ŠKORPIONI Gospodari nagona i jakih emocija preziru lakoću, pa obično biraju teži put

Ako je ascendentni, solarni ili lunarni znak Škorpion ili je naglašen Mars u pasivnim znacima, osoba obiluje iznimnom psihičkom i emocionalnom snagom i izdržljivošću, kaže astrolog Damir Jovetić, te dodaje:

“Najviši tip Škorpiona izvanredan je strateg i dugoročni planer. Osobe ovog znaka zanimaju se za najdublje tajne svih vrsta i zapletene procese koji nisu vidljivi na površini, otud sklonost poslovima kao što su psihijatrija, okultna područja i mistika, tajne službe i detektivski poslovi.

Najveći talent Škorpiona je prepoznavanje emocionalnih i nagonskih vibracija i obrazaca po kojima se ponašaju drugi ljudi, te osjećaj za apsolutnu pravičnost. Povrijedi li koga ili netko njega, trajno je zapamćena nepravda koju mora razriješiti ili objasniti uzroke zašto je do toga došlo da bi razriješio konflikt koji je nastao. Otud Škorpionima pripisuju zavjetnu korektnost ako ste prema njima korektni ili zlopamćenje ako je nastala bilo kakva nepravičnost. Takvi su i prema sebi. Preziru lakoću, pa obično biraju teži put.

U slučaju da ne rješava promptno probleme, može skupiti previše rezerviranosti prema ljudima i ponašati se odbojno, cinično i zajedljivo, buntovnički i autodestruktivno, osobito ako je osoba više pasivna. Iznimna intuicija, erotičnost i seksipil ovog znaka često stvara karizmatične ličnosti, ali samo ako je nesputana unutrašnjost i ako ne suzdržava ili ne prikriva svoje želje ili planove – ako ih prizna sebi.

Škorpion je gospodar nagona i jakih emocija, pa može pokazivati i neke elemente manipulacije i autoritarnosti.

Zavjetni odnosi temeljeni na nutrini Škorpionova su fikcija. Većina vrijednih odnosa vrijedni su iznutra. Čita suštinske unutarnje potrebe i po njima procjenjuje vrijednost ljudi. Iznimno cijeni odnose u kojima osjeti potpunu iskrenost koja ne mora biti verbalizirana, nego se “osjeti” u pogledu.

Opsjednut je strahovima od osoba koje prikrivaju svoje unutrašnje stanje, takvi mu djeluju kao opasni paničari bez snage. Najvažnijim odlukama i odnosima pristupa zavjetno, lojalno i nerijetko po cijenu života spreman je braniti te odluke, čak i kad one postanu nekonstruktivne i očekuje da i drugi to čine”.