“No kokoro wa hahagokoro”: Koje su dobrobiti shiatsu tretmana?

Sve zahtjevniji raspored obaveza, fizički i mentalni zamor, tjeskoba…, štetne su posljedice modernog načina života, koje se s vremenom počinju odražavati i na zdravlje, stoga nije neobično da se pitamo kako (p)ostati zdrav.

Shiatsu kroz tretmane potiče vitalnost i prirodnu sposobnost tijela da se vrati u ravnotežu, a to se postiže pritiskom palčevima, prstima i dlanovima na određene točke i područja na tijelu. Ova metoda nudi rješenje kako postati svjestan svoga tijela i preuzeti brigu o zdravlju u svoje ruke, kako spriječiti zdravstvene tegobe i  održavati zdravlje.

Temelj za shiatsu tretman čine meridijani, mreža energetskih kanala, koja se nalazi na površini tijela. Oni dovode životnu energiju, japanski Qi, do svih organa i stanica.  Uz meridijane rukama terapeuta dostupne su i točke u kojima se skupljaju umor i stres, a na japanskom jeziku nazivaju se tsubo. Pritiskom na te točke ne samo da se stimulira koža i opuštanje mišića, nego se pritom također regulira rad živčanog sustava, potiče dobra probava, stimulira protok krvi i limfe, te prirodna sposobnost tijela da se samo obnavlja.

Još su naši preci instinktivno otkrili da pritisci na tsubo točke donose olakšanje. Kad osjećamo bolove, ukočenost ili tromost, naš instinktivni, prirodni odgovor je da se protrljamo, istegnemo ili pritisnemo područje na tijelu koje nam privlači pažnju. Čak ta jednostavna radnja potiče, do jedne mjere, prirodno funkcioniranje tjelesnih sustava. Ako se shiatsu koristi redovito, aktivirat će prirodnu sposobnost tijela da se iscjeljuje i vratiti u normalu dio tijela gdje osjećamo tegobe.

Fino osjetljivi vršci prstiju osjete razlike u temperaturi i napetosti tijela. Tehnika, odabir tsuba i trajanje pritiska se onda prilagođavaju potrebama primatelja tretmana.

No, bit shiatsua nije samo u dijagnozi i tretmanu pomoću dlanova, nego i u toplini dodira koji nas vraća u djetinjstvo, u vrijeme kada nas je majka smirivala jer smo bili uznemireni i u suzama.

Stoga je majstor shiatsua, sensei Tokujiro Namikoshi, svoju metodu opisivao izrekom “shiatsu no kokoro wa hahagokoro”, što se može prevesti kao – duša shiatsua je poput majčine ljubavi.


Uvod u shiatsu

Želite li naučiti samostalno raditi shiatsu tretmane te saznati više o osnovama te tehnike, “Uvod u shiatsu” pun je pogodak. U Rijeci ćete tijekom dva vikenda, od 15. do 17. ožujka, te od 12. do 14. travnja učiti teorijski i praktično kako napraviti tretman po metodi majstora Watarua Ohashija. Seminar organizira Shiatsu škola Hrvatska.

Naučit ćete koristiti razne tehnike rada na tijelu: dodir, pritisak, rotaciju, istezanje, ali i kako očuvati svoje tjelesno zdravlje tako što ćete radeći opuštenije biti učinkovitiji u radu, čime će i tretman biti ugodniji za klijenta.

Nakon seminara znati ćete osjetiti životnu energiju Qi; filozofiju i primjenu Yina i Yanga; gdje se u tijelu nalaze meridijani i glavne akupunkturne točke (tsubo); kako raditi iz Hare, svog centra i izvora unutarnje snage i mirnoće.

Predavanja i praktični rad održavaju se od 10 do 17 sati, a edukaciju će voditi Marina Devald, profesionalna shiatsu praktičarka i jedina hrvatska učiteljica shiatsua po Ohashiatsu metodi.

Sve se informacije možete dobiti putem maila marina@essentia.hr ili pozivom na 091/140-40-81.

“Uvod u shiatsu / Osnove Ohashiatsua” ne obvezuje vas na daljnje pohađanje programa stručnog osposobljavanja i usavršavanja za shiatsu praktičara koji je odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, te se po završetku edukacije upisuju u e-radnu knjižicu.