Koje vam lekcije donosi retrogradna Venera? Što niste naučili prije osam godina?

Na polovici smo retrogradnog ciklusa Venere, poravnavaju se Zemlja, Venera i Sunce. 

Venera je 13. svibnja krenula retrogradno i nismo je mogli vidjeti na večernjem nebu jer se previše približila Suncu. U idućih nekoliko tjedna ona je opet lijepa jutarnja zvijezda i smatrajte to ponovnim rođenjem Venere. 

Imamo 40 dana retrogradne Venere za preispitivanje i ponovnu procjenu naših osjećaja, osobne vrijednosti i odnosa. 

Nije slučajnost da je Venera retrogradna 40 dana. Broj 40 je sveti broj u većini religija i obično je povezan s ispunjenjem obećanja – ali tek nakon razdoblja ispitivanja i provjeravanja. 

Ono što je zanimljivo da riječ “karantena“- vrlo blizak nam pojam u kontekstu kojem živimo trenutno – dolazi od starog talijanskog “quarantena“ znači „40 dana“. 

U 14. stoljeću, za vrijeme kuge u Veneciji, svi dolazni brodovi morali su biti izolirani 40 dana prije nego što je njihova posada mogla otići na obalu, u pokušaju da se zaštiti grad od kuge. A upravo toliko je Venera retrogradna.

Svrha tog retrogradnog razdoblja je očistiti se od onoga što vam više ne služi, tako da čistog srca možete  početi ispočetka. 

U ovom trenutku Venera se diže i zalazi istovremeno sa Suncem i tako je njezina vidljivost nadjačana snažnim sunčevim sjajem. Ova konjukcija Venere i Sunca označava kraj devetomjesečne manifestacijske faze te početak sljedećeg devetomjesečnog ciklusa.

Dakle, zodijački položaj Venere tijekom njezinog retrogradnog prolaza  (koji se događa otprilike svakih 18 mjeseci) ponavlja se točno (unutar jednog ili dva stupnja) svakih osam godina, tijekom istih mjeseci.

Što se tiče putovanja duše, tijekom retrogradne Venere mi “obrađujemo“ djeliće iskustava  od 8, 16, 24, 40, 48, 56, 64…, godine unatrag. Ovaj ciklus se smatra “čišćenjem srca“.

Tijekom retrogradne Venere bavimo se temama koje su nedovršene, gdje trebamo oprost i rješenje, sjećamo se ljudi, mjesta ili iskustava koja duboko cijenimo. Zadnji put to se događalo 2012., 2004., 1996., 1988., 1980., itd. unazad po osam godina.

Što se kod vas događalo u svibnju i lipnju 2012., a prije toga u svibnju i lipnju 2004.? Možete očekivati slične teme i osobe iz tog dijela vašeg života. 

Potražite onaj prvi ciklus koji se dogodio u vašem životu. Primjećujete li teme ili obrasce koji se ponavljaju i razvijaju?  

Krajnji cilj retrogradne Venere u Blizancima je da nam pomogne suočiti se s dvojnošću naših osjećaja, tako da možemo imati više objektivan doživljaj tih osjećaja. 

Težak tranzit? 

Retrogradna Venera u Blizancima može donijeti nedovršeni posao u vaš život; ljubavnike iz prošlosti, stare prijatelje, potisnute emocije ili ponavljajuće obrasce koje nismo savladali 2012. kad je zadnji put bila u tom položaju.

Retrogradna povezanost Sunca i Venere događa se samo dva dana prije pomrčine Mjeseca 5. lipnja, dok je Venera još skrivena od naših pogleda od 30. svibnja do 10.lipnja, kad će se ponovno pojaviti kao jutarnja zvijezda ili Danica. 

Venera će biti u svom najvećem sjaju 8. srpnja  (četiri dana nakon pomrčine Sunca, 5. srpnja). Svoju najvišu točku dostići će kao jutarnja zvijezda 8. rujna, dan prije nego što Mars krene retrogradno.

