10 grešaka koje ne smijete raditi ako želite uživati u siru

Ako ovo čitate, moglo bi se pretpostaviti da ste ljubitelj sira. Dobar komad sira dragocjen je i skup i ako mu ne pokažete ljubav i poštovanje koje zaslužuje, nećete zauzvrat uživati koliko biste mogli. Ne brinite, svi mi griješimo. Važno je da ste spremni promijeniti se. Počnimo odmah, s 10 pogrešaka koje vjerojatno radite.

1. Spremanje sira u plastičnu foliju
Ako ste ikada kupili komad sira u trgovini namirnica koji je imao okus poput mačje mokraće, nemojte kriviti sir, okrivite plastičnu foliju. Poput mnogih fermentiranih namirnica, sir je živ i treba disati. Plastični omotač prekida dovod zraka, guši sir i stvara taj gadan okus. Također zarobljava vlagu, koja sir može učiniti ljigavim i uzrokovati neželjeni rast plijesni.

2. Jedete ga odmah nakon vađenja iz hladnjaka
Kada navalite na hladni sir, propuštate uživati u njegovom ukusu. Rashlađivanje otupljuje ukus i mijenja teksturu sira. Uvijek pustite meke sireve, kao što je Camembert, barem 20 minuta, a tvrde da najmanje 40 minuta da stoje izvan hladnjaka prije konzumacije. Vjerujte, strpljenje će se isplatiti.

3. Bacanje kore u smeće
Iako ne kod svih, kora sira je jestiva i može dodati uzbudljivu notu okusu, posebno kad se radi o paprenim okusima na mekim, zrelim sirevima od kozjeg mlijeka. Probajte koru barem jednom, a ako vam se ne sviđa, nemojte je više jesti.

4. Jesti sir s medom ili džemom prije no što kušate goli sir
Koliko god voljeli dobar džem ili med, jednostavno je nepristojno kombinirati ih sa sirom prije no što kušate sami sir. Zato najprije okusite sir, a zatim mu pokušajte dodati malo nečega kako biste ga kušali i na nekoj višoj razini.

5. Kupovati previše sira odjednom
Kupujte sir češće. Sir počinje propadati čim se izreže iz kola, a još će brže izgubiti okus kada ga režete na male komade. Kupujte samo onoliko sira koliko možete pojesti za nekoliko dana. Jednom kad ga smažete, pođite ponovno posjetiti lokalnog proizvođača sira i ponovno obnoviti svoje zalihe.

6. Kupnja prethodno narezanog sira
Prethodno narezani sir ima konzervanse i dodatke koji mogu učiniti teksturu gumenom, kad ga istopite. Čak i ako više volite narezani Cheddar, svježe naribani sir ima mnogo više okusa, bolju teksturu, a također je i jeftiniji.

7. Potpuno ignoriranje sira zbog intolerancije na laktozu
Mnogi sirevi su praktički bez laktoze. Proces proizvodnje sira pretvara laktozu (mliječni šećer) u mliječnu kiselinu. Što duže stare, to imaju manje laktoze. Ako ste osjetljivi na laktozu, pokušajte sa starijim sirevima kao što su Cheddar, Gouda ili Parmigiano.

8. Koristite isti nož za sve sireve
Svaki od sireva ima jedinstven, složen okus koji je poseban i zaslužuje svoj trenutak i pozornost vašeg nepca. Ako za sve njih upotrebite isti nož, svježi kozji sir imat će isti okus kao Cheddar i obrnuto.

9. Stavljate sir u zamrzivač
To se posebno odnosi na svježe sireve, poput fete i mozzarelle. Sva ta voda formirat će kristale leda i uništiti teksturu sira. Možete zamrznuti tvrđe sireve poput Parmigiana, samo pazite da ih čvrsto zamotate u papir, zatim stavite u foliju kako biste spriječili neugodne mirise koji vrebaju u našim hladnjacima. Također se preporučuje da ih koristite za kuhanje jer nakon što napuste ledenu dubinu zamrzivača nisu tako dobri za posluživanje.

10. Rezanje sira na kocke
Veća površina znači i više okusa na vašem jeziku, tako da je uvijek bolje rezati sir na tanke šnite umjesto na kocke. Uvijek pustite da vam oblik sira “kaže” kako ga narezati. Neki sirevi ne vole biti narezani i radije se mrve, dok su drugi najbolji rezani na tanke šnite koje će se topiti na vašem jeziku.