Kolač koji će oduševiti ljubitelje borovnica

Kolač od limuna i borovnica, prema receptu domaćeg OPG-a Volim borovnice, mogao bi biti hit kolač na blagdanskom stolu po izboru ljubitelja limuna i borovnica.  Ovaj OPG ima plantažu borovnica u Peterencu, pored Koprivnice, a u svojoj ponudi ima preljev od borovnica, smrznute i sušene borovnice, džemove i sokove od borovnica, a njihovi se proizvodi mogu upotrijebiti na bezbroj načina.

Studije o borovnicama i prehrani pokazale su kako su smrznute i prerađene borovnice po kvaliteti jednake svježima kada su antioksidansi u pitanju. Antocijana, tiamina, riboflavina, vitamina B-6 i folata ima i u ledenim bobicama. Osim toga, džem Volim borovnice kuha se u vakuumu, što znači da se kuha na nižoj temperaturi i na taj način čuvaju se vrijedni sastojci i arome. Ovaj džem je izvrstan dodatak jogurtu, žitaricama, palačinkama, sladoledu… 

Ono što je važno kod pripreme kolača i torti s borovnicama jest da vam ne smiju potonuti na dno – zato je bitno da tijesto bude gusto. Jer ako je tijesto rijetko, teško voće ili dodaci će potonuti na dno. Pribjegnite i jednom malom triku vrhunskih chefova – ubacite borovnice u malo brašna – to je dodatno osiguranje da neće potonuti.

Recept

Sastojci:

300 g smrznutih borovnica

18 dag maslaca

18 dag šećera

18 dag oštrog brašna

3 jaja

vrećica vanilin-šećera

korica od 1 limuna

1 žličica praška za pecivo

Za ocaklinu:

20 dag šećera u prahu

sok od 2 limuna.

Priprema:

Maslac pjenasto izmiksajte, dodajte šećer, vanilin-šećer, ribanu limunovu koricu i žumanjke. Miješajte dok smjesa ne naraste. Od bjelanjaka treba istuci čvrsti snijeg.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, pa ga naizmjence sa snijegom umiješajte u smjesu od žumanjaka. U smjesu ubacite 300 g smrznutih ili svježih borovnica i lagano izmiješajte.

U namašćeni duguljasti kalup rasporedite pripremljenu smjesu i stavite peći na temperaturu od 180 stupnjeva oko 30-40 minuta.

Pečeni kolač ohladite i prelijte bijelom ocaklinom. Ocaklinu ćete napraviti tako da prosijani šećer u prahu i sok od limuna zajedno miješate dok caklina ne postane sasvim bijela i glatka.

Kad se ocaklina stvrdne premažite je obilatim slojem džema od borovnice po duljini i na njega posložite svježe ili odmrznute borovnice pa kolač narežite na ploške.