Knjiga potrebna svima, i mladima i starima

U knjizi „Zadržite bistar um“ poznati američki neurokirurg dr. Sanjay Gupta prikupio je spoznaje iz najnovijih istraživanja koja su proveli vrhunski znanstvenici iz cijelog svijeta. Njihova otkrića usmjerena su na zaštitu funkcioniranja mozga i održavanje kognitivnog zdravlja u bilo kojoj dobi.

U knjizi koju je objavila Stilus knjiga, dr. Gupta raskrinkava najčešće mitove i zablude o starenju i kognitivnom propadanju, istražuje koje su dijete i tjelesne aktivnosti najbolje za mozak te objašnjava je li zdravije više se družiti ili igrati videoigre koje vježbaju dobro pamćenje i brzinu obrade podataka.

Bez obzira na vaš DNK, kvalitetna prehrana, redovita tjelovježba, nepušenje, ograničavanje alkohola i neke druge iznenađujuće životne odluke mogu promijeniti sudbinu zapisanu u genima.

Što možemo naučiti od ljudi sa „supermozgom“ koji u svojim osamdesetima i devedesetima ne pokazuju nikakve znakove kognitivnog usporavanja – zadržali su mentalnu bistrinu? Kolika je doista korist od lijekova, dodataka prehrani i vitamina? Dr. Gupta piše i o bolestima mozga, posebice o Alzheimerovoj bolesti, odgovarajući na pitanja o njihovim znakovima i simptomim. Osim toga, dr. Gupta je osmislio i dvanaestotjedni program s praktičnim strategijama za svakodnevno jačanje mozga koji u cijelosti možete prilagoditi svojim potrebama.

O knjizi

„Ovo je segment u kojemu možemo dramatično poboljšati ljudski život, a knjiga „Zadržite bistar um“ koristan je priručnik za sve one koji žele bolje razumjeti rad mozga i još važnije – kako ga održati bistrim.“
Bill Gates

„Dr. Sanjay Gupta briljantno je osmislio akcijski plan očuvanja oštroga, bistrog mozga kojeg se svi možemo pridržavati i zbog kojeg se već osjećam bistrije i oštroumnije.“
dr. Mehmet Oz

„Ova je knjiga potrebna svima, i mladima i starima!“
Walter Isaacson

„Gupta staloženim i odmjerenim glasom izlaže sveobuhvatan pogled na ono najbolje što nam znanost o mozgu nudi za očuvanje i poboljšanje našeg pamćenja… Ova je knjiga izvrstan izvor praktičnih informacija i suosjećanja s onima koji se bore s demencijom i s članovima njihovih obitelji koji su im primarni njegovatelji.“
Kirkus Reviews

„Guptin optimizam i bogatstvo znanstvenih informacija koje je prikupio ohrabrit će i utješiti čitatelje.“
Publishers Weekly

O autoru

Dr. Sanjay Gupta američki je neurokirurg, autor i nagrađivani novinar.  Autor je triju bestselera New York Timesa i radi kao dopisnik za CNN; od 2001. izvještavao je o najvažnijim novostima iz svijeta zdravlja. Autor je i nekoliko dokumentaraca temeljenih na opsežnim istraživanjima, a za svoj je rad ovjenčan nagradama Emmy i Peabody, kao i nagradom DuPont – televizijskim Pulitzerom. Dr. Gupta je 2019. izabran u Nacionalnu medicinsku akademiju, što je jedna od najvećih časti u medicini, a časopis Forbes uvrstio ga je među deset najutjecajnijih slavnih osoba. Živi u Atlanti, gdje radi kao izvanredni profesor neurokirurgije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Emory i pomoćnik šefa Odjela za neurokirurgiju u Memorijalnoj bolnici Grady.