Izolacijska kuharica: Recepti za ukusna, jednostavna, jeftina, zdrava jela

Zbog pandemije Covida-19 koja je cijeli svijet prisilila na izolaciju morali smo unazad dva mjeseca promijeniti svoje životne navike i prilagoditi se novom načinu života. Dosta ljudi odlučilo je iskoristiti vrijeme za učenje i isprobavanje nekih novih vještina.

„Imajući više vremena u izolaciji za kuhanje svojih omiljenih biljnih jela, nastala je ‘Izolacijska kuharica’, bogata šarenim, zdravim, ukusnim, raznovrsnim i jednostavnim biljnim receptima, u kojoj svatko može pronaći neko jelo za sebe. Kuharica svojim neodoljivim jelima poziva sve da se odvaže na kulinarsku pustolovinu te kroz jednostavnu i brzu pripremu jela uživaju u ukusnim i zdravim rezultatima svojega rada. Namijenjena je i početnicima i majstorima, a svi koji se odluče na pripremu nekog jela nesumnjivo će joj se uvijek vraćati, toliko je zarazna”, navode Prijatelji životinja, na čijoj se stranici zbirka recepata može preuzeti besplatno.

Dodaju da nas je novonastala situacija navela da dobro preispitamo svoje životne izbore te kako oni utječu na svijet u kojemu živimo i na bića s kojima ga dijelimo. Malo je onih kojima je dobrodošla izolacija i boravak kod kuće, no ipak, najviše koristi od toga imao je upravo naš planet. U samo dva mjeseca smanjene ljudske aktivnosti zagađenje zraka smanjilo se za gotovo trećinu, a vode su manje zamućene.

Znanstvenici su otkrili da je novi koronavirus u Kini u samo dva tjedna, sredinom veljače, izbrisao najmanje četvrtinu emisija stakleničkih plinova. No, iako su ove pozitivne promjene itekako važne, i dalje je najveći problem zagađenja planeta upravo intenzivan industrijski uzgoj životinja za hranu. Spas planeta i zdravlje ljudi usko su povezani, a biljna prehrana nudi nam izlaz iz ovog začaranog toksičnog kruga.  

Iz Prijatelja životinja još jednom podsjećaju da smo se u ovoj situaciji našli upravo zbog globalno raširene navike jedenja mesa. Upozoravaju da su ljudi, konzumirajući meso i životinjske proizvode pune hormona, lijekova i raznih kemikalija, postali sve podložniji bolestima. 

„Upravo prelaskom na veganstvo, prihvaćanjem odgovornosti za svoje postupke i skladnim suživotom sa svim živim bićima moguće je itekako spasiti svijet. Krenimo od sebe, budimo uzor drugima i pokažimo koliko je lako hraniti se veganski, znajući da tako najviše utječemo na očuvanje planeta i spašavanje životinja. Istodobno, uz malo truda, postajemo energičniji, vitalniji, zdraviji, sretniji i potpuniji kao ljudska bića. Prvi korak upravo je promjena prehrane, a s ‘Izolacijskom kuharicom’ to nikada nije bilo jednostavnije”, poručuju Prijatelji životinja.


Grahburgeri

Sastojci:

1 mala limenka graha
1 šalica zobenih pahuljica
1/2 šalice sojinih ljuspica
1 žlica ljutog ajvara
1 žličica soli
1/2 žličice papra
2 nasjeckana češnja češnjaka.

Sve sastojke dobro izgnječiti rukama. Pustiti da odstoji pola sata i oblikovati burgere.
Peći na lagano nauljenoj tavi za grill. Dobije se 6 većih ili 10 manjih burgera.


Špageti s pestom od špinata

Sastojci:

300 g špageta
200 g špinata
1 šalica tostiranih oraha ili pinjola
20 g bosiljka
1/4 šalice nezaslađenog biljnog mlijeka (npr. sojino i
zobeno)
1 češanj češnjaka
sok od 1/2 limuna
1/2 čajne žličice soli
papra prema želji
maslinovo ulje prema želji.

Špagete skuhati prema uputama. Špinat i bosiljak oprati i narezati. Orahe narezati pa kratko tostirati.
U jednu zdjelu staviti špinat, bosiljak, orahe, biljno mlijeko, sok od limuna, sol, papar i maslinovo ulje te istisnuti češanj češnjaka. Sve to usitniti štapnim mikserom. Dodati još začina prema želji ako je potrebno. Pomiješati sa skuhanim i ocijeđenim špagetima u loncu i kratko pirjati.


Gusta povrtna juha

Sastojci:

1 manja hokaido tikvica
3 mrkve
4 češnja češnjaka
peršin list
crni i bijeli sezam
sol
papar
mješavina začina
voda

Povrće oprati, očistiti i narezati na manje komade. Staviti u lonac te dodati vode toliko da prekrije povrće. Pustiti da se sve kuha te dodati začine prema želji. Kada je povrće skuhano, maknuti s vatre, kratko pričekati te zatim sve usitniti štapnim mikserom. Kod posluživanja dodamo peršin te crni i bijeli sezam.