Saturnov dan: Sve u svoje vrijeme

Subota je.

Saturnov dan.

Saturn je u astrologiji najveći učitelj. On te uči odgovornosti, ozbiljnosti i osjećaju dužnosti. Daje ti upornost, odvažnost i sposobnost donošenja odluka.

Saturn se povezuje sa sedmim energetskim centrom koji se nalazi na vrhu tvoje glave i predstavlja „krunu“ kroz koju možeš doživjeti svoje prosvjetljenje.

Ovo je tvoj kanal za duhovnost i mjesto gdje predaješ svoju volju i potrebu za kontrolom. Ovo je mjesto gdje se prepuštaš u ruke Višeg vodstva s punim povjerenjem jer znaš da je sve onako kako treba biti. Ovo je centar u kojem ostavljaš sve za sobom, oslobađaš se straha i napokon se razvezuješ od karme.

Kad osjećaš smirenost i strpljenje koje je proizašlo iz duboke vjere da se sve događa u pravo vrijeme za tebe, znat ćeš da je tvoj sedmi – Saturnov – energetski centar u balansu. Tvoja okolina gledat će te kao uspješnu i mudru osobu, kao svoj oslonac i stijenu. Međutim, ako osjećaš strah ili ti se čini da tvoj život nema smisla, znat ćeš da ti nedostaje vjere i da je tvoj sedmi energetski centar blokiran.

Disbalans u ovom centru stvara veliku potrebu za kontrolom – kontrolom sebe, kontrolom okoline i života. U ovom slučaju ti možeš imati smanjeni fokus svojih interesa ili primarno živjeti u svom umu. Možda bježiš od odgovornosti i lako odustaješ već na prvoj prepreci. Možda ti je teško donijeti važne životne odluke ili se bojiš da ćeš donijeti pogrešnu odluku. Možda ne možeš postići skladan odnos s autoritetima ili ne možeš održati svoj osobni autoritet.

Prihvaćanjem sebe i davanjem dozvole sebi da se odmoriš – od dnevnih obveza i okoline – ti iscjeljuješ svog Saturna i svoj sedmi energetski centar. Ti tada dozvoljavaš energiji da raste i dozvoljavaš sebi da preuzmeš potpunu odgovornost za sebe i svoj život.

Sanja Vicić