KAKO ISPLANIRATI SREĆU: Godina za pamćenje

Hygge, lykke, ichigo ickie, ikigai, zar potraga za srećom već sama po sebi nije toliko komplicirana da nas još muče riječima kojima ne znamo značenje, štoviše koje se uopće niti ne mogu doslovce prevesti? Kako sretan biti kad su ti uzor Danci i Japanci? Svaki put kad Ujedinjeni narodi objave Svjetsko izvješće o sreći, eto ti Danaca na vrhu ljestvice, a kako i ne bi – usklađen poslovni i privatni život, besplatno visoko obrazovanje,  besprijekoran vozni red vlakova… Pa dovoljno je vidjeti tu fotografiju “hyggea”, kako zimi neki Danac grije nožice pokraj kamina, čitajući neku knjigu i ispijajući toplu čokoladu sa šlagom, pa da ti bude i milo i drago. Kako sretan bio ne bi.

Ipak, čitajući sve te knjige koje nas izvode na pravi put da se zaključiti da je sreća i savršena večer provedena kod kuće. Čitanje dobre knjige. Kuhanje omiljenog jela. Čaša vina s dragom osobom. Ispijanje šalice čaja i ćaskanje putem Zooma s prijateljicom koju dugo niste vidjeli jer – korona. Grljenje stabla. Volontiranje. Istrčati maraton. Prošetati šumom. Naći gljivu, jestivu. Ubrati šparugu. Nasmijati se onako dobro, od srca. Pogledati dobar film. Cijeli serijal. Dobro se naspavati. Vikend, ako je slobodan. Kolači! Oni s kremom, njami. Položiti ispit bez da si učio danimaaa. Naučiti raditi koktele. Ili bar jedan. Kupiti zlatne cipele. Obje, ne samo jednu. 

Općenito iza spomenutih danskih i japanskih riječi za sreću, sretan, dug i ispunjen život, nalazi se umijeće stvaranja ugodnih doživljaja, kao i sposobnost uživanja u tim iskustvima, koja će za svakog od nas biti različita.

Meik Wiiking , foto © Chris McAndrew

“Kad doživite hygge, znat ćete što to točno znači, bilo da čitate zanimljivu knjigu, s prijateljima gledate omiljenu seriju, jedete čokoladnu tortu ili uživate u prekrasnom danu”, tvrdi Meik Wiking, direktor Instituta za istraživanje sreće iz Kopenhagena, autor knjiga „Hygge – Danski recept za sretan život“,  „Lykke – Potraga za najsretnijim ljudima na svijetu“ objavljenih u više od 30 zemalja, te najnovije „Umijeće stvaranja uspomena: Kako stvarati i pamtiti sretne trenutke“, koje je na hrvatskom objavila Mozaik knjiga.

“Svake godine na raspolaganju imamo određeni broj dana.

Neki prođu posve neprimjetno, drugi nam se zauvijek usijeku u pamćenje.

Sjećate li se prvog poljupca?

Ili najboljeg jela koje ste kušali u životu?

Ili mirisa svježe pokošene trave?

Probudimo li svoja osjetila, iskoristimo li moć prvih iskustava i osvijestimo li ono što proživljavamo i osjećamo, vjerojatnije je da ćemo zadržati svoje sretne uspomene.

One oblikuju našu osobnost i utječu na naše postupke i raspoloženje.

Omogućuju nam putovati kroz vrijeme istražujući prošlost i pomažu nam bolje planirati svoje putovanje u budućnost…

Stoga, planirajte svoje buduće sretne uspomene, svoje sretnije dane, svoju sretniju budućnost”, kaže Wiking, koji u knjizi navodi alate kako to postići, poput iskorištavanja moći prvih iskustava, korištenja emocionalnog markera i povezivanja naših sretnih uspomena sa stvarima kojima se okružujemo, kao i alatima kako možete isplanirati godinu za pamćenje.