LJUBAV, VEZA, BRAK Kako astrologija može pomoći zaljubljenima?

U drevnoj Kini, roditelji oba buduća bračna partnera prije no što bi se njihova djeca zaručila, prikupili bi podatke o obiteljskoj situaciji dotične osobe i njenom odgoju, te su se koristili čitanjem s lica kako bi otkrili zdravstveno stanje i osobnost partnera. Također su se služili astrološkim sustavom Polarne zvijezde da bi saznali više o financijskim mogućnostima, tjelesnim svojstvima i psihičkom stanju potencijalnog bračnog druga kao i druge aspekte života i okolnosti.

Nadali su se da će koristeći te metode ukloniti sumnje onih koji su tražili odgovarajućeg bračnog druga, a istodobno i uvjeriti se da će brak biti stabilan, da neće doći do rastave i da će djeca biti zdrava, a supružnici sretni.

Pitanja o ljubavi, seksualnosti, zajedničkom životu uvijek su zanimljiva, pa će ih tako i zapadnjaci koji se koriste uslugama astrologa često postaviti. Istina, kad se netko dođe savjetovati najčešće je već zaljubljen, pa će ga zanimati samo ta određena osoba, no u slučaju kad bi se radilo o nekom tko zaista voli planirati sve, pa tako i svoj ljubavni život, astrolog bi iz podataka o danu, vremenu i mjestu rođenja mogao utvrditi koji od potencijalnih kandidata klijentu najviše odgovara, odnosno koje su njegove osobine, što u toj fazi života može ponuditi, a što je osobi koja se savjetuje potrebno da bi zadovoljila svoje potrebe i bila sretna. Također se može utvrditi razvoj kojih osobina bi određeni partner potaknuo, kakve posljedice bi to imalo na drugu osobu i s kakvim bi se problemima suočili u slučaju zajedničkog života.

Kompatibilnost između partnera utvrđuje se takozvanim usporednim horoskopom, a najčešća pitanja su kako riješiti neki problem koji je nastao u vezi, koja su kritična razdoblja i kako će se odnos razvijati, te na koji način par može nadvladati teškoće s kojima će se susresti. Najbolje je ako savjetovanju prisustvuju oba partnera jer tada mogu saznati kako bolje razumijeti jedan drugoga, koja su njihova očekivanja i u čemu se podudaraju, a u čemu ne što je iznimno važan faktor za uspješnost veze. Iskusan astrolog također može otkriti je li netko od partnera još uvijek pod utjecajem prijašnjih iskustava, pa projicira na onog s kim se tada nalazi u vezi.

Astrološki se može predvidjeti i kad bi se netko mogao zaljubiti. U tom razdoblju ako je osoba spremna za vezu svatko imalo kompatibilan, odnosno svi oni s odgovarajućim horoskopom bit će joj zanimljivi i čak štoviše pojavljivati se u njezinoj sredini kako bi se aspekt ostvario.

Na teške ljubavne aspekte osoba će stupiti u problematičan, konfliktan odnos kroz koji će testirati svoj karakter i razvijati se. Ukoliko osoba nije spremna vezati se neće prepoznati odgovarajućeg partnera čak ni ako su kompatibilni.

Smatra se da postoje dva modela prema kojima ljudi stupaju u vezu – model suprotnosti, kad partner služi kao nadopuna i odnos može uspjeti ako nemaju potrebu mijenjati jedno drugo, te model sličnosti kad je osoba sklonija primijetiti onog tko ima karakter sličan njezinom što je ipak češće u poslovnim i prijateljskim odnosima nego u ljubavnim.

Kad biramo partnera sličnog sebi ustvari nemamo energije da bi se sukobljavali i tražimo miran, stabilan, dugotrajni odnos kakvima su inače skloniji mirniji temperamenti, primjerice vodeni i zemljani znaci koji bolje održavaju odnose na duge staze, ali im i treba više vremena da se odluče na zajedništvo.

Temperamentnijim osobama u takvoj vezi nedostaje izazova, pa one biraju dinamičnije odnose koji su češće bazirani na konkurentnosti, strasti i nadopunjavanju s tim da partneri teže zadržati svoju individualnost.

Na loše aspekte ljubavne veze koje su nezrele prekidaju se, a stabilni parovi mogu prebroditi krizu i napredovati.

Neke veze služe da bi osoba vidjela da joj takav odnos ne odgovara, da bi bolje upoznala sebe ili uvježbala neku ulogu. Nakon takvog iskustva osoba bolje zna tko je, zrelija je i sljedeći put bira drukčije. Ako iz straha pokuša izbjeći neko iskustvo i sljedeća prilika za vezu će biti problematična jer će lekciju koja joj je potrebna ipak morati naučiti.

Astrolog ne smije prognozirati kraj veze čak ni kad je on moguć, nego treba pustiti da osoba sama u kritičnom trenutku procijeni i donese odluku može li ostati u postojećem odnosu.

U idućem nastavku – kako uz pomoć astrologije saznati radi li se o “pravoj osobi” i kako znati hoće li veza prerasti u brak.