Neka ljetne muke ostanu slatke, opskrbite se kvalitetnim pripravcima za sunčanje

Predstoji nam dugo toplo ljeto i sve „muke“ sa suncem i kožom što to razdoblje donosi. Volite li preplanuli ten i sunčanje mogli biste suviše brzo zaboraviti štetnosti izlaganja suncu. Zato je dobro obnoviti gradivo o SPF-u i podsjetiti se kojim proizvodima morate opremiti kozmetičku torbicu prije odlaska na godišnji odmor.

Što su zapravo UV zrake i zašto se trebamo zaštititi od njih? Koji je najpametniji način zaštite? Mnoge su nedoumice i oko SPF-a i gotovih pripravaka za sunčanje. Koja koristiti i kako? 

Iako svi znamo da nam sunce pruža i vitamin D, u ljetnim mjesecima ono može biti opasno ukoliko se pretjerano izlažemo UV zračenju. Dobro je poznato da bi bilo idealno ne izlagati se suncu između 11 i 16 sati, a posebno kada je riječ o djeci mlađoj od tri godine. Također znamo da sredstva za sunčanje moraju imati zaštitu od UVA i UVB zraka, te da oznake zaštitnog faktora koji stoji na kremama (SPF) određuju njihovu učinkovitost.

Kreme često u sebi imaju filtere koji štite od UVA i UVB zraka, koji apsorbiraju UV zrake i djelomično ih filtriraju pa tako dio UV zraka prodire u kožu. Oni kemijski mogu biti toksični, a uz to su i opasni za okoliš.

Mineralni filteri djeluju kao fizička barijera koja reflektira UV zrake, onemogućavajući im da prodru do same kože.  Za razliku od kemijskih filtera koje koža treba upiti i djeluju tek nakon 30 minuta, mineralni filteri djeluju trenutno. Također, nisu toksični i ne apsorbiraju se u kožu pa su stoga i puno nježniji prema koži.

Pokušajte pronaći preparate za sunčanje koje u sebi imaju mineralne filtere, ali isto tako da sadrže biljna ulja te aloa veru. Isto tako pripazite da sredstva za sunčanje nemaju nano čestice, da su bez parabena, parafina te sintetskih mirisa. Teško je sve to pronaći u jednom proizvodu, ali na hrvatskim policama može se pronaći BioSolis linija na bazi mineralnih filtera, koji uz aloju sadrži i organska biljna ulja poput ulja karanje, ulja repice, avokada, jojobe, arganovog ulja.

Kako bi dobili, ali i zadržali željeni ten, potrebno je ciljano kupovati preparate za zaštitu od sunca. Iako često gledamo samo visinu SPF-a na ambalažama, ove godine obratite pozornost i na oznake za UVA i UVB zaštitu kako bi kupili proizvode koji osiguravaju cjelokupnu UV zaštitu (Douglas Sun Protection Body Lotion SPF50, 200 ml/115 kn i Douglas Sun Protection Face Cream SPF50, 50 ml, 99,90 kn).

Tekstura proizvoda gotovo je jednako važna kao i sastojci, zato birajte lagane proizvode koji neće dodatno opteretiti vašu kožu i zatvoriti pore (Diego Dalla Palma O’Solemio SUNCARE Transparent Spray SPF 50+, 150 ml/225 kn i Sol De Janeiro Bum Bum Sol Oil SPF 30, 90 ml/265 kn).

Nikako nemojte zaboraviti dodatno zaštititi ona zapostavljena područja kože poput usana i tanke kože oko očiju, ali i dijelova kože na kojoj se nalaze madeži, ožiljci i tetovaže (Diego Dalla Palma O’Solemio SUNCARE Sun Stick SPF 50+, 8 g/199,00 kn).

Ako vam godišnji traje prekratko i nestrpljivi ste dobiti što prije ten na kojem će vam svi zavidjeti, posegnite za proizvodima poslije sunčanja koji u sebi sadrže aktivacijski kompleks s melaninom koji potiče brže tamnjenje te produžuje trajanje osunčane boje kože (Douglas Sun After Sun Refreshing Body Lotion, 200 ml/74,90 kn).

Po povratku s godišnjeg i vraćanju u staru rutinu, ne zaboravite – hidratizacija, hidratizacija, hidratizacija! Nakon sunčanja koža će biti dehidrirana, zato joj trebaju samo provjereni beauty saveznici. Mirisna ulja naš su favorit jer će kožu ostaviti predivno mekanom i božanstvenom, a senzualni miris pratit će vas cijeli dan (Eisenberg Sublime Tan Face & Body Oil SPF 6, 100 ml/379 kn).

I dok je već značajan broj ljudi prihvatio činjenicu da se na odmor ne odlazi bez kreme s visokim SPF-om, samo ga rijetki koriste na dnevnoj bazi, odnosno čak i onda kad se ne sunčaju. Naime, imajte na umu da ljeti čak i kratko izlaganje suncu prilikom obavljanja svakodnevnih obveza može biti štetno. Zato obavezno uz sebe u torbici imajte superheroja koji će vam pružiti potrebnu zaštitu (Diego Dalla Palma O’Solemio SUNCARE Protective Cream Face & Body SPF 30, 150 ml/245 kn).