Genetika, navike, način života. Gubimo li bitku u borbi s debljinom?

Više od 60 posto odraslih Hrvata ima prekomjernu težinu, točnije svaka druga odrasla osoba je debela, izvješćuju Udruga za prevenciju prekomjerne težine i Zaklada „Hrvatska kuća srca” povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini u sklopu kojeg će se održati i 4. konferencija „Hrvatski dan debljine” s glavnom temom „Gubimo li bitku u borbi s debljinom?”.

Smatra se da su genetika, loše prehrambene navike i sjedilački način života presudni za debljinu. Fizičko opterećenje modernog čovjeka na radnom mjestu sve je manje, a tjelesna aktivnost u slobodno vrijeme je pak zanemarena. Sve više sjedimo, ali sve više i jedemo. Hrana je sve dostupnija zahvaljujući brojnim modernim aplikacijama pomoću kojih u dva klika obrok stiže na naš prag.

Debljina je bolest koja je nažalost povezana s nizom drugih ozbiljnih bolesti od kojih su najčešće kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, arterijska hipertenzija, cerebrovaskularne i gastrointestinalne bolesti, degenerativne bolesti zglobova, endokrinološki poremećaji i maligni tumori. Gotovo da nema organskog sustava na kojem se ne pojavljuju komplikacije uzrokovane debljinom.

Posebno treba naglasiti kako debljina  nije problem samo odraslog stanovništva,  već se javlja u sve ranijoj životnoj dobi te donosi dugoročne i ozbiljne posljedice za zdravlje djece.

Podaci Europske inicijative praćenja debljine u djece za Hrvatsku iz 2015. godine pokazuju da svaki treći osmogodišnjak u Hrvatskoj ima problema s prekomjernom tjelesnom masom.