Izabran drugi hrvatski superpar, pobjednici osvojili 117 tisuća kuna

Stiglo je finale druge sezone zabavne emisije „Superpar“, kad se za novčanu nagradu i titulu superpara bore Ratka i Gordon, Dolores i Anton, Nikolana i Marko te Marijeta i Balcano!

„Moramo zagristi kao tigrovi“, govorio je Balcano Marijeti, a i ostali parovi bodrili su se svatko na svoj način – „šumski“ su meditirali za pobjedu, Ratka i Gordon pričali su kako su najbitniji čisto srce i čista glava, a Nikolani i Marku najvažnije je što su zaključili kako već jesu superpar i da su u showu samo to utvrdili.

A kako bi sve malo opustio, Balcano je napisao nekoliko šaljivih rima i razveselio ekipu. Nakon što su jedni drugima poželjeli sreću stigao je Enis i pokazao parovima koliko imaju novca u banci. Nikolana i Marko imaju 98.916 kuna, Ratka i Gordon 97.494 kuna, Dolores i Anton 96.925 kuna te Marijeta i Balcano samo 35.700 kuna. Potom im je otkrio kako moraju pobijediti u dvije igre – prva je igra na vrijeme; par s najlošijim vremenom ispada iz finalne igre tako da tri para ulaze u superfinalnu igru.

Dakle, finale je bilo „vjenčanje“ svakog para, kojem je prethodilo jedno putovanje pa su se parovi za početak trebali spakirati za more. Prvi je korak bio slaganje slagalice u torbi, potom spremanje kofera u auto. Iz auta su trebali uzeti ključ od kućice, gdje su ostale stvari koje su morali potrpati u auto. Kad su bili gotovi, dame su sjele za upravljač, a partneri su ih gurali. Kad dođu do određenog mjesta, vade stvari, stavljaju ih na kolica, potom se poljube i prva je igra završava. „Moraš biti koncentriran, brz, dobro gledati oko sebe“, rekla je Ratka, a Anton dodao: „Sad je samo pitanje sreće i snalažljivosti.“

Igru su otvorili Ratka i Gordon. „Ja pakiram kofere i sve što nam treba za godišnji, a on uvijek slaže u auto i u tome je ekspert“, rekla je Ratka.

Brzo su se spakirali, Ratka je sjela za upravljač i Gordon ju je odgurao do cilja. Cijeli zadatak obavili su za šest minuta i 40 sekundi i rekli: „Sad čekamo što će biti.“

Drugi su finalisti bili Nikolana i Marko, koji su malo zapeli na ispuhivanju flaminga. „Sve to polako ide, tri dana neće iscuriti“, rekao je Marko, koji na prvu nije primijetio da su bila dva čepa pa mu je zato sporije išlo, no kasnije je sve išlo prema planu. Zadatak su završili za šest minuta i 38 sekundi.

Sljedeći su bili Marijeta i Balcano. „Puni smo adrenalina i jedva čekamo da počne izazov“, komentirali su, no kao i kad su u jednoj od prijašnjih epizoda slagali puzzle – ni sad im ije išlo! „Trebat će nam tri epizode da mi to složimo“, rekao je Balcano. Kasnije su se ubrzali, ali su se ponovno malo spetljali kod slaganja torbi na kolica pa su zadatak završili za 12 minuta i 29 sekundi.

Posljednji par u prvoj finalnoj igri bili su Dolores i Anton. „Nervozniji sam od Dolores“, priznao je Anton, a Dolores dodala: „I u najstresnijim situacijama pokušavam naći zabavu i veselje.“ Sve im je išlo dobro, samo je Dolores slučajno udarila Antona vratima od gepeka. „Glava mi je najotporniji dio tijela, možeš udarati koliko hoćeš“, rekao je Anton. Zadatak su završili za šest minuta i 45 sekundi.

Maja Bota za RTL

Mjesta u superfinalu bilo je samo za tri para, a Marijeta i Balcano nisu bili jedan od njih. „Uvijek nas puzzle zeznu, uvijek“, komentirali su i dodali da ih neće kupovati ni kad budu imali djecu. „Kad ih vidim u trgovini, srušit ću ih s police“, u šali je zaključio Balcano.

