10 mjesta u kojima ćete dobiti najtopliju dobrodošlicu na svijetu

Booking.com je danas objavio dobitnike nagrade Traveller Review Awards 2020.

Brojne zemlje i odredišta nastavljaju pružati odličnu uslugu iz godine u godinu, a u 2020. godini među zemlje s najviše dobitnika ubrajaju se Italija (130.253), Španjolska (66.755), Francuska (61.492), Njemačka (49.777), Hrvatska (42.763), Sjedinjene Američke Države (42.112), Ujedinjeno Kraljevstvo (41.848), Poljska (36.793), Rusija (36.296) i Grčka (33.259).

„Gotovo milijun nagrada dodijeljeno je pružateljima usluge smještaja i prijevoza. Zadovoljstvo mi je objaviti dobitnike ovogodišnje nagrade Traveller Review Awards, koji nam pomažu pružiti nevjerojatna iskustva putovanja”, rekao je Arjan Dijk, Viši potpredsjednik i Direktor odjela za marketing u Booking.com.

„Naša je misija da svima olakšamo da istraže svijet i ponosni smo što rekordan broj naših partnera iz turističkog sektora dosljedno prima odlične recenzije i predstavlja najbolje od najboljih iz tog sektora na globalnoj razini.”

Od ruralnog irskog gradića koji služi kao polazišna točka preko Aranskog otočja do ogromne mreže drevnih pećina u Jugoistočnoj Aziji, mjesta u kojima se pruža najtoplija dobrodošlica na svijetu, predvodnici su u pružanju nevjerojatnih doživljaja za svoje posjetitelje.

Već drugu godinu zaredom Goreme (Turska) zadržava titulu mjesta u kojem se pruža najtoplija dobrodošlica na svijetu, a zatim slijede Tatranska Lomnica (Slovačka), Phong Nha (Vijetnam), Kobarid (Slovenija), Cochem (Njemačka), Doolin (Irska), Taitung City (Tajvan), Schenna (Italija), Monte Verde (Brazil) i Lake Tekapo (Novi Zeland) – još jedan dobitnik iz 2018.

1. Goreme, Turska

Nije čudno da neki turski grad predvodi ljestvicu mjesta gdje ćete dobiti najtopliju dobrodošlicu na svijetu. Naime, u turskom ugostiteljstvu prema posjetiteljima se ponašaju kao prema “Božjem gostu”. Otkrijte ljepote starog grada Goremea u poznatoj regiji Kapadociji, koji je već drugu godinu zaredom prozvan mjestom gdje ćete dobiti najtopliju dobrodošlicu na svijetu.

Nakon što iskusite gostoljubivost grada i budete spremni za istraživanje, pustolovine vas iščekuju i iznad i ispod tla. Možete istražiti labirint u podzemnom gradu Kaymakh ili pak uživati promatrajući nebo puno lebdećih balona na vrući zrak. Otkrijte prirodnu ljepotu poznatih “vilinskih dimnjaka”, uživajte u ukusnoj turskoj kuhinji i vinima, a možete čak i boraviti u domu spiljskog čovjeka i iskusiti nešto potpuno drugačije.

2. Tatranska Lomnica, Slovačka

Udahnite svjež planinski zrak na putovanju u osebujni gradić Tatransku Lomnicu, koji se smjestio u Visokim Tatrama. Tatranska Lomnica savršeno je odredište za skijanje i planinarenje, bilo to amatersko ili profesionalno, te je dom raskošnom krajoliku koji oduzima dah, od svjetlucavih ledenjačkih jezera Popradské Pleso i Morskie Oko do Nacionalnog parka Tatra i vodopada Obrovsky. Ovaj živopisni planinski resort dom je i planinskom vrhu Lomnický štít, koji je jedan od najviših vrhova planinske regije Visoke Tatre. Savršen izbor za ovisnike o adrenalinu.

3. Phong Nha, Vijetnam

Phong Nha u Vijetnamu dom je nizu brežuljaka preko kojih se prostiru farme riže, raskoš flore i faune te autohtoni životinjski svijet. No najpoznatiji je ipak po veličanstvenom podzemnom svijetu spilja, a poznata spilja Hang Son Doong jedna je od najvećih na svijetu. Putnici koji imaju ograničen budžet mogu istražiti javne spilje Paradise, Phong Nha i Dark Cave, gdje će otkriti podzemne rijeke, krajolike nalik džungli pa čak i hram. Nakon istraživanja spilja uputite se na živopisan izlet brodom po rijeci Son, posjetite centar za spašavanje životinja i botaničke vrtove te pješačite stazom Non Mooc Eco.

4. Kobarid, Slovenija

Živopisni grad Kobarid možda jest okružen planinama, no zahvaljujući bogatoj vegetaciji, vodopadima, klancima i rijekama smaragdne boje ovdje ćete se više osjećati kao da ste na Mediteranu nego u Alpama. Putnici željni aktivnog putovanja u Kobaridu će pronaći niz aktivnosti kao što su rafting, kajakarenje, ribolov, brdski biciklizam, paragliding i planinarenje. Aktivnim putnicima također će se svidjeti živopisni krajolik Kobarida te će istraživač u njima moći uživati u planinarenju povijesnom stazom Kobarida, dolinom Soče i Julijskim Alpama te u plovidbi po prekrasnoj rijeci Soči. Za nešto malo više opuštajuće zaputite se u Kobariški muzej, a potom posjetite jedan od mnogih restorana kako biste kušali tradicionalni sir Tolminc.

