Pet svakodnevnih navika zbog kojih ste izloženiji bolestima

Bakterije, virusi, paraziti okruživali su nas i prije pandemije korone. Pet je navika koje vas čine ranjivijima, a nije ih teško promijeniti.

  1. Nosite cipele i u svom domu
    Gotovo svaka odvratna stvar koje se možete sjetiti nalazila se na tlu po kojem ste danas hodali. Skinite cipele kad dođete kući i svojim čistim stopalima ne dodirujte prljavu površinu po kojoj ste hodali u cipelama.

  2. Torbicu / ruksak / aktovku odlažete na pod – u restoranima, avionima i drugim javnim prostorima. Ako to već morate učiniti, stavite torbu na vrećicu, papir ili pronađite mjesto na koje ćete torbu objesiti ili je gurnuti pokraj sebe na svoje sjedalo. Ako ste ju baš morali držati na podu, očistite ju alkoholom prije nego što je stavite u krilo, na radni stol ili bilo koju površinu u vašem domu.

  3. Natočili ste benzin, ali niste oprali ruke
    Trebalo bi biti očito, ali jok. Testovi pokazuju da je 71 posto ručki na benzinskim crpkama iznimno prljavo. Očistite ruke dezinfekcijskim maramicama ili ih operite.

  4. Grizete nokte ili zanoktice
    Sretno ako ste natočili benzin, a zatim gurnuli prste u usta.

  5. Nikad ne čistite svoj mobitel.
    Deset puta više bakterija vreba na mobitelima nego u većini WC-a. To je zato što su telefoni stalno u rukama i na prljavim površinama. Studija iz 2017. godine također je pokazala značajne razine bakterija na telefonima srednjoškolaca. Obrišite ekran telefona i mobitel. Ne zaboravite niti fiksni telefon ako ga još koristitite, zupčanik i slušalicu.