SJEVERNI VJETAR: Nagrađivana knjiga Zdenka Bašića ponovno u prodaji

Sve obožavatelje djela Zdenka Bašića oduševila je novost da, sada već kultnu knjigu Sjeverozapadni vjetar, o vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do samoborskog kraja, Planetopija ima ponovno u ponudi, kao i izdanje na engleskom jeziku koje je savršen dar za prijatelje iz inozemstva.

Zdenko Bašić priznati je hrvatski likovni umjetnik i autor. Svoj je talent osvjedočio brojnim domaćim nagradama kao i suradnjom s prestižnom nakladničkom kućom Carlton iz Velike Britanije.

Sjeverozapadnom vjetru u kojem ovaj puta potpisuje uz likovni dio i tekst, svoj je osobni, unutarnji stvaralački poriv prožeo pričama koje su mu u djetinjstvu pričale bake te uz iznimno snažne vizuale kreirao svojevrsni intimni spomenar ne samo svojeg djetinjstva već i sjeverozapadnog dijela Medvednice i Samoborskog gorja.

Uz istraživanje, pronalaženje i stvaranje raznih predmeta, tekstova, kostima, lutaka, fotografija i crteža stvorio je fantazmagoričan šumski svijet koji pod krošnjama krije iznenađenja, toplinu, opasnost i gorko-slatku radost odrastanja. 2012. knjiga je osvojila nagradu Kiklop za najbolju knjigu u kategoriji za djecu i mlade.

Zdenko Bašić je rođen 27. siječnja 1980. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine 10 minutnim lutka filmom Priča o snijegu – Anđeli u snijegu, i nagrađen nagradom za najuspješnije diplomante.

Autor je Vještičjeg Ureda, ambijetalno-kostimografskog projekta koji se održavao za vrijeme karnevala u Zagrebu i Samoboru 2000. i 2001. godine.

Pored animiranog filma, bavi se i ilustracijom te je dosad ilustrirao nekoliko knjiga za djecu, među kojima i najnovija hrvatska izdanja klasika poput Andersenovih i Grimmovih bajki u izdanju Sretne knjige.

Za istu nakladničku kuću dizajnirao je naslovnice nekoliko udžbenika i priručnika za niže razrede osnovnih škola. Ilustracije objavljuje i u dječjim časopisima ZvrkZvrkov Prvi RazredćJO-JOO i Smib.

Od 2004. godine surađuje s kazalištem Merlin kao kostimograf, scenograf i dizajner. Uvršten je u Katalog hrvatskih ilustratora. Sudjelovao je na izložbi -35, izložbi mladih hrvatskih ilustratora na Interliberu 2005. godine. Od 2006. godine član je ULUPUH-ove Sekcije za primijenjeno slikarstvo, karikaturu, ilustraciju, strip i crtani film. Sudjeluje na skupnoj izložbi Studenata odsjeka za animirani film i nove medije u Galeriji ULUPUH. 2006. godine dobiva treću nagradu na Prvom hrvatskom bienalu ilustracije. Iste godine kao ilustrator Priče o čokoladi dobiva nagradu Ovca u kutiji za najbolju slikovnicu za 2006. od stručnog, isto tako i dječjeg žirija.

Za istu slikovnicu dobiva i nagradu Kiklop za najbolje grafičko oblikovanje za 2006.

Izlaže na First Imam Ali International Painting Symposium održanom u Teheranu 2007. te sudjeluje na The 13th International Symposium of Painting in Patince, u Slovačkoj i na skupnoj izložbi u LIMES Gallery, Komarno.

Iste godine izlaže u sklopu Izložbe hrvatskih umjetnika na Biennalu ilustracije u Bratislavi i u sklopu hrvatskoga štanda na sajmu knjiga u Bologni.

Samostalnu izložbu otvara 2007. u galeriji Vladimira Nazora u Zagrebu.

Od 2006. surađuje s The Brigh Agency u Londonu i s drugim engleskim izdavačima.

Novija izdanja u kojima ilustrira: Priče iz Davnina – Profil, Novela od stanca – Profil, The Cleverst Spider – Sterling, The Faithful Ghost – Oxford University Press.

Od 2008. član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

2009. godine dobiva nagradu Grigor Vitez za najbolje likovno ostvarenje u knjigama za djecu za 2008. godinu za Priče iz davnina i Novela od stanc.