Oduševit će vas poznate riječke rock i pop pjesme u izvedbi zborova

Rijeka je kultni rockerski grad u Hrvatskoj. Kad nekome iz ostatka Hrvatske ili svijeta spomenete Rijeku, prve asocijacije će biti – drugačija, posebna, različita, alternativna, rockerska. No je li to u današnje vrijeme uistinu tako? Mlađe generacije uglavnom izlaze u nekoliko klubova u kojima najčešće slušaju domaću ili narodnu glazbu. Upravo takva glazba nažalost sa sobom donosi i svoju kulturu ponašanja i utjecaja na mladež. 

Kako je generacija rockera uspjela odgojiti mlade nerockere? Izvrsnih glazbenika Rijeka ima puno, jako puno. Oni nisu nestali. Tu su, uvijek protkani kroz razne bendove i suradnje. To su originalni žestoki vokali, smjele i progresivne glazbene ideje, novi smjerovi, moderni trendovi. Sve to Rijeka ima. Ono što Rijeka možda trenutno nema jest nova generacija publike, slušatelje kvalitetnije glazbe, mlađe naraštaje koji će očuvati glazbeno naslijeđe našeg Grada.

Projektom “pjesmaRIca” se mladim Riječanima želi vratiti interes za ono lokalno, riječko, kvalitetno. Cilj je približiti riječku urbanu pop rock glazbu mladima kroz zborsko pjevanje. Zborsko pjevanje te pjevanje općenito, iznimno je popularno i njime se lako prenose pozitivne informacije te potiču kreativnosti i razvijaju kritička mišljenja. Pjevanje je svakako jedan od boljih načina kako približiti kvalitetnu glazbu mladima na vrlo jednostavan način. Zborskim pjevanjem veće skupine djece zajedno sudjeluju u radu, zajedno stvaraju, zajedno oblikuju svoju finalnu izvedbu.

Učitelji i profesori u školama iznimno su važni sudionici “pjesmaRIce”. Svaki dobar i predan učitelj zborovođa zna kako doprijeti do svojih učenika pjevača, on je taj koji ih motivira i inspirira. Učitelj je taj koji ima moć prenijeti nešto kvalitetno, nešto važno. Učitelj ima način kako ostaviti trag u nečijem životu. Ukoliko učitelj sa svojim zborom pjeva Lauferovu ‘Moju vodu’, on utječe na njih. Oblikuje ih. Stvara novu generaciju slušača kvalitetne glazbe, stvara novu generaciju potencijalnih riječkih slušača i glazbenika – vraća Rijeku svojim korijenima, svojoj esenciji.

Odabrani učitelji koji su se odazvali pozivu izvršne producentice Jelene Fabijan, redom su priznati glazbenici, instrumentalisti, nagrađivani profesori i mentori, članovi riječkog kulturnog društva, promotori riječke kulture koji svojim primjerom već sada pozitivno utječu na život svojih učenika. Ovim projektom udružile su se škole Rijeke i okolice te zajedničkim snagama ostvarile bolju glazbenu budućnost za sebe i sve ostale male i mlade ljude. Svojim aktivnim sudjelovanjem i stvaranjem na “pjesmaRIci” nastaje vrhunski proizvod – jedinstveni nosač zvuka popularnih riječkih rock pop pjesama otpjevanih u zborskim aranžmanima i prilagođenim dječjim glasovima.


 

1. Grad: Nebo | Osnovna škola Vežica – Rijeka 

2. En Face: Pogledaj | Osnovna škola Turnić – Rijeka 

3. Laufer: Budi moja voda | Osnovna škola Dr. Andrija Mohorovičić – Matulji 

4. E.N.I. – Oči su ti ocean | Prva sušačka hrvatska gimnazija – Rijeka

5. Cacadou Look: Kao pjesma | Osnovna škola Viktora Cara Emina 

6. Let3: Profesor Jakov | Združeni zbor Prve riječke hrvatske gimnazije iz Rijeke i Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka 

7. Marina Perazić: Kolačići | Osnovna škola Eugen Kumičić – Rijeka 

8. Metrobolik: Kada noć padne na grad | Osnovna škola Vladimir Gortan – Rijeka

9. Fit: Zaboravit ću sve | Osnovna škola Ivan Zajc – Rijeka 

10. Ogledala – Ogledala su oko mene | Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova – Rijeka

11. Xenia – Troje | Osnovna škola Milan Brozović – Kastav

12. Ri Val: Učinimo nešto | Osnovna škola Nikola Tesla – Rijeka 

13. Ri Val: Ajmo Rijeka | Osnovna škola Zamet – Rijeka 


Za svih 13 pjesama raspisani su novi aranžmani prilagođeni dječjim vokalima, a na nosaču zvuka su i matrice svih snimljenih pjesama. Materijal je snimljen u studiju Darka Terlevića (Morso, The Siids) koji potpisuje glazbene aranžmane i finalnu produkciju. Snimanjem matrica i njihovim uvrštavanjem na “pjesmaRIcu”, projekt je zauvijek ostavljen novim generacijama te svim profesorima glazbene kulture i zborovođama grada Rijeke i Hrvatske.

Povodom 15. godišnjice od originalne objave, kao naslovni singl ovog hvalevrijednog izdanja odabrana je pjesma ‘Oči su ti ocean’, poznate riječke ženske skupine E.N.I., u izuzetnoj izvedbi Klare Barabe i Rine Pilepić pod vodstvom mentorice Maše Magzan (Prva sušačka gimnazija u Rijeci).

Riječka promocija izdanja održana je u book caffeu Dnevni boravak.

likovno oblikovanje | Mladen Stipanović, studio smart69

glazbeni producent, aranžmani i mix | Darko Terlević

mastering | Matej Zec (GIS studio)

izvršna producentica | Jelena Fabijan

Projekt “pjesmaRIca” ostvaren je uz pomoć Odjela za kulturu Grada Rijeke


Foto Petar Fabijan