Što ne piše na etiketama proizvoda?

Nakon što su znanstvena istraživanja potvrdila da su parabeni štetni po zdravlje, sve se više proizvođača počelo iz marketinških razloga hvaliti proizvodima u kojima ih više ne koriste, dok se istovremeno na policama uz njih i dalje nalaze i oni njihovi artikli koji ih i dalje sadržavaju. Sve je više onih koji u svoju košaricu neće staviti proizvod koji sadrži parabene, ali će odustati i od kupovine šampona zato što je na deklaraciji primjerice navedeno da u njemu ima diethanolamina ili odustati od sredstva za čišćenje jer ima decamethylcyclopentasiloxane.

No, čak i kad odlučite izbjegavati te sastojke teško da će biti navedeni na poleđini. Razlog tomu je taj što je zakon prilično “porozan” po tom pitanju, pa ne čude ni rezultati studije prema kojoj je u 213 različita proizvoda što su poslani na analizu, od krema za brijanje, sredstava za zaštitu od sunca, deterdženta za suđe, pa do maskare i octa pronađeno 55 toksičnih kemikalija od kojih mnoge niti nisu bile navedene na popisu sastojaka.

– Studija je potvrdila da smo izloženi složenoj mješavini štetnih tvari već samim tim što obavljamo svoje svakodnevne rutine. Stavljanje etiketa na proizvode nije dovoljno, treba donijeti zakone koje kemikalije se smiju naći na tržištu i ograničiti upotrebu onih štetnih, smatrao je Andy Igrejas, koji je preminuo prošle godine,  naglašavajući da su etikete važne zbog toga što znanstvenicima pomažu ustanoviti jesu li potrošači i u kojoj mjeri izloženi štetnim kemikalijama koje putem kože unose u tijelo.

Mirisi, BPA i ftalati samo su neki od sastojaka koji su povezani s različitim zdravstvenim tegobama kao što su astma i hormonalna neravnoteža. Pravilno i potpuno deklariranje proizvoda prvi je korak u informiranju kupca koji će potom moći odlučiti da ne želi upotrebljavati šampon s diethanolaminom koji može izazvati iritaciju nosne sluznice, grla, kože.

Iako je sve više protivnika testiranja na životinjama, ona se i dalje obavljaju s obrazloženjem da se to čini zbog sigurnosti korisnika, pa ako neki od napravljenih testova pokazuje da taj sastojak može biti uzrokom visokog krvnog tlaka ili oštećenja vida, zašto se i dalje nalazi u proizvodima dostupnima u trgovinama?

Decamethylcyclopentasiloxane ili D5 često se nalazi u sredstvima za čišćenje, ali i u onima za osobnu njegu, pa čak i u proizvodima namijenjenima djeci premda je dokazano da može uzrokovati rak, oštetiti živce, jetru i imunološki sustav.

 

Brojna sredstva za čišćenje, pa čak i ona koja se reklamiraju da poštuju ekološke principe, sadrže kemikalije koje uzrokuju poremećaje vrijednosti hormona, komplikacije u trudnoći, štetno djeluju na novorođenčad, izazivaju alerije pa čak i rak. Women’s Voices for the Earth (WVE) angažirala je privatni laboratorij koji je analizirajući sastav dvadeset sredstava za čišćenje kućanstva okrio da niti jedan štetan sastojak nije bio naveden na deklaraciji. Neki od njih obilovali su ftalatima koji čak i u manjim dozama mogu negativno utjecati na reproduktivni i živčani sustav trudnica. Otkriveni su kancerogeni 1,4-dioxane, zatim toluen koji se povezuje s komplikacijama u trudnoći i oštećenjima fetusa, kao i s poteškoćama u razvoju djece.

Uz ftalate za koje neki proizvođači tvrde da su ih prestali koristiti krajem 2010. ili 2011. godine, čest je sastojak galaxolide, koji također remeti hormonalnu ravnotežu i to na način da oštećuje obrambene mehanizme stanica čineći ih podložnijima štetnom utjecaju drugih toksičnih kemikalija. Pronađen je i u osvježivaču zraka čije otrovne čestice kad se rasprše po prostoriji direktno ulaze u organizam udisanjem zraka.

Drugi put kad budete htjeli posegnuti za kupovnim sprejem razmislite o prirodnim alternativama kao što su eterična ulja citrusa. U izbjeljivačima su pronađene tvari kao što su tetrachloromethane i kloroform, poznate po tome da mogu izazvati rak dojke, kao i vrtoglavice, glavobolje, mučninu.

Na sredstvu za čišćenje kupaonice piše da miriše po ylang ylangu, no ako odlučite pogledati etiketu otkrit ćete da u proizvodu nema ni ylang ylanga niti neke druge biljke. Na kraju popisa sastojaka navedeno je “mirisno ulje”. Na zahtjev Earthjusticea četiri velike tvrtke odbile su otkriti sastav svojih proizvoda, unatoč tome što ih na to obvezuje i zakon. U suradnji s drugim neprofitnim organizacijama koje se bave zaštitom okoliša podigli su tužbu protiv tih kompanija.

Jamie Silberberger iz grupe Women’s Voices for the Earth ističe da je već poznato da kemikalije koje se nalaze u sredstvima koja kupujemo izazivaju zdravstvene probleme, no da dok kupci ne budu znali što se krije u bočicama ne mogu donijeti ispravnu odluku koristiti nešto ili ne.

– Zaslužujemo znati čemu smo izloženi. Unatoč zakonu proizvođači ne navode precizne sastave nego općenito koriste skupne nazive. Čak i tvari koje nisu same po sebi opasne mogu u kombinaciji s nekom drugom tvari postati otrovne, a vjerojatnost da će se to dogoditi je veća što je proizvod duže u trgovinama i ističe mu rok. Neki proizvođači putem web stranica navode sastojke svojih proizvoda, no postavlja se pitanje zašto to onda ne bi učinili i na proizvodima koje kupac uzima u ruke dok odlučuje hoće li ili neće obaviti kupnju.

Premda su istraživanja obavljena u Americi, skoro svi obuhvaćeni proizvodi nalaze se i na hrvatskom tržištu. Putem interneta sada je puno lakše informirati se o tvrtkama koje zbog profita zanemaruju zdravlje svojih kupaca, a zbog njihovog neetičnog poslovanja sve je veći broj onih koji se odlučuju na pohađanje tečajeva za izradu prirodnih sredstava za higijenu i njegu tijela gdje se može naučiti i kako s onim što nam pruža priroda možemo očistiti dom i oprati suđe. Neki od siteova koji nude činjenicu više su: Earthjustice.org i Ewg.org.

Za one koji misle kako još nemaju dovoljno znanja i stoga ne prepoznaju štetno od neštetnog ili im se jednostavno ne čitaju sitno napisane etikete preporuka: niti jedan proizvod nemojte koristiti duže vrijeme ma koliko vam se sviđao ako niste sigurni u njegovu kvalitetu. Na taj ćete način izbjeći akumuliranje neke vrste štetnih sastojaka.

Unatoč tome što proizvođači tvrde da se potencijalno otrovni sastojci nalaze u malim količinama u onome što nam prodaju, uzmite u obzir da tijekom dana koristimo velik broj proizvoda i da po zdravlje opasnu dozu nije tako teško prikupiti u tijelu. Informirajte se i zahtijevajte da ono što plaćate ne čini štetu vašem zdravlju.