Aplikacija HRT Meteo obogaćena novim mogućnostima za praćenje vremenske prognoze

Aplikacija Hrvatske radiotelevizije (HRT) za praćenje vremenskih uvjeta HRT Meteo od početka godine obogaćena je brojnim mogućnostima koje omogućuju još bolje praćenje prognoza u zemlji i u inozemstvu.

Među novostima su mogućnost praćenja vremenske prognoze za 44 europska grada, od čega deset iz susjednih država, radarska slika oborine Državnoga hidrometeorološkoga zavoda (DHMZ), Mjesečeve mijene, podatci o izlascima i zalascima Sunca te brojni grafički elementi.

Popularna aplikacija pokrenuta je još 2016. godine i otad je stekla desetine tisuća korisnika, najviše zahvaljujući stalnoj nadogradnji te brzim i provjerenim podatcima o vremenskim prilikama. Naime, za razliku od gotovo svih drugih sličnih aplikacija, u kojima su prognoze rezultat računalnoga izračuna jednoga modela atmosfere, u aplikaciji HRT Meteo školovani meteorolozi i prognostičari s višegodišnjim iskustvom svakodnevno analiziraju podatke aktualnoga vremena i prognoze stotinjak izračuna različitih modela atmosfere.

Na taj način daju svoje procjene budućega stanja atmosfere i mora za naselja i područja, koje obuhvaćaju i prognoze i upozorenja o opasnim vremenskim pojavama, a pojavljuju se u aplikaciji već nekoliko minuta nakon što ih je napisao meteorolog u Državnome hidrometeorološkom zavodu.

Na aplikaciji HRT Meteo svakodnevno se mogu pronaći podatci o temperaturi zraka (°C), smjeru i brzini vjetra (m/s), tlaku zraka svedenome na morsku razinu (hPa), tendenciji tlaka u odnosu na prošlo mjerenje (hPa/h), relativnoj vlažnosti zraka (%), temperaturi mora (°C), količini oborina u posljednjih 12 i/ili 24 sata (mm/12 ili 24h) te visini snijega (cm).