Blagdanska humanitarna aukcija “Slikari dobrog srca”

Dobrotvorna aukcija umjetničkih slika bit će održana u petak 20. prosinca u 19 sati u Klubu Privrednikov dom (Preradovićeva 18, Zagreb). Umjetničke slike moći će se kupiti po vrlo povoljnim cijenama, a sav prihod od prodaje slika namijenjen je stipendiranju talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. 

Na aukciji će biti ponuđeno ukupno 27 slika od 17 etabliranih umjetnika srednje i starije generacije. Slike su različitih formata i tematika, te izvedene u različitim tehnikama. Na koloniji su sudjelovali umjetnici s velikim stvaralačkim iskustvom, koji su ujedno izlagali na brojnim grupnim i samostalnim izložbama. Mnogi su dobitnici brojnih priznanja, te sudionici većeg broja kolonija u zemlji i inozemstvu. Zainteresirani kupci već na prvu će osjetiti bogatstvo i raznolikost poetika objedinjenih slikara, kako u izvedbi pojedinog motiva tako i u različitim tematskim afinitetima – od lazurnih pastelnih tonova u morskim motivima pa sve do bogatstva uljene boje u pastuozno oblikovanim šumskim pejzažima.

Kultura je složena cjelina vrijednosti, predodžbi i praksi koje čine život određene ljudske skupine, a prenosi se i prima učenjem. Ona u najširem smislu riječi obuhvaća znanje, moral, zakone, običaje te umjetnost određene zajednice. Kultura je integritet društva u cjelini, ona proizlazi iz onog najuzvišenijeg u čovjeku – intelekta i kreativnosti. A upravo obrazovanje predstavlja temelj razvoja kreativnosti i pruža mogućnost širenja znanja. Edukacija kao proces usvajanja znanja, izgrađivanja vještina i navika i razvoja sposobnosti također omogućuje usvajanje sistema vrijednosti i pravila ponašanja. Osim znanja iz različitih područja i struka, obrazovanje pojedincu pruža priliku da stekne iskustvo u onome što ga interesira, te da se izgradi kao ličnost koja doprinosi svijetu, ali ujedno ima i potencijal za preuzimanje uloge pokretača društvenih aktivnosti koje transformiraju svijet u bolje mjesto za život. 

Da bi mladima osigurali kvalitetnu budućnost Srpsko privredno društvo “Privrednik” već godinama organizira humanitarnu aukciju slika u cilju prikupljanja financijskih sredstava za potrebe stipendiranja talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Senzibilizirani za svijet oko sebe, likovni umjetnici okupljeni na donatorskoj likovnoj koloniji u Čonoplji kraj Sombora u organizaciji Kulturno umjetničkog društva “Vuk Karadžić” nesebično su pridonijeli realizaciji ove humanitarne akcije na način kako najbolje znaju – kistom i bojom oblikujući slike različitih motiva i tematike u tehnici akvarela, pastela ili ulja na platnu. Umjetnost tako postaje sredstvo koje prenosi poruku topline i ljubavi, te afirmativni osjećaj mladima s naglaskom da nisu zaboravljeni, pružajući im pritom ne samo nadu već i uvjete za bolje sutra.

Spoj umjetničkog stvaranja i često okrutne životne zbilje rezultirao je nizom umjetničkih djela koja će u sklopu humanitarne aukcije biti prezentirana i ponuđena zainteresiranim kupcima koji su spremni učiniti dobro djelo i doprinijeti prikupljanju financija za školovanje mladih ljudi. Naime, sva prikupljena sredstva idu isključivo u fond za stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Većina Privrednikovih stipendista dolazi iz ruralnih krajeva Hrvatske na kojima vrlo često i dalje nema osnovnih uvjeta za život poput električne struje i interneta, a prijevoz do škole je često vrlo skup. Oni koji se odluče studirati u velikim gradovima moraju plaćati smještaj i hranu, što ponekad za studente iz osiromašenih krajeva zna biti nemoguća misija, zbog čega im je često Privrednikova stipendija ključna za daljnje školovanje.