„Vrijeme je da dokažemo tko je superpar“, uglas u rekli Dolores i Anton prije superfinala, gdje je superparove čekalo njihovo supervjenčanje, a bodrili su ih i bivši natjecatelji, koji su došli kao uzvanici na supersvadbu. „Svi su lijepo obučeni, svečani, baš kao da idu na svadbu“, rekla je Marijeta, a Tina i Mate dodali: „Pa moramo lipo izgledati, ipak smo mi sada face!“ Ozana i Ognjen otkrili su da navijaju za Dolores i Antona, Jelena i Mirko za Ratku i Gordona, Tina za Nikolanu i Marka dok njezin Mate za Ratku i Gordona. Najmlađi par u kući – Daliborka i Matej otkrili su kako su im se na kraju najvećim prijateljima pokazali Anton i Dolores, a malo su ih razočarali Ratka i Gordon. Par koji je upravo ispao, Marijeta i Balcano, odlučili su se za Ratku i Gordona.

Došlo je vrijeme i za superfinale. Superfinalisti su bili odjeveni za vjenčanje, a prvi su predstavljeni Dolores i Anton. „Poželjela sam da smo mi tamo; ne zbog finala i nagrade, nego zbog vjenčanice“, komentirala je Jelena. „Zvijezde kažu da smo mi pobjednici“, šalila se Dolores prije zadatka, a potom su stali kod svoje plave torte. Sljedeći „mladenci“ bili su Nikolana i Marko, koji se šalio kako će od nagrade kupiti brod, no njegova se supruga nije složila s tim. Potom su stigli „mama i tata kuće“ – Gordon i Ratka koja je rekla: „Zadnji put sam se ovako osjećala u ovoj opravi prije 24 godine.“

Enis im je objasnio što je njihov finalni zadatak – parovi su trebali složiti svoju svadbenu tortu, popeti se na vrh i poljubiti, a pobjednik uz osvojeni iznos, dobiva još 20.000 kuna! „Zadatak može biti jako brz, a može se i oduljiti“, bodrio je Enis uzbuđene parove.

Finalni zadatak je počeo, a Anton je komentirao: „Svjesni smo da trebamo biti brzi i nismo spremni za početak.“ Nikolana i Marko imali su taktiku: „Idemo to probati a da se ne ubijemo“, baš kao i Gordon koji je rekao: „Kako sam velik i krupan, pravio sam si stepenice na torti da se lakše popnem.“

Ostali natjecatelji su ih napeto gledali i navijali dok su Ratka i Gordon mirno završavali zadatak. I kao što su tijekom cijele druge sezone „Superpara“ pokazivali kako je najvažniji timski rad, tako su i sad prvi završili na vrhu svoje torte i postali drugi hrvatski superpar!

„Uopće nisam bila svjesna“, govorila je Ratka koju je Gordon grlio i ljubio.

„Kako je moguće da su oni to tako brzo napravili?!“ čudila se Dolores, a potom su priznali kako oni to ne bi uspjeli tako brzo.

„Toliko nam je drago da su oni pobijedili, a mi složili cijelu onu tortu“, rekli su Nikolana i Marko. „Sad ću početi i ja plakati“, zafrkavao je Gordon uplakanu Ratku i na kraju je ponosno poljubio. Par iz Slatine osvojio je 117,494 kune, a Nikolana i Marko su zaključili: „Nagrada je otišla baš u prave ruke.“

Prekrasno iskustvo! Svim parovima koji se stvarno vole preporučila ih da to prođu. Mi smo sad čvršći nego ikad prije, za kraj je rekao drugi hrvatski superpar.

U drugoj sezoni “Superpara” čije je emiriranje počelo 14. rujna na RTL-u bilo je svega, od igara s hranom koju ne vole baš svi do onih uzbudljivih, strašnih, i apsurdnih ili visokorizičnih izazova na kojima je čak u pripravnosti medicinsko osoblje.

Podsjetimo se sudionika ovogodišnjeg showa.

