Hoće li Saturn u Ribama donijeti kraj pandemije korone

Nakon dvije godine pandemije virus korone još kola među stanovništvom gotovo svih zemalja i naravno da se pitamo ima li tome kraja.

Razne pandemije koje su se kroz povijest događale, snažno su utjecale na razvoj povijesti te društvenih i gospodarskih odnosa, a utjecale su i na promjenu mentaliteta ljudi. Prva velika pandemija kuge u Bizantskom Carstvu kumovala je njegovom raspadu te ulasku u razdoblje srednjeg vijeka. Strašna bubonska kuga koja je u razdoblju od 1346. do 1353. odnijela mnoge živote i desetkovala stanovništvo Europe započela je velikom konjunkcijom u Vodenjaku, baš kao i pandemija korone, a vrhunac broja zaraženih i umrlih bio je upravo u vrijeme Saturna u Ribama. Po smirivanju pandemije kuge, događale su se velike društvene i gospodarske promjene koje su zapadni svijet izvele iz razdoblja srednjega vijeka; nastala je nepovratna promjena socijalne strukture Europe. 

Stalna životna opasnost je s jedne strane tjerala ljude da žive za trenutak, baš onako kao što je to opisao Giovanni Boccaccio u „Dekameronu“, a s druge strane jačali su vjerski osjećaji (pojava flagelanata u Europi, ponovna protjerivanja židova i heretika). Budući da je od kuge pomrlo oko 50 posto stanovništva, na nekim područjima i 60 posto, smanjila se vojna moć, smanjili su se porezni prihodi kao i trgovinska razmjena. Najniži slojevi počeli su se boriti za svoja prava i počelo je urušavanje feudalnog sustava. Posljednja velika pandemija kuge počela je oko 1850. godine na području Kine kada je Neptun bio u Ribama, kao i sada, a svoj vrhunac je dosegla oko 1907. godine kada je Saturn bio u Ribama.

Čini se da će virus COVID-a i dalje kolati, ako ne ova, onda neka druga varijanta virusa. Posebno povećanje broja zaraženih, odnosno oboljelih može se očekivati ulaskom Saturna u Ribe, u proljeće 2023. godine. Velika konjunkcija u Vodenjaku označila je razdoblje širenja pandemije, no ulazak Saturna u Ribe, mogao bi ponovno povećati broj oboljelih. 

Ulaskom Urana u znak Blizanaca po tom bi se pitanju mogla intenzivirati situacija s promjenama u zraku, u kvaliteti zraka. Što zbog trajanja pandemije, što zbog onečišćenja zraka, bit će potrebno ugrađivanje raznih filtera za pročišćavanje zraka. No nije to sve što će ulazak Urana u Blizance donijeti. Kako će pandemija, čini se, trajati još neko vrijeme i ona će zasigurno utjecati na promjene koje će se odigrati u sljedećih nekoliko godina.

Po predviđanjima s radionice koju je za napredne polaznike online škole astrologije održala astrologinja Dunja Fućaktekst pripremila Maja T. Diklić