Pozitivni učinci ketogene dijete

Dijetoterapija je znanstveno područje nutricionizma, znanost o prehrani, koje stavlja težište na liječenje ili način življenja uzimanjem posebnih, određenih jela i propisane hrane ili odricanjem od određene hrane ili jela koja mogu pogoršati simptome bolesti. Svrha provedbe dijetoterapije je prevencija pojedinih bolesti ili ublažavanje simptoma, izlječenje bolesti ako je ona već prisutna kod pojedinca.

„Oboljelima i obiteljima kontinuirano je potrebna  podrška jer se provedbom ketogene dijete, osim načina prehrane, često mijenja i način života. Uz sve prisutne nedaće ove promjene se u početku čine obeshrabrujućima, no s vremenom i one postanu dio nove svakodnevice, ističe Vedrana Bibić mag. kliničkog nutricionizma.

Udruga Dravet sindrom Hrvatska u partnerstvu s Hrvatskom udrugom za epilepsiju započinje Savjetovalište za ketogene dijete.

Unatoč tome što ne zna se točan mehanizam djelovanja ketogene dijete na epileptičke napadaje, poznati su rezultati koji se postižu njenom provedbom. Veliki je broj istraživanja koji potvrđuju njene pozitivne učinke. U objavljenoj Cochranovoj analizi četiriju randomizirano kontroliranih kliničkih istraživanja utvrđeno je da djeca s tvrdokornim epilepsijama na ketogenoj dijeti imaju tri puta veću šansu postići potpunu kontrolu epileptičkih napadaja te šest puta veću šansu smanjenja učestalosti epileptičkih napadaja preko 50 posto u usporedbi s uobičajenom antiepileptičkom terapijom.

Ova terapija se pokazala uspješnom u liječenju raznih vrsta epileptičkih napadaja i sindroma. Posebno se pokazala učinkovitom, s visokom stopom odgovora na sindrome: nedostatak transportera glukoze tipa 1, nedostatka piruvat dehidrogenaze, mioklono-astatsku epilepsiju (sindrom Doose ), infantilne spazme (sindrom West ), kompleks tuberozne skleroze, sindrom Dravet, sindrom Angelman, sindrom Ohtahara, epileptički sindrom povezan s febrilnom infekcijom, superrefrakterniepileptički status (žarišni ili miokloni) te za dojenčad ili djecu s gastrostomom koja se hrane enteralnim putem te samim time je od iznimne važnosti za primjenu kod oboljelih. Na području RH još uvijek nije dovoljno razvijena svjesnost o važnosti prehrane u liječenju te njenoj primjeni i učinkovitosti.

Projektom EpiPrehrana želi se postići glavna svrha Savjetovališta, a to je  podrška oboljelima i njihovim obiteljima za vrijeme provedbe ketogene dijete te pružanje savjeta s ciljem olakšavanja njene provedbe. Za oboljele i njihove obitelji, na raspolaganju za konzultacije je nutricionist kojeg mogu kontaktirati mailom (info@dravet-sindrom-hrvatska.hr), a one obuhvaćaju preevaluaciju (procjenu nutritivnog statusa), pripremu, edukaciju za provedbu ketogene dijete te održavanje i podešavanje iste, ako se pokaže potrebnim. Liječnici se mogu obratiti na info@epilepsija.hr za bilo koje pitanje o uvođenju, provedbi, nadzoru i praćenju provedbe ketogene dijete.