Ma, čekaj malo… Žvakaće gume sadrže plastiku?

Zabranjuje se jednokratna plastika, a nitko ne govori o štetnosti žvakaćih guma. Zar stvarno? O, da.

Nedavno je snagu stupila zabrana proizvodnje i prodaja jednokratne plastike. Plastični tanjuri, slamke, pribor za jelo i slični proizvodi više neće moći biti u trgovinama. Ipak, ima i onih koji upozoravaju da su osim ovih proizvoda veliki problem i žvakaće gume. Naime, oni tvrde da se u žvakaćim gumama nalazi upravo plastika i to ona koja se koristi za proizvodnju plastičnih boca i automobilskih guma. Žvakanjem se u tijelo unosi plastiku koja potom odlazi i u krvotok, a ako se baci u prirodu zagađuje okoliš jer žvakaćoj gumi treba pet godina da se počne razgrađivati.

Kako bi se gradovi očistili od ovog otpada mnogi troše milijune eura samo kako bi uklonili žvakaće s poda. Upravo te žvakaće godišnje čine oko 100 tisuća tona globalnog otpada.

Mikroplastika koja se nalazi u žvakaćama završava i u moru gdje je konzumiraju životinje, a potom opet ulazi u prehrambeni lanac. Dok se svijet bori s plastikom nitko ne spominje ovaj proizvod koji se godišnje proizvede u milijunima tona, ili slikovitije u milijardama paketa.

U Danskoj su odlučili stati na kraj ovom problemu i krenuti s proizvodnjom True Gum žvakaćih guma koje su bezopasne i za ljude i za prirodu. Jacob, Peter, Zabrine i Mortena napravili su biorazgradivu gumu za žvakanje koja je još pogodna i za vegane te dijabetičare. Oni su svoje žvakaće zasladili ksilitolom, i ono što je najvažnije – ne sadrže plastiku. Za to im je trebalo podosta vremena, a prije nego su došli do najboljeg rješenja – napravili su gotovo pet stotina prototipa ove biorazgradive žvakaće gume.

True Gum nastala je u kućnoj radionici, a danas se proizvodi u tvornici nedaleko Kopenhagena.