Otok Murter nudi više od skrivenih uvala i lijepih plaža

Prva asocijacija koja padne napamet na spomen otoka Murtera najvjerojatnije je ljeto. Onaj tko ga je posjetio zna da je to otok na vratima Kornata, otok nesvakidašnjih plaža i uvala i otok kojemu se sigurno iznova vraća. Uz to, otok Murter je gravitacijski otok najgušće otočne skupine Mediterana koja broji preko 200 otoka, otočića i hridi.

Druga asocijacija neka bude Argonauta, udruga koja na ovom otoku djeluje već punih 15 godina. Ova udruga brojnim akcijama i projektima kontinuirano doprinosi zaštiti prirode i okoliša otoka Murtera i njegovog šireg područja, otkriva, štiti i promovira zakopano blago bogate kulturno-povijesne i prirodne baštine i stvara nove vrijednosti. Očuvana priroda i okoliš najveća su šansa razvoja otoka Murtera, što su od početka shvatili Argonautini volonteri, članovi i zaposlenici koje čine mladi stručnjaci iz različitih područja.

Prva arheološka plaža u Hrvatskoj

Udruga svojim djelovanjem potiče stil života i donošenje osobnih, poslovnih i javnih odluka u skladu s očuvanjem prirode i okoliša. Kulturno-povijesna baština otoka Murtera za njih je neiscrpan izvor inspiracije, a osobito se bave valorizacijom arheološkog nalazišta Colentum, prve arheološke plaže u Hrvatskoj na kojoj su izgradili atraktivnu izvidnicu i spomenik volontiranju. Plaža Colentum osvanula je na brojnim digitalnim kanalima zbog „ljulje“, jednog od projekata na kojem je Argonauta sudjelovala u idejnoj razradi, a koja je postala prava Instagram zvijezda.

Instalacija za igru od odbačenih guma

Veliki dio aktivnosti ove udruge odnosi se na promicanje održivog razvoja, a njihova najdraža definicija održivog razvoja jest: “Održivi razvoj smo MI!”. Tako je nedavno njihova volonterka Claudia iz Italije osmislila i provela projekt u kojem je zajedno s Argonautinim timom postavila instalaciju za igru izrađenu od odbačenih automobilskih guma na vrtićkom igralištu u Betini, projekt koji je bio nominiran za nagradu Saveza društava Naša djeca Hrvatske – Naj akcija 2020. gradova i općina prijatelja djece.