Želite li sami sebi napraviti kremu? Mirela Ilenić dat će vam poneki savjet

Mirela Ilenić, farmaceutski tehničar i aromaterapeut, neke od tajni izrade kozmetike podijelit će sa svima koji su zainteresirani napraviti sami svoju kremu u četvrtak, 7. svibnja u 19 sati  putem svoje facebook i instagram stranice Mireille aromatherapy.

„Prilikom izrade individualizirane kozmetike možemo s lakoćom sastojke prilagoditi sami sebi, a ujedno se kroz vrijeme koje za to odvajamo posvećujemo isključivo sebi ili eventualno osobi za koju to pripremamo. Home made ili DIY kozmetika u zadnje vrijeme, osobito u Hrvatskoj, sve je popularnija i jako puno kreativaca koji su krenuli od home madea sada razvijaju komercijalni proizvod u skladu sa svim propisima.

Kada sami izrađujemo kozmetiku sigurno možemo jako puno stvari izbjeći, ali isto tako trebamo biti vrlo oprezni, jer prirodno nije uvijek sigurno. Zato je važno da se prije bilo kakve izrade dobro educirate, kako ne biste naškodili koži”, kazala je Mirela Ilenić.

Dakako, prvo moramo definirati što znači “prirodno”! Ako kažemo da je prirodno bez konzervansa ili da je prirodno s vodovodnom vodom ili da je prirodno s eteričnim uljem grejpa ili se sunčamo s prirodnim kantarionovim uljem, onda ništa nema smisla. Kada kroz edukacije kažemo prirodno, tada mislimo na korištenje hladno tiještenih biljnih ulja, kemotipiziranih eteričnih ulja, bio certificiranih emulgatora, neškodljivih konzervansa, prirodnih mirisa… Ali i prirodna kozmetika mora biti konzervirana i mora sadržavati provjerene sastojke.

„Za krenuti u prvu izradu glavni preduvjet su kvalitetne sirovine, kvalitetna edukacija, par laboratorijskih čašica, žličica i obavezno vaga”, otkrila je ova aromaterapeutkinja.

Mirela Ilenić, formulator, fitoaromaterapeut, svoje radno iskustvo stječe u 15 godina rada u farmaceutskoj kompaniji Kemig. Zadnjih godina posebno se posvetila edukaciji ljekarničkog kadra na temu primjene kliničke aromaterapije u magistralnim pripravcima.

Poznavanje materije formuliranja i kozmeceutika 2017. godine dovodi je na mjesto glavnog formulatora u mladoj start-up kompaniji, te tri godine razvija kozmetičke proizvode u suradnji sa svjetskim proizvođačima sirovina. Prati sve novitete iz svijeta kozmetike, kao i sva najnovija saznanja neželjenih učinaka kozmetike (kozmetovigilanciji).

Trenutačno radi na podizanju svijesti potrošača o primjeni eteričnih ulja u svrhu samoliječenja /samopomoći, usko surađuje s ljekarnama, te kao vanjski suradnik nekoliko hrvatskih proizvođača na razvoju receptura.

Foto Ivor Mažar