Isprobajte jela iz opatijske Zero waste kuharice

Jeste li znali da u prosjeku proizvedemo 400 kilograma smeća godišnje (po osobi), a da dnevno bacimo oko pola kilograma hrane? Inspirirana tim brojkama i onom poznatom „Kad se male ruke slože, sve se može“ nastala je Zero waste kuharica

Zahvaljujući pomoći nastavnika kuharstva te radišnosti članova Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije i učenika 2. C razreda Ugostiteljske škole Opatija, provedena je učenička akcija „Umjesto u koš, ubaci u padelu i skuhaj još!“, inspirirana temom projekta Udruge Žmergo „Tanjur pun dobrote“. Tom prilikom su napravljena jela od namirnicama koje su bile namijenjene bacanju, budući da im je rok trajanja bio pred istekom. Učenici su pokazali da se i takve namirnice mogu iskoristiti za izradu vrlo kreativnih, finih i zdravih jela.

Stoga kada idući put budete razmišljali o bacanju preostalog povrća ili namirnica kojima je istekao rok, okušajte se u isprobavanju novih recepata. Osim zabave i ukusne hrane, zagarantirano je i očuvanje okoliša.

U kuharici se nalaze recepti za voćno-povrtni smoothie, mediteransku juhu, povrtnu pizzu, pitu zeljanicu, gratinirano povrće, voćni štrudl, kao i podaci o upotrebi namirnica nakon isteka roka trajanja.

Zero waste kuharica učenika Ugostiteljske škole Opatija izrađena je u sklopu projekta globalnog obrazovanja “Tanjur pun dobrote” kojeg provodi Udruga Žmergo uz financijsku podršku Primorsko-goranske županije za provedbu programa / projekata iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima u 2018. godini.

Nakon uspješno provedene akcije kuhanja jela s doniranim namirnicama učenici su prionuli izradi mini Zero waste kuharice u kojoj su opisali jela koja su kuhali na dan akcije, zajedno s mladima iz Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije. Sva jela su fotografirali, opisali postupak izrade, nabrojali potrebne namirnice, osmislili izgled kuharice, a svaki recept su obogatili savjetom kako pravilno skladištiti namirnicu iz recepta kako bi što duže trajala te kako bismo tako smanjili vjerojatnost da propadne i baci se.


Filozofija “nula otpada”

Dok su neki oduševljeni idejom i pomalo se navikavaju u kupnju nositi svoje posude za hranu, staklenke i boce koje će napuniti željenom namirnicom, drugi kažu da je prakticiranje života bez smeća životni stil i luksuz koji si mogu priuštiti oni koji imaju višak novca.

No, ako ste se zaputili u neku od zero waste trgovina kakvih sada ima i u nas jer slijedite filozofiju življenja bez stvaranja otpada, zaboravite na plastične vrećice i šarenu ambalažu koju skupo plaćate a potom bacate u otpad, zaboravite pastu za zube u tubama jer zero waste znači neupakirano uglavnom organsko voće, povrće, raznovrsno zrnje i bobice, začini, pastu za zube, ali u tableticama.

Kao i svugdje, organska hrana je i u zero waste varijanti skuplja, no zato su mnogi drugi proizvodi cijenom povoljniji jer kupac ne plaća ambalažu, a pritom niti ne zagađuje planet na kojem živi.