Od suncokretovih sjemenki napravite razne umake

Sastojci:

150 g očišćenih suncokretovih sjemenki,

1 šalica vode,

1 žličica soli ili umaka od soje (dodati još po ukusu, ako je potrebno),

2 žlice octa (dodati još po ukusu, ako je potrebno)

Priprema:

Suncokretove sjemenke kuhati u proključaloj vodi 15 minuta ili ih namočiti na nekoliko sati. Nakon toga treba ih iscijediti i isprati u hladnoj vodi.

U blenderu smiksati suncokretove sjemenke, vodu, sol/sojin umak i ocat dok se ne dobije glatka i kremasta tekstura.

Umak se može čuvati u hladnjaku nekoliko dana i od njega se mogu kombinirati razni okusi. Može se dodati curry i crvena paprika, a smanjiti količina octa te povećati količina soli. Može ga se koristiti kao bešamel za lazanje, sir na pizzi (preliti nakon pečenja), a može ga se kombinirati s raznim povrćem i mahunarkama te tjesteninom.

Više recepata možete pronaći na web stranici  Prijatelji životinja, Glas-zivotinja.org i Zeleni ponedjeljak.