Priča o odbojkašici i zelenom čarobnjaku

Obiteljski korijeni i tradicija ostali su vječna inspiracija jednoj od najpoznatijih hrvatskih odbojkašica, Senni Ušić Jogunici, te njezinom bratiću Andreju Azeniću.

Naša poznata odbojkašica Senna i njezin bratić Andrej, stručnjak za ljekovito bilje, od najmlađe dobi dane su provodili okruženi prirodom, zajedno s bakom i djedom, ni ne sluteći da će upravo tu započeti njihov zajednički put. Naime, djed je bio poznati travar, a sva znanja o ljekovitosti biljaka prenosio je na unuke.

”Puno smo uz njega učili, bilo da se radilo o bilju, sportu, ili nečem trećem, on je uvijek bio spreman prenijeti znanje na nas“, kazao je Andrej prisjećajući se vremena koje je proveo s djedom. S tim je znanjem o bilju Andrej proširio proizvodnju na kozmetiku te je svoje kreme na testiranje slao Senni, koja je igrala u raznim inozemnim klubovima, a koristile su ih i njezine kolegice.

”Rekle bi mi: molim te nazovi svog ‘zelenog čarobnjaka’, jer nitko mu nije mogao zapamtiti ime“, prisjetila se Senna dana kada je primala narudžbe za Andrejeve kreme.

Dok je Andrej izučavao zanat od djeda, Senna je razvijala svoju sportsku karijeru u kojoj je postigla vrhunske rezultate. No, srce ju je vuklo u prirodu.

”Počela mi se buditi svijest o tome da smo super tim, da moje kolegice uživaju u tim proizvodima, idemo uz ovo što već imamo od djeda razviti neku prirodnu kozmetiku, da ostanemo dosljedni djedovoj ostavštini”, rekla je Senna koja na vrhuncu sportske karijere donosi važnu životnu odluku:

”Imala sam motiv uvijek igrati u najjačim klubovima na svijetu. To sam ostvarila. Kako se paralelno događala ta ljubav prema firmi, moj muž i ja donijeli smo odluku da proširimo obitelj. Na vrhuncu karijere, s 30 godina rekla sam da bih se voljela posvetiti nečem drugom. Cijelu sebe bih voljela dati u obitelj i obiteljski posao“, ispričala je te dodala da je, ovo što sada radi, u potpunosti ispunjava.

Zajedno s Andrejem bacila se na posao kako bi proizveli hidratantni proizvod, a da bude prilagođen ukusima potrošača. Senna i Andrej su tržištu htjeli ponuditi proizvod u kojega sami vjeruju, a koji nosi tradicijsku notu sa sobom – i u tome su uspjeli.

”Ovo je posao koji radimo, ali je to prije svega povezivanje s našim korijenima. To je naša obiteljska tradicija, vraćamo se uvijek u djetinjstvo i sjećamo se otkuda smo počeli, kako smo radili s djedom i bakom i onda imaš osjećaj kao da su svi opet s nama”, otkrila je Senna.

Djed je vjerovao u moć, učinkovitost i snagu ubranog bilja. Prirodne kreme za ruke ‘Azena’ prenose naslijeđeni entuzijazam i koriste sastojke koje su 98 posto prirodnog podrijetla. Krema dolazi u ambalaži napravljenoj od 100 posto šećerne trske čime se osigurava da pakiranje bude potpuno moguće reciklirati i da je ekološki prihvatljivo. Ovakvim pristupom proizvodnji ambalaže smanjuje se emisija CO2 i negativan utjecaj na okoliš, pridonoseći očuvanju prirode.

Ova inspirativna obiteljska priča koja stoji iza ‘Azene’ započela je još prije 40 godina s njihovim djedom, jednim od poznatih travara.

”Netko se igra s legićima, netko s kockicama, a mi smo se igrali s biljkicama”, otkrila je Senna i zaključila:

”Tek smo sada svjesni koliko je djed bio ispred svog vremena.”

Kad je djed preminuo, Andrej je ostao s bakom i odlučio proizvode koje su radili, poput čajeva, proširiti na kozmetiku.

Na vrhuncu karijere Senna je odlučila napraviti zaokret u životu i posvetiti se obitelji, a obitelj joj je bila podrška i kada je donijela odluku da se umjesto sportom bavi proizvodnjom prirodne kozmetike s Andrejem.

”Rekla sam im da bih voljela cijelu sebe dati u obitelj i obiteljski posao”, ispričala je Senna koja zajedno s bratićem Andrejem s istom strašću i entuzijazmom nastavlja voditi i širiti obiteljsku tradiciju.

”Priča o Azeni je priča o obitelji, priča o Hrvatskoj, jer se cijela naša filozofija vrti oko hrvatske prirode. Mi i dalje nismo svjesni koja prirodna bogatstva u Hrvatskoj imamo, a za kojima vani plaču’,’ kazala je Senna te dodala: ”Osjećaj pripadnosti obitelji – to su te neke emocije koje nam je djed usadio i mi unuci i dalje to živimo.”

Senna i Andrej sudionici su projekta ‘Startaj Hrvatska’.