“Unatoč teškim okolnostima odvažila sam se slijediti svoje snove”

Samo jedna ideja može promijeniti život. Sa svojim bogatim znanjem o agronomiji, poduzetnica Jelena Gadža je prava inovatorica u području hrane. Odlučila je napraviti slatke grickalice bez dodanog šećera i aditiva’.

U emisiji ”Startaj Hrvatska” predstavila je svoj proizvod ”Fruit Moons” – ručno rađene grickalice od cjelovitog i orašastog voća. Ova slatka poslastica ne sadrži aditive, gluten ni rafinirane šećere. Baza im je domaća hrvatska jabuka, a dolazi u tri okusa – jabuka lješnjak, jabuka cimet lješnjak, te jabuka lješnjak menta. No, da bi došla do polica SPAR-a njezin put nije bio nimalo lagan. U svom poduzetničkom maratonu koji traje već godinama doživjela je brojne padove, ali je nakon svakog uspjela ustati i nastaviti dalje.

”Ideja za ‘Fruit Moons’ pojavila se 2011. godine. Dok sam radila istraživanje za doktorat ostajalo mi je jako puno soka od šipka i bilo mi je to žao bacati. Volim kuhati, a mentor mi je bio jedan profesor iz Turske koji mi je odande donosio slastice od murve ili duda. To je bilo fantastično i tražila sam ga recept”, priča Jelena.

Odlučila je napraviti slasticu jednako ukusnu kao onu koju joj je donio profesor, ali bez šećera. Svoju verziju slastice ponudila je profesoru koji joj je sugerirao da bi se time trebala više baviti. Ona se potom odlučuje eksperimentirati s raznim teksturama i vrstama voća.

Budući da je slastica koju je izradila bila hit i kod profesora i susjeda, počela je malo više eksperimentirati s raznim teksturama i vrstama voća kao bi dobila idealnu slasticu zvanu ”voćna koža”. Prvi degustatori bili su njezini susjedi, a nakon nekoliko godina, kaže Jelena, bilo je vrijeme da s tim krene u poduzetničke vode.

Nakon nekoliko godina eksperimentiranja, kada je dobila proizvod kakav je htjela, Jelena je počela razmišljati o strojevima kojima će proizvoditi svoj proizvod. Da bi se ti strojevi izradili trebao je novac. Izazov traženja izvora novca u jednom je trenutku rezultirao i time da je prodala vlastiti stan kako bi uložila u proizvodnju i sirovine. No početkom pandemije, sve je stalo. ”Kad sam osvijestila da se sve što sam uložila u firmu nije vratilo i opasnost je da se neće nikada ni vratiti, to mi je teško palo”, rekla je.

Godine 2015. uz pomoć partnera otvorila je tvrtku ”Fruit chef”. ”Počeli smo planirati strojeve i istraživati tržište. Ono što sam radila u kućnoj radinosti trebala sam podignuti na veću skalu, ali meni to nije bilo nimalo jednostavno.”, priča Jelena. Uz podršku poslovnog partnera tražila je strojeve u nadi da će dobiti kredit s kojim će ih platiti, ali nitko je nije htio financijski podržati. Partner koji ju je u početku podržao imao je druge planove te je napustio njezin projekt. Druge partnere kao i izvore financiranja nije mogla pronaći. ”Lagano sam počela padati u depresiju, bila sam pesimistična i jednostavno sam mislila da je situacija bezizlazna”, kaže ona.

U suočavanju s problemima veliku je ulogu za nju odigralo trčanje s kojim se rekreativno počela baviti kada su izazovi bili najteži, a ono je za nju kaže, bila terapija. ”Trčanjem sam se usmjerila na svoje disanje i odmaknula se od problema. Tu sam shvatila da je glava sve, da glava može svašta”, istaknula je Jelena.

Tada počinje podizati firmu i dobiva prvi kredit. Na ljeto 2018. strojevi su stigli, ali nije mogla sve raditi sama te je zaposlila jednu djelatnicu, a vrlo brzo je došla još jedna. Trebalo im je nekoliko mjeseci da se uigraju i za Božić 2018. imali su proizvode za ponudu.

”Fruit Moons” grickalice od cjelovitog voća i orašastih plodova koje nastaju dehidracijom voćnog pirea jabuke iz hrvatskih voćnjaka, a koje posebnim čini dodatak prženih lješnjaka i drugih prirodnih aroma cimeta ili mente, u svijetu se nazivaju i ”fruit leather” (voćna koža) te su nastali kao jedan od načina čuvanja voća. Još jedan dokaz njihove kvalitete su i certifikati: Vegan i Živjeti zdravo, što znači da su prema preporuci HZJZ-a ovaj proizvod i njegov sastav preporučljivi za pravilnu prehranu.

Godine 2019. proizvodi postaju prepoznati. ”Moje djelatnice su mi puno pomagale kao da je to njihovo, pronalazile su kupce i priča se krajem 2019. godine zakotrljala”, rekla je Jelena.

Nije bilo potencijalnih ulagača, ali je Jelena uspjela dogovoriti prodaju svojih proizvoda u jednom dućanu u Zračnoj luci. Zbog toga je prodala svoj stan kako bi sama uložila novac u realizaciju te suradnje. No došao je lockdown i priča je stala. Morala je i otpustiti djelatnice. ”Nisam, mislila da ću opstati. Ali kad sam vidjela da nemam ni za stečajnog upravitelja, morala sam stisnuti zube i još gurati”, rekla je.

Iz cijele teške situacije, prijateljstvo između Jelene i njezinih djelatnica još uvijek traje. Kad je izašao natječaj za drugu sezonu ”Startaj Hrvatska”,  nazvalo ju je puno ljudi i rekli su joj da se prijavi, što je i učinila, a ubrzo je dobila poziv za audiciju.

”U cijelom tom projektu čovjek je najvrjedniji”, rekla je Jelena na audiciji kad se prisjetila svojih radnica koje je morala otpustiti. Nakon audita čekao ju je veliki posao sa sređivanjem papirologije. ”SPAR je meni pružio podršku kakvu teško da bi si ja mogla priuštiti. Stvari za koje sam mislila da neću moći odraditi, oni kao da su mi rastegnuli granice i išlo je sve dan za danom”, priča Jelena, koja se odvažila slijediti svoje snove unatoč teškim životnim okolnostima. Pritisnuta financijskim problemima zasukala je rukave i došla do svog cilja.