Zdrava hrana za mali budžet: 10 namirnica koje si možete priuštiti

Iz kojeg god razloga da vam je cijena prehrambenih namirnica važna, evo nekoliko ideja što uvrstiti na jelovnik, a da pritom ne poremetite mjesečni budžet.

Leća

Veličina porcije: ½ šalice

Cijena: pola kg leće od 8 do 15 kn, konzerva od 240 gr  od 6 do 8 kn

Kalorija: 115

Ona je mala, ali bogata proteinima ​​- oko 9 grama po obroku. Također sadrži malo masti, tako da se radi o zdravoj, jeftinijoj zamjeni za meso. Osim toga, dobar je izvor folne kiseline, željeza i kalija. Ima mnogo vlakana, tako da ćete se duže osjećati siti. Probajte smeđu, zelenu ili crvenu leću kao prilog glavnom jelu, u salati, maneštri, kombinaciji s rižom.

Jaja

Veličina porcije: 1 jaje

Cijena: od 1 do dvije kn, ovisno o uzgoju

Kalorija: 72

Šest grama proteina u svakom, hranjive tvari kao što su vitamini D i A, kolin… Stručnjaci kažu da jedno jaje dnevno neće u nebo dignuti vrijednosti kolesterola u krvi.

Odabrali ste zdrave namirnice, ali možda činite ove greške dok ih jedete

Zob

Veličina porcije: ½ šalice

Cijena: od 5 kn za 500 gr

Kalorija: 140

Topla zobena kaša izvrstan je doručak. Zobene pahuljice možete koristiti i kao dodatni sastojak u mesnoj štruci, burgerima, složencima. Ukusna je i bogata vlaknima.

Krumpir

Veličina porcije: 1 srednje veliki krumpir

Cijena: ovisno o sorti i dobu godine, oko 7 kn

Kalorija: 170

Naravno, pomfrit nije najzdravija varijanta krumpira, no sadrži vitamin C, vlakna i kalij. Narežite ga na tanke ploške i ispecite u pećnici s žličicom maslinovog ulja.

Ako ju isprobate, na ovu pizzu nećete moći prestati misliti

Srdele

Veličina serviranja: oko 150 grama

Cijena: ovisi o dobu godine

Kalorije: Oko 90

Ove male ribe dobar su izvor proteina, kalcija, vitamina D i omega-3 masnih kiselina (EPA i DHA), koje pomažu u sprječavanju bolesti srca.

Grah

Veličina porcije: ½ šalice kuhanog

Cijena: 10 do 16 kn, 240 g kuhanog, konzerva 10 kn

Kalorije: oko 100

S oko 7 grama proteina po obroku, možete ga koristiti u mnogim receptima. Ima mnogo vlakana, folata, kalija i magnezija.

Kokice

Veličina porcije: 2 žlice zrna (3-4 šalice kokica)

Cijena za 200 gr: oko 4 kn

Kalorije: 140

Obzirom da obiluju vlaknima, kokice su grickalice koje su odličan izbor. Šalica ima manje od četvrtine kalorija iste količine čipsa.

Tjestenina od cjelovitih žitarica

Veličina posluživanja: 50 gr (nekuhano)

Cijena: oko 15 kn za pola kg

Kalorije: oko 200

Tjestenina ima lošu reputaciju, ali ako se u njoj ne pretjeruje može biti dio pristupačnog, zdravog obroka. Obični rezanci sadrže malo masnoće i soli. Cjelovite inačice imaju dvostruko više vlakana od bijele tjestenine. Isprobajte špagete, penne ili makarone s domaćim umakom od rajčice, ili ju pripremite s maslinovim uljem i povrćem.

Banane

Veličina posluživanja: 1 srednje velika banana

Cijena: 10 kn za kg

Kalorije: 112

Ovo voće daje vam vlakna, vitamine B6 i C i kalij. Može poslužiti kao užina kad niste kod kuće ili kao baza za smoothie.

Volite li slanutak ovo bi mogao postati vaš omiljeni recept

Slanutak

Veličina porcije: ½ šalice

Cijena po posluživanju: 12 kn za 300 gr

Kalorije: 30

Pripremite od njega ukusni namaz ili falafel kuglice i uživajte.

Špinat, kelj, lisnato povrće, repa imaju malo kalorija, a puni su hranjivih tvari kao što su folna kiselina, željezo, vlakna, magnezij, kalcij i vitamin C. Koristite ih za ukusnu salatu, dodajte ih tjestenini od cjelovitih žitarica, ili ih skuhajte na pari, zapecite i pripremite kao savršeni prilog za gotovo sva jela.