Spas od negativnih misli: Bivša rukometašica smislila zdravi kolač koji je i nakon 75 dana mirisan i ukusan

Nakon rukometnih uspjeha, Deana Miletić je završila fakultet i zaposlila se kao učiteljica tjelesnog u Sinju. Zasnovala je obitelj i sve se činilo savršeno, no u 30-ima su počeli prvi zdravstveni problemi. Jednog je dana saznala da svoj život mora okrenuti za 180 stupnjeva. Dijagnozu autoimune bolesti krioglobulinemije dobila je nakon šest godina pretraga i odlazaka liječniku.

”Kad sam dobila dijagnozu, dobila sam i promjenu radnog mjesta. Radila sam u biblioteci dvije godine, ali mi se stanje drastično pogoršalo i morala sam otići u mirovinu”, priča Deana.

Kako bi pronašla spas od negativnih misli, preselila se u Klišku djedovinu gdje je sa suprugom počela obrađivati svoju, zapuštenu parcelu. Tijekom toga došla je na ideju napraviti tradicionalan i zdrav proizvod kojem će baza biti njezino domaće maslinovo ulje.

”Kad mi je otkrivena autoimuna bolest, liječnica mi je savjetovala da moram promijeniti prehranu, da nastojim izbjegavati hranu koja u sebi ima konzervanse, aditive, bojila, pa sam došla na ideju da na drugi način potrošim maslinovo ulje i dam mu dodanu vrijednost. Tako su počeli neki moji recepti izlaziti iz mene na papir. Nastojala sam da budu spona sporta i zdrave hrane, bez aditiva i bez sredstava za brzo zgušnjavanje. Trudila sam se da jedan komadić kolača energetski bude dovoljan za međuobrok, da nas dovoljno zasiti, a da nam da hranjivih vrijednosti dovoljno, kao da smo pojeli neku drugu hranu u znatno većoj količini. Na ovaj način smo znatno manje opteretili svoj probavni trakt”, objašnjava Deana.

Polako je u priču ušla, tada 15-godišnja Ivana Perić koja je Deani pomagala na sajmovima. U jednom trenutku Deana se ponovno našla u bolnici gdje je, tijekom oporavka počela smišljati nove ideje.

”Prije nekoliko godina Deanina se bolest pogoršala toliko da joj je bila potrebna transplantacija koštane srži. Mislila je da bez obzira na uloženo, neće više moći nastaviti, no jednog se dana pojavila Ivana i izložila joj plan kako da Sparu podignu „na noge“ zajedničkim trudom. ”Nevjerojatno je kad se sve za što ste mislili da je nestalo, vrati iz pepela natrag”, priča Deana.

Bivša rukometašica Deana i ekonomistica Ivana udružile su snage kako bi na tržište stavile zdravi suhi kolač kojemu je rok trajanja čak 75 dana i kojeg su nazvale ”Spara”. Uz ”Sparu” se veže i povijesna priča, naziv je dobila prema jastučiću koji su žene u Dalmaciji stavljale na glavu ispod kanti s vodom, košara s voćem ili vreća s maslinama, kako bi olakšale nošenje tereta.

”Sve što tovar nije iznio na svojim leđima, iznijele su žene na svojoj glavi i zato je spara simbol ženske muke u poljoprivredi”, ispričala je 60-godišnja Deana. Ona i 27-godišnja Ivana povezane su čvrstim prijateljstvom koje traje još od Ivaninog djetinjstva. Naime, Deana je prijateljica s Ivaninom majkom više od 40 godina, zajedno su igrale rukomet i njihove su dvije obitelji čvrsto povezane.

Ivanino obrazovanje i znanje omogućilo je da se Deanina vizija pretvori u konkretan poduzetnički pothvat. Njih dvije toliko vjeruju u taj proizvod da, kaže Ivana, ulažu u proizvodnju i razvoj gotovo sve što zarade, a sa svojom idejom prijavile su se i u projekt ”Startaj Hrvatska”.

Karlo Mrkša kolač je testirao punih 75 dana.  ”U početku sam sumnjao da kolač može izdržati 75 dana, ali kako su tjedni odmicali i što sam više probavao ”Sparu”, to mi je sve više i više bilo začudno kako ”Spara” ostaje, da tako kažem, netaknuta vremenom. Nije izgubila ni okus ni miris ni teksturu. Ne mogu vjerovati”, rekao je Karlo te nakon 75 dana otišao pitati slastičarku Slavicu Popović što utječe na to da kolač ostane dugotrajan. Ona je objasnila da na kvarljivost kolača utječu mikroorganizmi.

”U kolaču postoji slobodna voda i što je više te slobodne vode, kolač je kvarljiviji. Suhi se kolači suše, pa ima manje slobodne vode i mikroorganizmi se sporije mogu razvijati pa su dugotrajniji”, objasnila je Slavica. Testirala ga je i ona te rekla: ”Jako je ukusno. Osjete se orašasti plodovi, smokve, ima citrusnu notu, rogač, ima svježinu, teksturu, nije suho. Izvrsno je. Ne osjetim nikakve aditive, na to odmah reagiram. Savršeno”.

Karlo je ”Sparu” na testiranje odnio i kod dvije dame koje i same rade suhe kolače, a i njima se jako svidio.

Podloga recepturi ”Spare” je domaće maslinovo ulje, koje je moćni antioksidant, te pirovo brašno koje je za razliku od obične pšenice bogato aminokiselinama, neophodnima za izgradnju bjelančevina u našem tijelu. Visoku energetsku vrijednost kolaču daju: neretvanska suha smokva, bogata kalcijem i željezom; sušene marelice, izvrstan izvor kalija koji smanjuje koncentraciju natrija u organizmu, što je pogodno za snižavanje krvnog tlaka; grožđice – najbogatiji izvor bora, minerala potrebnog za zdravlje kostiju i hrskavičnog tkiva te za pravilan rad srca; bademi i orasi koji su izvor vlakana i nezasićenih masnih kiselina te vitamina B3 i B6, obnavljaju živčani sustav i mišiće; rogač, kakao, liker od limuna i džem od limuna, daju ”Spari jednu sasvim novu, specifičnu notu.