Marijeta Vorgić (20) i Stjepan Vujnović Balcano (26) dolaze iz mjesta Ivanovac pokraj Osijeka i pravi su primjer modernog mladog para koji se upoznao putem društvenih mreža.

Balcano je po zanimanju veterinarski tehničar, ali se profesionalno bavi glazbom te je tražio djevojku za spot i kad su se našli na kavi, dogodila se ljubav na prvi pogled.

„Odmah sam osjetila da je to – to“, rekla je Marijeta, koja je po zanimanju poslovna tajnica, no trenutačno je nezaposlena pa može ići sa svojim dragim na njegove nastupe. Atraktivna Slavonka ne gubi vrijeme dok ne nađe posao pa se bavi šminkanjem i uređivanjem noktiju, a nakon više od dvije godine veze, nada se da će uskoro doći i do zaruka.

„U budućnosti se vidim u braku sa Stjepanom i s bebom u naručju“, iskreno kaže i dodaje kako joj nije bilo lako prihvatiti da je Stjepan razveden, a njezin odabranik naglašava kako je jako sretan što je Marijeta uvijek uz njega i najveća mu je podrška u svemu.

Kažu da su jako veseli pa je s njima uvijek zabavno. Otvoreni su jedno prema drugome, ništa ne taje, sve vole raditi zajedno i ništa ne prepuštaju slučaju.


Daliborka (24) i Matej Borojević (24) dolaze iz Osijeka i premda su još prilično mladi, njihovu ljubav nije lako slomiti.

Upoznali su se još u domu za nezbrinutu djecu, gdje su oboje odrasli, a u braku su šest godina i imaju dva sina, Leona i Filipa. Najsretniji događaj u životu bio im je rođenje sina Leona, a kao najveće postignuće u svojoj vezi navode to što su, uz sve probleme koje su dosad imali, zajedničkim trudom pronašli rješenje i ostali zajedno

„Zaručili smo se za Valentinovo. Došla sam kod njega, bio je malo čudan i rekao da ima nešto za mene. Poklonio mi je bombonijeru, a u njoj je bila poruka i sudbonosno pitanje“, prisjeća se Daliborka dodajući da je tad bila izvan sebe od sreće i uzbuđenja.

Daliborka, inače hotelijersko-turistička komercijalistica, trenutno radi kao konobarica, a kod supruga najviše voli to što je uvijek optimističan dok Matej kaže da njegova Daliborka nema mane.

„Ništa ne bih mijenjao na njoj jer je savršena baš takva kakva je“, priznaje i dodaje kako mu se na njoj najviše sviđa njezin karakter. Iako je radio kao vozač taksija, Matejev je san postati pjevač, što potvrđuje i Daliborka koja ga obožava slušati dok pjeva. Kad imaju slobodnog vremena, najradije se druže s prijateljima, gledaju filmove ili odu s djecom na kolače, a kao najuzbudljiviju stvar koju su zajedno napravili navode upravo prijavu u „Superpar“.


Jelena (65) i Mirko Jurković (71) iz Zagreba u braku su 45 godina. Jelena je umirovljenica koja za sebe kaže kako nema poroka te je praktična vjernica, a njezin suprug Mirko, također umirovljenik, smatra se ranoraniocem, iskrenom osobom te naglašava kako je jako dobar slušač.

U šali kažu kako su za dugogodišnji brak krivi oboje zato što smatraju da se tajna uspjeha krije u međusobnom poštovanju i premda su zajedno proživjeli mnoge teške životne trenutke, to im je, priznaju, samo ojačalo vezu.

Upoznali su se na proslavi rođendana jedne prijateljice i upravo je Jelena učinila prvi korak kako bi se upoznali, a već sljedeći dan Mirko ju je pozvao u kino i od tada su nerazdvojni. Imaju sina i kćer, a nedavno su postali ponosni baka i djed.

Iako iskreno priznaju kako im u posljednje vrijeme romantika nije uvijek na prvome mjestu, Jelena se s osmijehom na licu sjeća jedne prekrasne geste koju je za nju učinio Mirko.