Novi ciklus Venere i Sunca počinje 3. lipnja i ako uspijete zanemariti vanjske utjecaje i osluškujete sebe, sada možete puno naučiti o prošlim i trenutnim vezama, o sebi i o okolnostima koje su se manifestirale. Sad se mijenja kut, iz kojeg gledate svijet i sebe.  

Ova Venera ima poseban odnos s Neptunom koji je viša oktava Venere.  Venera vlada našim osjećajima, a Neptun našim snovima. 

Zato u narednim mjesecima nećemo željeti samo običnu ljubav, željet ćemo savršenu ljubav, savršeni odnos i savršeni život. 

Kad sanjamo naše emocije, sjećanja, dojmovi, mašta na višoj su razini, stvaraju se veze koje nisu bile očite ili moguće na fizičkoj razini. Kao rezultat toga, mi probudimo u nama drugu osobu, čak i ako se ne sjećamo što smo sanjali. Zato sad kad imamo Veneru u kvadratu s Neptunom trebamo preoblikovati našu emocionalnu stvarnost – i naći više reda, viši razlog našeg postojanja.

Kako će sve ovo utjecati na vas?

Ono što prvo morate vidjeti u svom natalnom horoskopu je gdje vam se nalazi znak Blizanca, u kojoj kući. Također i ako imate osobne planete ili kuteve u Blizancima  jako ćete osjetiti ovaj tranzit. 

Osobe rođene u ovim razdobljima, bilo koje godine, osjetit će velik utjecaj retrogradne Venere:

24. veljače do 11. ožujka

25. svibnja do 12. lipnja

 27. kolovoza do 14. rujna

26. studenoga do 13. prosinca.

Retrogradna Venera je vrijeme preispitivanja i upoznavanja naših najdubljih vrijednosti ljubavi, ljepote i resursa. U zadnjih nekoliko tjedana učinili smo znatni posao kako bismo shvatili ono što je za nas najvažnije, naše vrijednosti. Radili smo na osobnim temama ljubavi, novca, ljepote i resursa.

Recimo da ste navikli biti “darivatelj“ u odnosima. Ova retrogradna Venera će vam pokazati stvarnost. Možda se osjećate iskorišteni. Nema više skrivanja i potiskivanja jer sad možete vidjeti jasno.

Što vam je zaista važno?

Danas je taj dan da posijemo sjeme onog što želimo, da naraste u nadolazećem osmogodišnjem ciklusu Venere. Napravite mali ritual ili manifestirajte ono što želite u svom životu, a vezano je uz ljubav, ljepotu i novac. Ovo je vrijeme za redefiniranje onoga što želimo i trebamo iz svojih veza, odnosa, materijalnih poslova ili vezano uz ciljeve.

Svi ćemo biti pod ovim utjecajem, međutim posebno oni koji imaju istaknut 5., 13.,  i 21. stupanj Blizanca bit će ekstra osjetljivi, tako da ćete ovu konjukciju i retrogradnost Venere doživjeti intenzivnije.  

Također, ako imate planete ili kuteve bilo gdje između 5° Blizanaca i 21° Blizanaca, ili ako imate planete oko 13° u promjenjivim znakovima – Djevica, Strijelac i Ribe – ta retrogradna Venera će igrati vrlo važnu ulogu u vašem životu.

Dunja Fućak

Profesionalno se bavim astrologijom više od 25 godina. Zahvaljujući bogatom iskustvu s uspjehom savjetujem kako pojedince, tako i tvrtke. U doba Urana u Biku tečajeve i radionice počela sam održavati online. Iako sam završila dvije astrološke škole, najveće iskustvo stekla sam u radu s klijentima. Posjetite moju stranicu Astrologijaonline.com i saznajte sve o eventima i uslugama ili me kontaktirajte mailom na: info@astrologijaonline.com