5. Cochem, Njemačka

Cochem u Njemačkoj putnicima nudi povijesnu arhitekturu, brda s vinogradima i živopisnu dolinu rijeke Moselle. Stari grad Cochema krase šarene kuće s okvirima od drveta, vijugave uske uličice, butici i glavni trg. Upijte povijest posjetom srednjovjekovnom dvorcu Reichsburg Cochem i uživajte u hrani i vinu u jednom od mnogih restorana na obali rijeke.

6. Doolin, Irska

Doolin je ljupki obalni gradić u Irskoj koji je tri sata udaljen od živahnog glavnog grada Dublina i koji putnicima omogućava da okuse komadić tradicionalne irske kulture. Prema legendi Doolin je kolijevka irske glazbe, pa bi putnici svakako trebali posjetiti jedan od mnogih pubova te uživati u kojem Guinnessu i ludoj zabavi. Istražite dramatičan prirodni krajolik i prošetajte stazom uz obalu Doolina uživajući u pogledu na veličanstvene klifove Mohera i udišući svjež morski zrak. Zaputite se na jednodnevni izlet do susjednih otoka Aran i doživite još više lokalnog šarma u okružju gdje stanovnici i dalje govore irski jezik.

7. Taitung, Tajvan

Upijte bogatu kulturu i povijest Tajvana putovanjem u Taitung i posjetom mnogim taoističkim hramovima. Zaljubljenici u prirodu mogu istražiti Peinan Cultural Park i Taitung Forest Park te šetati umjetničkim parkom Jialulan uz obalu Taitunga, a potom se mogu opustiti i povratiti energiju u termalnim izvorima Zhaori. Uživajte u bogatoj kulturi Taitunga, koji je dom sedam domorodačkih plemena, i saznajte nešto o lokalnim legendama i kulturnoj baštini. Ljubitelji kulture svoju će dozu dobiti na kulturnom festivalu Makapahay, koji se održava ljeti i u sklopu kojeg plemena posjetitelje pozivaju u svoja sela kako bi im pokazala svoju kulturu.

8. Schenna, Italija

Schenna je sa svojim snježnim padinama i obližnjim sunčanim gradićem Meranom savršen spoj šarma talijanskih Alpa i mediteranskog životnog stila. Ovo mjesto nudi udobne planinske zalogajnice i luksuzne restorane s Michelinovim zvjezdicama te je tako odličan odabir za gurmane. Putnike ovdje privlači tradicionalna kuhinja južnog Tirola i ponuda izdašnih talijanskih klasika. U seoskom dijelu Schenne možete kušati jela spravljena od lokalnih sastojaka s farmi i tržnica. Kada utažite glad, uživajte u finom vinu iz ovdašnjih suncem okupanih vinograda i posjetite muzej Castella Remetz kako biste saznali više o vinu iz ove regije.

9. Monte Verde, Brazil

Pri pomisli na Brazil putnici na umu često imaju neprekidno sunce, bijele pješčane plaže i tropske kišne šume. Međutim, maleno planinsko selo Monte Verde jedno je od rijetkih mjesta u Brazilu u kojem možete vidjeti i snijeg. Monte Verde skriveni je dragulj nedaleko od živahnog grada São Paula koji nudi mirnu atmosferu te je raj za planinarenje. Među najbolje planinarske staze u blizini ubrajaju se Trilha da Pedra Redonda i Pedra Partida.

10. Lake Tekapo, Novi Zeland

Putnici sanjari moraju dodati Lake Tekapo na svoj popis mjesta koja žele posjetiti. Ovaj je gradić jedan od UNESCO-ovih rezervata noćnog neba (Darks Sky Reserve) te je drugu godinu zaredom izabran za jedno od mjesta u kojima ćete dobiti najtopliju dobrodošlicu na svijetu. Uz malo sreće putnici će moći vidjeti zviježđe Južni križ, satelitske galaksije Mliječne staze i auroru australis, južnu inačicu aurore borealis. Najbolje vrijeme za promatranje aurore jest između travnja i rujna. Jezero Tekapo prozvano je najljepšim mjestom u Novom Zelandu te ga svakako morate vidjeti. Ovo tirkizno jezero okruženo je poljima ružičastih i ljubičastih vučika i planinama.


Nagrade prijevoznicima

Taksi prijevoznici iz/do zračne luke čije usluge putnici mogu koristiti u 750 destinacija diljem svijeta, također su nagrađeni po prvi puta ove godine zbog uslužnosti putnicima. Nagradu Traveller Review Awards je dobilo 2114 vozača (27 pružatelja usluga) čije usluge putnici mogu koristiti na svojim putovanjima tijekom 2020.