„Davno, u jednom restoranu, za našim stolom nije bilo ruže u vazi, a moj muž je ustao i s praznog stola donio ružu“, kaže Jelena. Slobodno vrijeme najradije provode ujutro ispijajući kavu dok navečer vole gledati serije, a s obzirom na to da im se ukusi ponekad ne slažu, priznaju da TV znaju gledati svatko u svojoj prostoriji.


S Hvara dolaze Nikolana (31) i Marko Vucković (39), temperamentan par koji nema problema reći baš sve što im je na umu pa je u njihovu društvu zabava uvijek zajamčena.

„Nikolani bih ugradio potenciometar za zvuk da je mogu utišati kad urla“, u šali kaže njezin suprug te priznaje da obožava tu njezinu borbenost i srčanost. Nikolani i Marku ovo je drugi brak, u kojem su dobili kćer, a iz prijašnjih brakova oboje imaju po jedno dijete. Zajedno su osam godina, Nikolana je po zanimanju knjigovođa, ali je trenutačno nezaposlena, a Marko je informatičar.

Kažu kako su se u „Superpar“ prijavili iz zezancije, a njihovo „tajno oružje“ definitivno je drukčije od većine natjecatelja.

„Od drugih parova bolji smo u svađi“, iskreno priznaju Vuckovići i naglašavaju kako ih nepravda uvijek može izbaciti iz takta. Premda oboje priznaju da su tvrdoglavi, naglašavaju kako se neizmjerno vole baš takvi kavi jesu i svaki slobodan trenutak žele provesti skupa pa zajedno idu i u lov na lignje!

Nikolana ističe kako je njezin suprug jako dobra i iznimno pametna osoba i da ne može izdvojiti samo nešto što voli kod njega jer ga voli u potpunosti, a Marko je ponosan na svoju suprugu zato što je dobra duša koja će sve napraviti za obitelj i nikada neće pokleknuti pred problemima.


Ratka (44) i Gordon Turk (45) dolaze iz Slatine, u braku su 24 godine i imaju sina Davida.

Ratka je prodajna predstavnica dok je Gordon mesar, ali mu je velika strast i hobi – lov. Susreli su se, otkrivaju, već s osam, devet godina, kada su još bili djeca, a Ratka se prisjeća kako je to izgledalo.

„Bake su nam živjele u istom kvartu pa smo se znali. On je bio zloćko, a upoznavanje je, ako se to tako može nazvati, rezultiralo tako da me pogodio zračnicom“, smije se Ratka opisujući sebe kao veselu, pozitivnu, brbljavu, iskrenu i glasnu osobu.

Ponovno su se sreli deset godina poslije, kada ih je spojila zajednička prijateljica, a prvi spoj proveli su na klupi u parku, kaže Ratka, dodajući da je Gordon bio cijelu večer sramežljiv i pričao samo o životinjama. Ipak, kasnije je, otkriva, postao i romantičan tako da joj je tako jednom zgodom došao automobilom pred kuću, otvorio prtljažnik, a u njemu je bila hrpa svježe ubranih ruža.

I Gordon i Ratka strastveni su bajkeri pa su tako čak jednom putovali motorom do Sarajeva, što navode kao jednu od najuzbudljivijih stvari koju su zajedno napravili. Kao razlog prijave u „Superpar“ naveli su da žele vidjeti koliko im je veza duboka i čvrsta i u pomalo „neprirodnim“ uvjetima.


Bračni par Ozana (33) i Ognjen Bičanić (35) dolaze iz Slavonskog Broda i roditelji su troje djece, no glava obitelji priznaje da bi volio imati još dvoje!

Po zanimanju su frizeri, imaju svoj salon, a njihovo je upoznavanje uistinu bilo sudbonosno.

„Došao sam kod Ozane u salon jer sam ozlijedio nokat na škare i Ozana ga je zaliječila“, kaže Ognjen koji kod svoje supruge najviše cijeni što je u njihovu devetogodišnjem braku baš uvijek bila uz njega – i u dobru i u zlu. Ozana kod svog supruga najviše voli što je dobar prema njoj, što je poštuje i sve joj udovoljava te što je divan otac njihovoj djeci. Kad ima vremena, izrađuje ukrase za kuću, a njezin suprug obožava sport i rekreativno igra vaterpolo.

