Pet skandinavskih krimi serija koje vrijedi pogledati

Ako volite skandinavske kriminalističke serije zbog njihove specifične, originalne i turobne atmosfere, ovo je pet pravih poslastica – vrhunskih skandinavskih krimi drama koje se gledaju u jednom dahu.

Spoj akcije, trilera i krimića za neke je omiljena zabava dok su ispred ekrana, pa ako ste jedan od njih, evo pet prijedloga.

Sve navedene serije mogu se pogledati na Pickboxu.

Oslobođen

Norveška krimi drama Oslobođen (Frikjent) je priča o Akselu Borgenu, norveškom poslovnom čovjeku koji je posljednjih 20 godina postigao uspjeh u Aziji, u koju je otišao nakon što su ga u rodnom gradu optužili za ubojstvo njegove djevojke iz srednje škole. Sada se vraća i uviđa kako prošlost nije zaboravljena…

“Frikjent” je norveška TV serija iz 2015. godine. U Velikoj Britaniji serija je prikazana na Walter Presents.
Uloge: Nicolai Cleve Broch (Aksel Borgen), Lena Endre (Eva Hansteen), Ellen Dorrit Petersen (Inger Moen Hansteen), Tobias Santelmann (Erik Nilsen).

Redatelj Geir Henning Hopland seriju je realizirao s Stigom R. Amdamom, Annom Bache-Wiig, Arthurom Berningom, Susannom Boucher.

Skriveni: Prvorođeni

Jonas Hellmyr padne na gradilištu i proglase ga mrtvim, no probudi se i počne bježati u panici.

Uz pomoć bivše djevojke pokušava saznati što mu se dogodilo, odakle mu neobična oznaka na prsima i iznenadni naleti nadljudske snage, a tajanstvena žena koja mu pomogne na ulici kao da je očekivala da će se sve to dogoditi…

“Skriveni: Prvorođeni” (Hidden: Förstfödd) režirali su Jonathan Sjöberg , David Berron. Glumci: August Wittgenstein , Izabella Scorupco

Tama: Oni koji ubijaju (Den som dræber)

Nakon što je među smrekama na farmi pronađeno tijelo, detektiv William Wisting otkrije da je riječ o novoj žrtvi traženoga serijskog ubojice iz Amerike.

Uskoro se sam Wisting nađe pod sumnjom kada ga pojedinosti jednoga starog slučaja počnu proganjati, a njegova kći, novinarka, prati priču koja će je dovesti na ubojičin put.

Redatelji: Carsten Myllerup. Glumci: Kenneth M. Christensen , Natalie Madueño , Signe Egholm Olsen

Dicte

“Dicte”, ekranizacija je kriminalističkih romana o hrabroj i tvrdoglavoj novinarki Dicte Svendsen, koja ne odustaje od priče dok ne dobije sve odgovore.

Njezina je odlučnost često dovodi u sukob s policajcem Johnom Wagnerom.

Usprkos tome, njih dvoje uspijevaju riješiti zločine, a usput se nositi i s izazovima svojih privatnih života.

Redatelj: Peter Nadermann.

Glumci: Iben Hjejle , Lærke Winther , Dar Salim.

 

 

Wisting

Šest mjeseci nakon otmice 17-godišnje Julie s ulica Kopenhagena detektiv Jan Michelsen jedini vjeruje da je ona možda još živa.

Kopajući po starim slučajevima, naiđe na sličan slučaj star 10 godina.

Jan udruži snage sa psihologinjom Louise Bergstein te otkriju još povezanih slučajeva, a onda nestane još jedna djevojka… Seriju možete pogledati ovdje.