Besplatna aplikacija HRana šalje obavijesti o neispravnim namirnicama

HRana je besplatna aplikacija uz pomoć koje građani dobivaju upozorenja o hrani, hrani za životinje i o predmetima i materijalima koji dolaze u neposredan dodir s hranom, a nalaze se na tržištu Republike Hrvatske ili Europske unije.

Cilj je pružiti jednostavne i pravovremene informacije o određenim opasnostima i rizicima od određenih proizvoda. Informacije o opasnostima ažurira Ministarstvo poljoprivrede u realnom vremenu, a korisnici aplikacije dobivaju push obavijesti. Korisnici imaju mogućnost dijeljenja obavijesti pomoću linka.

Ministarstvo poljoprivrede i AKD su razvili mobilnu aplikaciju HRana kako bi informacija o neispravnim proizvodima došla čim prije do što je moguće većeg broja građana. Aplikacija, naime, građanima omogućava 24 sata na dan svakoga dana u godini trenutnu informaciju o upozorenjima prikupljenim kroz europski Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF). Aplikacija ima dva izbornika – u RASFF izborniku su obavijesti na razini Europske unije na engleskom jeziku, a u izborniku Ministarstvo poljoprivrede su informacije na hrvatskom jeziku koje se odnose na hrvatsko tržište.

Aplikacija sadrži informacije o neispravnom proizvodu – naziv i sliku proizvoda, zemlju podrijetla i proizvođača, rok trajanja, vrstu rizika za zdravlje, radnje koje su poduzele nadležne institucije te mnoge druge informacije korisne svim potrošačima, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Aplikacija se može besplatno preuzeti.