Iznenađenje iz Švedske: IKEA proizvela skateboard, košarkaški koš, hudice…

Lansiranjem ograničene kolekcije SPÄNST, IKEA izlazi na ulice i ulazi u sport, istražujući subkulture, poput kolekcionara tenisica, skejtera ili aktivnih urbanih stilova. 

Dizajnirana u suradnji s Chrisom Stampom, modnim dizajnerom i kreativnim direktorom robne marke Stampd iz L.A.-a, SPÄNST utjelovljuje što znači organizirati i prikazati omiljenu i najcjenjeniju imovinu. Bilo da je riječ o skateboardu, jakni koja bi se mogla smatrati umjetničkim djelom ili pak cipelama koje izgledaju sve bolje što ih više nosimo – ova je kolekcija način kojim svoj životni stil možemo pokazati i izvan kuće.

Moda i namještaj različite su stvari, no kreativni je proces sličan. Neovisno o mediju, dizajn je uvijek usmjeren prema pronalasku odgovarajućeg rješenja izazova. Nadahnuće okruženjem i timom ključan je dio kreativnog procesa.

„Ideja u pozadini kolekcije je da IKEA ponovno razotkrije kako mlađi, estetski potkovani, osviješteni potrošači, organiziraju svoj ormar i dodatke kod kuće”, rekao je Chris o kolekciji. „Želim da budu ponosni na način kojim pokazuju svoju odjeću i obuću, omogućujući im da cijene svaki svoj predmet jednako kao i kada ih nose”, kaže Chris i dodaje kako mu je IKEA omogućila da unese novu perspektivu na globalno tržište interijera.

Spajanjem Chrisove vizije i tvrtke IKEA, SPÄNST donosi svježinu sportskih materijala putem različitih medija – od neophodne odjeće do namještaja. Inspirirajući se konkretnim, prirodnim i organskim oblicima, kolekcija uključuje proizvode za pohranu stvari, poput transparentne kutije za cipele (179,90 kn), stalka za odjeću (999 kn) i ormara od metalne mreže (1499 kn). No, to nije sve – SPÄNST također uvodi nekoliko novih, možda i neočekivanijih proizvoda, poput majice kratkih rukava, kapa i majica s kapuljačama (od 29,90 do 179 kuna), kao i prvog IKEA skateboarda ikada (599 kuna) te košarkaškog koša (229 kn). Ovi ekskluzivni predmeti dio su IKEA kolekcije i dolaze u svega nekoliko komada, pa ako želite skejtati IKEA stilom, požurite se!

Dio suradnje bila je i poljska slobodna dizajnerica, Maja Ganszyniec, česta suradnica tvrtke IKEA. Maja, koja je stekla diplomu na londonskom kraljevskom koledžu umjetnosti te vodi dizajnerski studio u Varšavi, održava blisku vezu s tvrtkom IKEA od 2014. godine. “Pokazalo se da Chris i ja imamo vrlo slične ideje za kolekciju i njezin izgled. Željeli smo poboljšati mladi urbani stil života i podržati ljude koji su aktivni. To je bila naša polazna točka. Danas biste mogli doći kući, primjerice, sa skejtanja, iz parka, drugih sportova ili joge – i onda završite s vlažnom sportskom odjećom, a pritom dijelite s nekime sićušni stan”, kaže dizajnerica Maja Ganszyniec.

Kolekcija uključuje i povišeni stol s nogarima (1998 kn), odličan za DJ-iranje te potporanj (449 kn).

SPÄNST, što znači elastičnost na švedskom, ograničena je kolekcija koja istražuje kako urediti aktivno, urbano gnijezdo današnjice, i u zagrebačkoj robnoj kući bit će dostupna od 27. travnja te uskoro i online.

Chris Stamp već je od djetinjstva bio zainteresiran za modu i umjetnost. Prilikom odrastanja nadahnuo ga je rad njegove majke koja je bila dizajnerica torbi i vlasnica male tvrtke u Aspenu (Colorado). Od samog je početka znao da je kreativnost njegova budućnost. Tvrtka Stampd, osnovana 2011. godine, poznata je po svojoj posvećenosti detaljima i dizajnima koji predstavljaju modernu kulturu mladih s pomoću visoke kvalitete i minimalističke estetike. Danas tim tvrtke Stampd koji neprestano raste ima svoju trgovinu u središtu Los Angelesa, a svoju odjeću i modne dodatke prodaje u svim dijelovima svijeta.
Nikada ne dopuštam preprekama da me definiraju. Uvijek će biti trenutaka kada stvari neće biti onakve kakve želimo. Gledajući na prošlost, vjerujem da su me problemi učinili boljim dizajnerom.