Da biste pripremili ova dva slavna koktela ne treba vam shaker

U vrijeme kad je gin jako popularan i kad upravo hrvatski Old’s Pilot gin niže nagrade, prisjetit ćemo se recepata za dva koktela s ovim jakim alkoholnim pićem.

Općenito koktele možete šejkati u Boston ili Cobbler shakeru ako imate opremu za profiće jer ste strastveni obožavatelj ovih pića, ili ih “graditi” u barskoj čaši ili improvizirati.

No, prije no što se bacimo na recepta dva, recimo koju riječ o – pilotima.

Old Pilot’s Gin, hrvatski craft gin proizveden korištenjem isključivo hrvatskih biljaka Mediterana i kontinentalnog dijela Hrvatske, proglašen je prošle godine najboljim na svijetu, i to na prestižnom svjetskom natjecanju IWSC.

Posebnost njihovog premium gina leži u činjenici da je u potpunosti napravljen od najkvalitetnijih hrvatskih sastojaka, kao što su lavanda s Hvara, borovica iz  Otočca, anđelika iz Like, naranča iz Opuzena, list masline s Biokova i kadulja s Velebita.

Prilikom proizvodnje prvo rade ekstrakte navedenih aroma, koje sami proizvode u svojoj destileriji te ih potom destiliraju i pretvaraju u vrhunski premium gin. Cjelokupan proces odlikuje njihov ručni rad, od spomenute destilacije preko odležavanja, punjenja do etiketiranja i zatvaranja voskom. Najbolji svjetski gin i dalje marljivo proizvode u maloj hi-tech destileriji na Rudešu, opremljenom iStill tehnologijom, koja trenutno predstavlja revoluciju i inovaciju u tehnologiji proizvodnje destilata.

Old Pilot’s Gin: Hrvatskih pilota džin najbolji na svijetu

Negroni

Za Negroni vam ne treba shaker, jer ćete sastojke uliti nakon leda i promiješati u čaši, te na kraju dodati  koricu naranče.

Tamo negdje šezdesetih godina 19. stoljeća Gaspare Campari je u svom Caffeu Campari posluživao piće pod nazivom Milano – Torino, mješavinu Camparija iz Milana, slatkog vermoutha iz Torina, i soda vode s dodatkom kriške naranče ili limuna.

Priča kaže da je piće navodno postalo toliko popularno među Amerikancima za vrijeme prohibicije, da je ime pića promijenjeno u Americano.

Na prijelazu stoljeća živio je grof Camillo Negroni, ali i kockar i kauboj, koji je često boravio u SAD-u i kad se jednom nakon Prvog svjetskog rata vratio se u Firenzu te otišao u Caffe Casoni, koji danas više ne postoji, naručio je Milano – Torino s ginom umjesto sode. Legenda kaže da je rekao da mu treba više alkohola, nagađaju nakon teškog grofovskog dana.

U NEGRONI ide:
3 cl gina
3 cl Camparija
3 cl Martini Rosso
kriška naranče.

Martini

Najpoznatiji po tajnom agentu Jamesu Bondu i legendarnoj rečenici “Shaken, not stirred”.

U Martiniju su također uživali i Winston Churchill, Ernest Hemmingway, Humphrey Bogart, Martin Dean, Frank Sinatra i drugi.

Iako postoji više varijacija, ona “školska” je s ginom, ukrašen zelenom maslinom, bez ikakvih dodataka.

Postoje i verzije s votkom, triple secom, sokom od kruške…

U MARTINI danas ide:
5.5 cl gina
1.5 cl Martini Vermouth
svježi limun
3 masline – za svaki gutljaj po jedna.

Martini je miješa oko 15-tak sekundi, a ne šejka, što je upravo suprotno od Bondovog načina. Francuzi ga pripremaju u shakeru.