Vlasnici pasa često rade ove greške kad biraju igračke za svog ljubimca

Našim psima je potrebna zabava. Većina se pasa voli zabavljati čak i kada mi nismo u blizini stoga je izuzetno bitno osigurati im sigurne igračke. Neke od čestih grešaka koje novi vlasnici rade kada su u pitanju igračke za pse su:

Riblje ili pileće kosti

Novi vlasnici pasa obično su neiskusni i kada žele svom psu dati kost naprave grešku te im daju pileću ili riblju kost. Te kosti lako pucaju te se bez problema mogu zaglaviti psima u grlu. Ukoliko želite svom psu dati kost, neka to bude kravlja, janjeća, ili svinjska kost.

Plišane punjene igračke

Nikada ne bismo preporučili kupnju punjenih igračaka za vašeg psa. Najvjerojatnije će vaš pas rastrgati takvu igračku za nekoliko minuta te doći do plastičnog punjenja ili sintetike kojom su te igračke obično punjene. Nebrojno mnogo slučajeva se dogodilo da su vlasnici žurili na hitnu veterinarsku pomoć kako bi spasili svojeg psića. Nedavno je bio upravo takav slučaj u Zagrebu sa štenetom njemačkog ovčara, no na sreću, najgori mogući scenarij je izbjegnut.

Rawhide igračke

Rawhide igračke su dosta nezahvalne za preporučiti. Sigurnost ovih igračaka ovisi o nekoliko faktora o kojima bi trebali razmisliti prije nego se odlučite za ovakav oblik igračaka.

Način na koji vaš pas žvače – ako vaš pas ima nježniji ugriz (štenci i stari psi), rawhide je obično siguran za njih. Materijal će se trgati na sitne komadiće te će postati poslastice koje su sigurne za njih. Ako pak vaš pas ima jači ugriz (odrasli psi sa jakim ugrizom poput dobermana), on može rastrgati igračku na veće komade te se tu javlja opasnost od gušenja.

Materijal – izuzetno je važno da provjerite od kojih je materijala vaša rawhide igračka napravljena. Neke materijale psi lako probave i sasvim su sigurno za njih, no neki su im neprobavljivi i mogu biti štetni. Pročitajte etiketu i provjerite materijale.

Probavljivost – različiti psi ne probavljaju jednako iste tvari. Ukoliko vaš pas ima problema s probavom i želucem – ovo nije igračka za njega. Naravno, nisu sve rawhide igračke jednako probavljive, stoga probajte saznati što više informacija o igrački koju bi uzeli.

Psi poput rotvajlera imaju prilično jak ugriz stoga mogu takve igračke poprilično laku uništiti. Postoji mogućnost da se psima s jakim ugrizom odlomi komadić ove igračke i zapne u grlu. Ne znači nužno da će se to i dogoditi, no nužno je da ste upoznati sa time te ako se i nešto dogodi, možete brzo i kvalitetno reagirati.

“Povuci-potegni” igračke

Ove igračke su vrlo zabavne za pse, no imaju skriven psihološki efekt. Svaki put kada igrate ovu igru sa svojim psom, on misli da vas izaziva te ako mu dozvolite da pobijedi, može dobiti osjećaj da je on alfa. Dobar prijedlog je da se igračka za povlačenje učvrsti na zid ili pak pod.

Najpopularniji kućni ljubimac na svijetu je labrador retriver. Ovi psi osim što su odlični ljubimci su i vrlo aktivni te ako im se ne osigura dovoljno aktivnosti, mogu postati destruktivni. “Povuci-potegni” je dobar način kako ovaj pas može potrošiti svoju energiju na kvalitetan i zabavan način.

Skvičave igračke ili igračke sa zvoncem

Kod ovih igračaka je također problem što će ih vaš pas najvjerojatnije veoma brzo pregristi i doći do izvora zvuka koji im je zanimljiv unutar tih igračaka. Čim dođu do zvonca ili gume unutar igračke, vjerojatno će ga pojesti.

Kada god ste u mogućnosti, nadgledajte igru svojeg psa. Neke nesreće se događaju za vrijeme pseće igre koje nitko ne može ni zamisliti. Psi mogu pasti, zaletiti se u stvari te čak i igra može postati grublja, stoga bi bilo mudro nadgledati svojeg čupavog prijatelja kako se igra.