UZGOJ BILJA BEZ RADA Seminar “Prirodno poljodjelstvo” u Rijeci vodi poznati Panos Manikis

 Trodnevni seminar Prirodno poljodjelstvo održat će se od 20. do 22. rujna u Dvorani kulture “Joga u svakodnevnom životu”, Spinčićeva 2, na Pećinama. Organizira ga Tranzicijska inicijativa Rijeka, kao dio projekta “Rijeka jestivi grad” koji se provodi uz potporu sudioničkog programa Zeleni val, Rijeka 2020- Europske prijestolnica kulture. Ovaj seminar vodi Panos Manikis, stručnjak za prirodno poljodjelstvo iz Grčke i izravni učenik pionira prirodnog poljodjelstva Masanobu Fukuoke.

Fukuoka je planetarno poznat promotor uzgoja bilja bez uplitanja čovjeka. Prirodno poljodjelstvo (natural farming) ili takozvanu nedjelatnu poljoprivredu razvio je i opisao u knjizi “Revolucija jedne slamke”. Osmislio je tehniku sjetve „seedballsa“, sjemenja omotanog u kuglicu gline. Njegov učenik Panos Manikis već se 30 godina bavi uzgojem bez kopanja, gnojidbe, zalijevanja i upotrebe bilo kakvih kemijskih sredstava na vom imanju na sjeveru Grčke.

Panos će održati javno predavanje i radionice, demonstrirat će uzgoj povrća, voća i žitarica primjenom „seed-balls“ odnosno glinenih kuglica koje sadrže sjemenje raznih vrsta biljaka. Ovu tehniku Fukuoka je razvio i uspostavio 70-ih godina te je testirao na raznim lokacijama diljem svijeta s ciljem ozelenjavanja siromašnih i opožarenih područja kao i uspostavljanja otpornih „jestivih šuma“.  Više o Fukuoki, Panosu Manikisu i prirodnom poljodjeljstvu: http://natural-farming.org

Radionice će biti radno praktične, učiti će se o uzgoju povrća, voća i žitarica i govoriti o načinu kako postati samodostatan na prehrambenom, zdravstvenom i misaonom planu.

Pozvani su svi zainteresirani za pitanja uzgoja vlastite hrane, razvoja zajednice kao i osobni razvoj. Radni jezik radionica je engleski uz dostupnost prevoditelja.

RASPORED DOGAĐANJA

Petak 20.9.2019. u 19 sati – Javno predavanje “Uvod u prirodno poljodjelstvo”
Trajanje predavanja 40-tak min, nakon toga razgovor s prisutnima.
Možete ponijeti fotografiju ili video snimku svoga imanja da se raspravlja o primjerima uzgoja na različitim terenima.

Subota 21.9.2019. od 9 do 18 sati – Radionica “Uzgoj povrća”
Radionice su radno praktične na kojima će se zasijavati određena površina da bi se naknadno vidjeli rezultati sjetve. Svi sudionici će sudjelovati u radu, ponesite prikladnu odjeću. Pauza za ručak u 14 sati.

Nedjelja 22.09.2019. od 10 do 18 sati – Radionica “Uzgoj voća i žitarica”. Uvjet za sudjelovanje je prisustvo na obje radionice (subota i nedjelja).

PRIJAVE ZA PREDAVANJE I RADIONICU: http://natural-farming.org

ULAZ

Ulaz je besplatan, a za radionicu se preporučuje donacija za pokriće čistih troškova. Panos svoja učenja prenosi bez naplate. Visina donacije odredit će se nakon vaših prijava jer ovisi o broju sudionika, a neće iznositi više od 200 kn za oba dva dana.

„Rijeka jestivi grad“ projekt je Tranzicijske inicijative Rijeka, a realizira se uz potporu sudioničkog programa Zeleni val koje provodi RiHub, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Cilj programa Zeleni val je aktivno uključivanje građana u ozelenjavanje gradskih veduta, poboljšanje mikroklime, održivosti i bioraznolikosti te razvoj ekološke svijesti, kroz edukativne programe i akcije u javnom gradskom prostoru.