VIDEO Znate li kako od lukovica napraviti “lazanje” i pretvoriti balkon u cvjetnu oazu?

Poželite li ponekad uljepšati svoj balkon i dodati mu malo boje, a jednostavno ne znate kako biste to učinili? Pokazat ćemo vam način na koji će vaš balkon zasjati dok se vrtovi pripremaju na odmor, a sve uz malo dobre volje i truda.

Pravljenje lazanja od lukovica zapravo je vrlo jednostavno, a svodi se na slojevitu sadnju. Sve što vam treba za ovaj pothvat je nešto veća posuda za cvijeće, zemlja i glinene kuglice koje će pomoći pri otjecanju viška vode te, svakako, lukovice cvijeća koje želite posaditi. Dodatna pogodnost je što na ovaj način možete saditi u bilo koje doba od rujna do prosinca, a jedino je važno da sadnju obavite prije prvog mraza.

Za početak napravite nekoliko rupa na dnu posude kako bi višak vode mogao slobodno otjecati, a zatim na dno stavite sloj glinenih kuglica. Prekrijte ih slojem supstrata, a zatim ste spremni za sadnju!

Lukovice sadite prema redoslijedu cvatnje: npr. tulipanima treba neko vrijeme da procvatu, stoga ćete njih staviti na dno kao prvi sloj lukovica.

Nakon njih možete posaditi sunovrate kojima treba nešto manje da procvatu, a zadnji sloj će se sastojati od lukovica šafrana kojima je potrebno najkraće vrijeme za cvatnju.

Između svakog sloja lukovica obavezno postavite sloj supstrata, kao i nakon posljednje posađenog cvijeća.

Ovu tehniku možete primijeniti i u vrtu, jedino je važno da iskopate dovoljno duboku rupu u koju će stati sve lukovice.

Ukoliko želite uživati u cvijeću u jesenskim i zimskim mjesecima, dok čekate da se vaše lukovice probude iz zimskog sna, na sam vrh posude možete posaditi maćuhice koje će osvježiti svaki okoliš.

Problem bi svakako mogao stvarati odabir sadnica. Naime, mnogi ne znaju redoslijed cvatnje, no ovdje smo da vam i s time pomognemo.

Rano cvatu šafran, procjepak, presličica, frezija, šumarica te ćete njih saditi posljednje, pri vrhu posude. Lukovice koje cvatu nešto kasnije su tulipan, zumbul, visibaba, sunovrat, s time da sunovrate i tulipane možete saditi i prve jer su skloni kasnijoj cvatnji. Naposljetku, ljiljane, kamasije i ukrasni luk ćete saditi prve jer im treba najduže da procvatu.