To što su se odlučili prijaviti u zabavnu emisiju „Superpar“ smatraju najuzbudljivijom stvari koju su zajedno napravili, a kao svoj najveći adut uoči showa naveli su različitost među njima jer ih to čini jakim parom, snažnijim od drugih. Otkrivaju kako se odlično nadopunjuju i iznimno smo ponosni što im je i nakon devet godina braka obitelj na prvome mjestu.

„Bilo je svega u našoj vezi – i uspona i padova, kao na EKG-u, no živimo svoj idealan život i samo neka tako ostane, ništa nam više ne treba“, zaključuju supružnici Bičanić.


Dolores Antić (32) obožava ples, instruktorica je joge koja je sedam godina provela u Indiji i bila članica Hare Krišne. Po zanimanju je aranžersko-scenografska dizajnerica, a s Antonom Rudanom (45) organizira razne festivale.

Priznaje da se ne sjeća dobro kada se upoznala s Antonom.

„Bilo je to na nekom joga druženju i nisam ga baš doživjela. Prvih nekoliko godina bili smo poznanici pa prijatelji, a kad smo kliknuli kao ljubavnici – bio je to poseban trenutak“, prepričava Dolores dodajući da nisu imali prvi spoj.

Uz organizaciju festivala, Anton se bavi biljkama i preživljavanjem u prirodi. Dolores ju je zaprosio prstenom s leptirom, a najljepša stvar koju je za nju učinio bila je, kaže, kad ju je na aerodromu dočekao s tamburašima.

Anton je s Dolores četiri godine u vezi, a iz prvog braka ima troje djece. Za sebe kaže da je lijep, snažan, misaon, a njihovu vezu opisuje kao Krišnu, tantru, novac, hranu i meditaciju. „Preko Krišne smo se upoznali, tantra nas održava, novac nam je sladak, hrana nam je uživanje svaki dan, a meditacija kada nismo zajedno“, objašnjava Anton dodajući da je on romantičniji. „Jako sam nabrijan na Shakespearea“, kaže i dodaje da, kada su slobodni, vole „analizirati tržište ljubavi“.


Tina (30) i Mate Lenkić (37) su par koji dolazi i Zadra, a za svoju su se ljubav uistinu morali boriti protiv svih. Naime, ovo im je drugi brak, a svatko iz prvog ima djecu – Mate dvoje, Tina jedno, a naposljetku su dobili još jedno zajedničko.

„Naš je početak veze bio jako težak. Borili smo se s razvodima, za našu djecu, dobili svoje dijete… Unatoč svemu, vjenčali smo se“, kažu Lenkići i dodaju kako su na kraju zahvalni i na tom iskustvu jer su iz svega izašli jači i sigurniji u svoju ljubav.

„Smatram da smo Mate i ja posebni zato što smo prošli svakakve situacije u životu i ostali snažni i podrška jedno drugome“, kaže Tina, koja će uvijek pamtiti njihov prvi spoj, kad je Mate ostao spavati na njezinu balkonu jer ga nije htjela pustiti u stan!

Mate je po zanimanju konobar i prije se bavio košarkom, no trenutačno radi kao profesionalni vozač, a njegova je supruga po zanimanju hotelijersko-turistički tehničar, no danas je kozmetičarka te pjevačica u bendu i pjeva po svadbama.

„Htjela sam biti estradna zvijezda, ali sam se ipak odlučila biti majka i žena i na kraju pjevačica u odličnom bendu“, kaže Tina.

Mate za sebe kaže da je hiperaktivan, znatiželjan, vrijedan, osjetljiv i ljubomoran, a za Tinu da dodaje vrijednost njihovu životu te da je ona glava kuće. Tina u šali dodaje i da je ona uvijek u pravu. U „Superpar“ su se prijavili zato što oboje vole avanture i izazove, a osim želje da osvoje glavnu nagradu, Tinu posebno veseli što će u emisiji dobiti priliku da prevlada neke svoje strahove.