Isprobali smo prirodnu mineralnu vodu Prolom

Prolom voda relativni je novitet na našem tržištu, pa ne čudi što one koji su ju uočili zanima u čemu je njezina posebnost.

Ova prirodna mineralna voda je visoko alkalna, njezin je PH 8,8, ima nisku mineralizaciju i izraženu aktivnost hidrokarbonatnog iona. Kajgod, a kako smo mi po prirodi znatiželjni, odmah smo trgnuli svaki po jednu bočicu. Uistinu bismo se zakleli da je ta voda nekako alkalnija.

Na stranici Eva.hr navodi se da će, pitate li stručnjake koji rade u zdravstvu o alkalnoj vodi, mnogi bez dvojbe potvrditi da je alkalna voda zdrava vrsta vode od vode koju točite iz slavine – prvenstveno jer je pH vrijednost iznad 7.0 pH.

Skala pH vrijednosti određuje kiselost, odnosno alkalnost otopine (sjetite se pokusa s lakmus papirom koje ste radili na satovima kemije!). Na skali od 0 do 14, u sredini je 7, a upravo ta točka označava neutralnost. Drugim riječima, tekućine koje imaju pH 1 su jako kisele, a one koje imaju 14 su suprotno – alkalne. Kako se ljudski organizam voli „zakiseliti“, što zbog loše prehrane, pijenja raznih lijekova, premalo unošenja vode u organizam i, prije svega, unosa rafiniranih šećera i alkohola, taj isti organizam je potrebno neutralizirati. To se može, sada već pogađate, postići pijenjem alkalne vode, odnosno vode koja je prošla određenu filtraciju kako bi se dodatno alkalizirala.

Rijetke su vode koje imaju približno prirodno visoku pH vrijednost kao Prolom voda. Ona može služiti  kao sredstvo za optimalnu hidrataciju i funkcioniranje organizma te kažu da ima blagotvoran učinak na rad bubrega, urinarni trakt i gastroenterološki sustav. Zbog niske mineralizacije brzo se eliminira iz organizma, te djeluje kao izuzetno dobar prirodni diuretik. Prodaje se u pakiranju od pola i od litre i pol.

Naravno, nismo mi toliko sustavni da bismo stekli neku rutinu, a kamoli napravili znanstvenu studiju. Voda je dobra, žedni nismo bili, a ako je još dobro djelovala na nas – nitko sretniji. Da ne bi bilo da smo lijeni k’o sam ne znamo tko, izvukli smo mi svoje lakmus papire i oni su pokazali da je vodin pH oko 8.