Uskrsna štruca s cimetom i narančom

Ova topla i meka uskrsna štruca s cimetom tradicionalna je poslastica u Ujedinjenom Kraljevstvu, poznata po specifičnom izgledu s motivom križa. Ovaj recept za čitavu štrucu lakše je pripremiti nego kad biste svako pecivo radili zasebno, a kriške su još finije kad se tostiraju. Uskrsna štruca obično se poslužuje za uskrsni doručak ili ručak.

Potopite goji bobice u malo tople vode na pet minuta da omekšaju, a zatim ih ocijedite prije dodavanja u tijesto. Možete dodati mješavinu grožđica i goji bobica zbog okusa i boje. Slobodno po želji dodajte druge komadiće omiljenog sušenog voća ili ga preskočite.

Ako niste osjetljivi na gluten, možete upotrijebiti obično brašno umjesto brašna bez glutena. Priprema smjese za dekoraciju, križ nije obavezna ako ju želite preskočiti. Sameljite bademe u procesoru za hranu ili brzom blenderu.

Porcija: 1 štruca za 10 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Ukupno vrijeme: 1 sat i 5 minuta

Sastojci:

55 g kokosova ulja ili rastopljenog maslaca,

125 ml javorova ili agavina sirupa,

1 čajna žličica soka od limuna ili jabučnog octa,

6 – 8 kapi ulja Young Living Orange+ (po želji),

1 – 2 kapi ulja Young Living Cinnamon+ (po želji),

1 velika jabuka ili 2 male kruške, oguljene i naribane,

80 g grožđica i/ili goji bobica,

180 ml kokosova mlijeka (ili mlijeka po izboru),

180 g mljevenih badema (ili drugih orašastih plodova ili sjemenki),

150 g brašna bez glutena (ili običnog brašna),

2 čajne žličice praška za pecivo,

pola čajne žličice sode bikarbone.

Sastojci za dekoraciju križa:

3 jušne žlice brašna bez glutena (ili običnog brašna),

2 jušne žlice vode,

2 kapi ulja Young Living Orange+ (po želji).

Upute:

Zagrijte pećnicu na 180 °C i kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. Nauljite papir za pečenje kokosovim uljem ili maslacem da se tijesto ne bi zalijepilo. Rastopljeno kokosovo ulje ulijte u veliku posudu i dodajte javorov sirup, limunov sok, ulja Young Living Orange+ i Young Living Cinnamon+, naribane jabuke, grožđice, kokosovo mlijeko i mljevene bademe te lagano promiješajte da se smjesa sjedini.

U posudi srednje veličine pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dobro promiješajte. U pomiješane vlažne sastojke dodajte smjesu od brašna i lagano miješajte da se sve dobro sjedini. Premjestite smjesu u kalup i izravnajte površinu lopaticom. Da biste napravili smjesu za križ, u malu posudu dodajte 3 jušne žlice brašna, malo po malo dodavajte 2 čajne žličice vode i na kraju dodajte ulje Young Living Orange+. Smjesa bi trebala biti glatka i gusta.

Ne dodavajte previše vode jer smjesa neće biti dovoljno gusta. Smjesu od brašna i vode dodajte u dresir vrećicu za glazuru s okruglim nastavkom (ili upotrijebite običnu vrećicu i odrežite jedan vrh). Prije pečenja istisnite smjesu od brašna u okomitoj liniji duž središta štruce i u tri vodoravne linije s podjednakim razmakom kako biste dobili motiv križa.

Pecite štrucu približno 45 minuta dok se ne digne i ne porumeni. Provjerite je li štruca gotova tako da u nju zabodete čačkalicu. Ako čačkalica izađe čista i bez tragova, štruca bi trebala biti gotova. Ako treba malo više vremena, lagano pokrijte gornji dio papirom za pečenje, pecite još 5 – 10 minuta i ponovno napravite test čačkalicom. Srednji dio štruce trebao bi biti vlažan, ne gnjecav.

Izvadite štrucu iz pećnice i ostavite ga na rešetki da se ohladi. Narežite rashlađenu štrucu. Kriške prema želji možete tostirati. Ako je jedva čekate isprobati, ostavite da se ohladi barem 10 minuta, a zatim pažljivo narežite na kriške. Poslužite kriške same ili s maslacem, premazom od badema ili marmeladom. Više o Young Livingu saznajte na web-adresi Youngliving.com/en_EU.

...