17 vrsta prerađene hrane koje bi bilo dobro izbjegavati

Prerađena hrana je komplicirana tema. Kruh je, na primjer, prerađena hrana, čak i ako je domaći. Ne grickate zrna neke žitarice, nego ih prerađujete u kruh. Maslac od orašastih plodova također je procesiran, jer se sjemenke pretvaraju u kremasti namaz. Zapravo, svaka hrana koja nije izravno izvučena iz zemlje i pojedena se tehnički obrađuje, uključujući smrznuto voće ili povrće u konzervi, objašnjava dr. Josh Axe.

Dakle, što je procesirana hrana? Službena definicija obrađene hrane obuhvaća svaku hranu koja je prošla neku  promjenu prije nego što je spremna za jelo. To može biti od obrađenog mesa ili proizvoda koji su jednostavno zamrznuti do nezdrave prerađene hrane poput čipsa ili nuggetsa koji su prošli dug put kako bi se postigao specifičan okus, tekstura i izgled.

Prema studiji u medicinskom časopisu BMJ Open, namirnice kao što su soda, žitarice, kolačići i smrznute večere smatraju se “ultra-procesiranom hranom” ili “pripravcima koji osim soli, šećera, ulja i masti sadrže i sastojke koji se ne koriste u pripremanju hrane.”

Studija objavljena u časopisu pokazuje da 58 posto dnevnog unosa energije kod Amerikanaca dolazi iz ultra-procesiranih namirnica kao što su kolači, bijeli kruh i sokovi.

Studija je također otkrila da 90 posto “dodanog šećera” kod Amerikanaca dolazi iz ultra-procesirane hrane. Zapravo, šećer čini oko 21 posto kalorija u ultra-procesiranim namirnicama.

Smatra se da su skriveni šećeri koji se nalaze u ovim namirnicama, često prerušeni u različite vrste umjetnih sladila, odgovorni za različite zdravstvene tegobe, od pretilosti do dijabetesa tipa 2 i migrena.

Studije su pokazale da ako 25 posto dnevnih kalorija unosimo iz dodanog šećera, to značajno povećava rizik od smrti od srčanih bolesti u usporedbi s konzumiranjem manjim od 10 posto.

Dakle, što je procesirana hrana i kako ona može utjecati na vaše zdravlje? Važno je zapamtiti da nije sva procesirana hrana jednako proizvedena. Na primjer, nije isto prehranjujete li se čokoladicama s kioska ili dodajete smrznuti špinat svojim smoothiejima, iako su oboje tehnički obrađeni.

Ultra-prerađena hrana je ona hrana koja je prošla kroz znatnu preradu i često uključuje dug popis sastojaka, od kojih mnogi pripadaju u znanstveni laboratorij, a ne u kuhinju. To su uglavnom smrznuta jela od kojih se brzo može pripremiti obrok, sokovi, kolači kupljeni u trgovinama, mješavine za pripremu deserta, čips, pereci, krekeri i još mnogo toga.

Prerađena hrana, s druge strane, može uključivati ​​unaprijed pripremljene umake za tjesteninu, preljeve za salatu i kruh. Iako su ove namirnice vjerojatno u redu, ipak je najbolje napraviti ih kod kuće kad god je to moguće, smanjiti suvišne sastojke i zadržati kontrolu nad onim što stavljate na tanjur.

Minimalno obrađena hrana je bolja opcija i općenito se smatra najzdravijom hranom koju možete jesti. To može uključivati ekstra djevičansko maslinovo ulje, mljeveno meso, obični jogurt, prirodne maslace od orašastih plodova, konzervirano i smrznuto povrće i voće koje je smrznuto kako bi se zadržala njihova svježina.

Konačno, neprerađene namirnice su nepromijenjeni sastojci koji su u prirodnom stanju. Svježe voće, divlja ulovljena riba, povrće, orašasti plodovi i sjemenke.

Pitate se koju biste hranu trebali izbaciti potpuno iz svoje prehrane? Dr. Axe je na popis uvrstio 17 vrsta procesirane hrane koju bi trebalo izbjegavati ako želite biti mršaviji, zdravijeg srca, poboljšane razine energije.

Top 17 prerađenih namirnica koje bi bilo dobro izbjegavati

Prerađeno meso (slanina, salama, naresci itd.)
Instant noodles / rezanci
Jela za brzu pripremu
Pića zaslađena šećerom (soda, zaslađeni čaj, sokovi, sportski napitci)
Kokice iz mikrovalne
Rafinirana biljna ulja
Čips
Margarin
Kupljeni keksi i kolači
Umjetna sladila
Pomfrit
Granola prutići
Jogurt s okusom
Pripravci od žitarica umjesto doručka
Rafinirane žitarice
Candy bar, slatki prutići
Brza hrana

Nezdrava prerađena hrana često ima malu količinu hranjivih tvari, a više dodatnih kalorija, masti, šećera i natrija. Ne osigurava vitamine, minerale i antioksidanse koje tijelo treba da bi ostalo zdravo. Kupujući hranu siromašnu hranjivim tvarima možemo povećati rizik od povećanja tjelesne težine i nedostatka hranjivih tvari, što može dovesti do stanja poput anemije, osteopenije i drugih.

Određene vrste prerađene hrane, poput mesa, također su povezane s kroničnim bolestima i štetnim učincima na zdravlje. Što je prerađeno meso? Mesni proizvodi koji su konzervirani ili sušeni kao slanina, salama, usoljena govedina smatraju se procesiranim mesom, a općenito sadrže konzervanse i aditive, od kojih mnogi mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave.

Evo nekih mogućih nuspojava koje procesirana hrana može potaknuti:

Niska razina energije
Problemi s probavom / Zatvor
Nadutost
Visoki kolesterol ili trigliceridi
Akne
Povišen krvni tlak
Karijes
Depresija
Otpornost na inzulin
Visok šećer u krvi
Upale
Kronična bol.

...