Inspirativne priče: Na putu do vitke linije pronašla začin koji joj je promijenio život

Kad je prije osam godina Jasna Karavanić odlučila promijeniti način prehrane i izgubiti kilograme, nije ni slutila da će tim korakom iz temelja promijeniti svoj život i stvoriti proizvod koji je neizostavan sastojak svake kuhinje. Njezina dobra ideja razvijala se jako dugo.

”Po prirodi sam jako znatiželjna i jako kreativna, a suprug Marijan me podržavao u svemu. Sve što sam željela raditi, od njega sam imala podršku”, rekla je Jasna.

Jednom je prilikom kupila dehidratore koji su stajali nekorišteni, sve dok jednog dana nije došao njezin tata s mnogo povrća.

”Ti dehidratori bi na neki način pali u zaborav, da se sasvim slučajno nije pojavio moj tata s ogromnim torbama punim povrća, osobito peršinovog lista. Mislila sam, što ću s tim, a onda sam se sjetila da imam dehidratore”, ispričala je Jasna. Dosjetila se da bi od dehidriranog povrća mogla napraviti začine. Trebalo je samo zasukati rukave i krenuti. Bilo je mnogo pokušaja koji su bili i promašaji, a suprug ju je podržavao i ohrabrivao cijelim tim putem.

”Jednog trena sam kuhala juhu i stavila sam tu najnoviju mješavinu začina, promiješala žlicom, kušala i rekla – to je to!”, govori Jasna. Kad je bila zadovoljna, ponosno je svojoj prijateljici dala da proba, a i njoj se svidjelo.

Budući da je začin bio fin, zvali su je mnogi poznanici da im napravi još.

”Ja sam rekla da nemam novaca za toliko povrća, dajte mi barem za povrće, pa ću vam napraviti”, prisjetila se Jasna.

Kad je vidjela koliki je interes za njezine začine, shvatila je da bi mogla otvoriti firmu i proizvoditi svoj začin za prodaju.

Otvaranje vlastite firme, zahtjevan je zadatak koji zahtijeva dosta resursa.

”Štedjeli smo po kunu, dvije i pet, a kad smo zbrojili vidjeli smo da imamo točno toliko koliko trebamo platiti javnog bilježnika i žig. Vjerovali smo da imamo sjajan proizvod koji ima potencijal”, ispričala je Jasna.

Život je nepredvidiv, pa se tako i Jasni dogodilo nezamislivo, a svoju je životnu i poslovnu priču ispričala i u emisiji ”Startaj Hrvatska”.

Nakon prvog braka za koji kaže da je bio nesretan, Jasna je upoznala ljubav svog života koja joj je do kraja bio velika podrška.

”Kad sam Marijana ugledala prvi put na svojim vratima, i on mene, kad su nam se susreli pogledi, svaki je u svojim mislima znao da je to – to”, rekla je Jasna.

S djecom su živjeli u svega 38 kvadrata i nisu svi u isto vrijeme stali za stol. Jasna je kuhala svakodnevno, a dok bi drugi jeli za stolom, ona bi umakala kruh u mast od pečenja, zbog čega je u jednom trenutku imala čak 110 kilograma. Debljina za sobom povlači brojne zdravstvene probleme i komplekse, no odluka da smršavi nije bila tako jednostavna.

”Uvijek sam bila na dijetama tipa izgladnjivanja. U tom izgladnjivanju već sam unaprijed razmišljala čega ću se najesti kad skinem kile. Odlučila sam da s obzirom na svoju obitelj i posao, ne mogu biti ni živčana mama, ni živčana supruga, ni nervozna odgajateljica. Jednostavno ću biti takva kakva jesam i gotovo”, kaže Jasna.

Jedne je večeri na televiziji čula nutricionisticu koja ju je potaknula da iz kuhinje izbaci sve nezdrave namirnice. Novi način prehrane polučio je rezultate – već u sljedećih pola godine Jasna je skinula više od 30 kilograma.

”Krenula sam u potragu za zdravim začinom. U kuhinji je u jednom trenu bilo barem pet, šest različitih mješavina začina, međutim nisu mi odgovarali i na kraju bi i oni završili u smeću”, priča Jasna. U toj potrazi za savršenom i zdravom mješavinom začina, imala je veliku podršku svog supruga Marijana.

”Prvotna ideja je bila da te male kolutiće koji se stisnu kao čvarci, stavim u juhu. Kad sam to stavila u juhu to je bilo grozno. Onda sam u svoju bilježnicu počela pisati što sam sve stavila. Svaki put kad bih probala stavljati tu mješavinu u juhu nešto mi se nije sviđalo i u sljedećem pokušaju to sam eliminirala. Jednog sam trena i na električnoj ploči prepržila i glavicu luka kako su to radile naše bake i to mi isto nije bilo dobro. Tada mi je pala na pamet savršena zamjena, a to je poriluk”, ispričala je Jasna.

I tako je nakon niza pokušaja i promašaja nastao Jaggety, potpuno prirodna mješavina začina, bez bojila i pojačivača arome, a zbog načina prerade povrća i procesa izrade začina, hranjive vrijednosti namirnica maksimalno su očuvane. Jaggety je poseban i po tome što, za razliku od većine mješavina začina, sadrži više od 50 posto sušenog povrća.

Kad su pokrenuli firmu, nakon smjene koju bi odradila kao odgajateljica, zasukala bi rukave i proizvodila bi svoju mješavinu začina. Nakon nekog vremena njezin suprug počeo je pokazivati znakove Parkinsonove bolesti. Stanje mu se brzo pogoršavalo i jednog je dana završio u bolnici.

”Rekli su da je imao nekoliko infarkta mozga, završio je na aparatima. Bio je 16 dana u dubokoj komi. Doktori su me pripremali i rekli su da, i ako se probudi i ako sam prodiše, bit će  biljka. Tako je, nakon 16 dana od kad su ga reanimirali, moj ljubek otišao zauvijek”, u suzama se prisjetila Jasna najbolnijeg trenutka u svom životu.

”Sve što sada radim je moj pokušaj da preživim, dok ne dođem k njemu. Jaggety posvećujem apsolutno njemu”, kaže Jasna.

”Danas kad vidim svoj odraz u ogledalu, ispred mene stoji jedna ponosna Jasna koja je krenula u borbu, čvrsta, odvažna. S obzirom na to da imam još neko vrijeme biti na ovom svijetu. Želim nešto i ostaviti iza sebe”, kaže.