Gade vam se i ne pada vam na pamet jesti ih. Ipak, ako vas zanima kakvog su okusa kukci…

Jeste li znali da su ljudi tisućama godina ćopkali jestive kukce? Da, istina je, pa uostalom i danas, je u nekim krajevima zapravo prilično uobičajeno jesti bube. Štoviše, o kukcima se počelo govoriti kao o “proteinima budućnosti”, a u Francuskoj se već prodaje tjestenina sa skakavcima i cvrčcima.

Oko dvije milijarde ljudi diljem svijeta redovito jede mnoge vrste kukaca, i sirovih i kuhanih, a navodno ih je jestivih vrsta na planeti Zemlji više od 1.900.

Kakvog su okusa te jestive bube? Evo što o tome kažu s Instituta za poljoprivredu i prirodne resurse Sveučilišta Nebraska gdje su napravili istraživanje.

Crv koji živi na agavi (nekima navodno znan iz boca s tequilom) zapravo je vrsta moljca Hypopta agavis. Pripremljen prženjem ima okus sjemenki suncokreta.

Sirovi termiti = ananas.

Štetnik zvan crvena palmina pipa okusa je goveđe koštane srži.

Prženi skakavci = srdele.

Obrubljeni kozak = školjke.

Bogomoljka, pečena na otvorenoj vatri = škampi i sirove gljive.

Frigani mravi = sušena govedina.

Larve moljca = čips od krumpira ili ekspandirane (napuhane) pahuljice od kukuruza.

Pržene male pčelice = dimljena riba ili kamenice.

Prženi pauci = orašasti plodovi.