Prvijenci Claire Lombardo i Peace Adzo Medie u izdanju Sonatine

Najbolja zabava u životu slojevita je saga u izdanju Sonatine o nekoliko generacija čikaške obitelji Sorenson.

U svom udobnom domu u predgrađu, David i Marilyn četiri desetljeća žive u bračnoj sreći i ljubavi. No skladan roditeljski brak za njihove je četiri već odrasle kćeri, Wendy, Violet, Lizu i Grace, nedostižan ideal, i gotovo provokacija!

Složeni obiteljski odnosi izvor su njihovih teških frustracija i ozbiljnih osobnih drama. Svaka se od sestara sa svojim frustracijama bori na svoj način: buntovništvom i kukavičlukom, tajnovitošću i lažima, posrtanjima, ambicijama i rivalstvom.

No, kad se u njihovim životima nakon petnaest godina iznenada pojavi mladi Jonah Bendt, tajni sin jedne od sestara Sorenson posvojen odmah po rođenju, obiteljska dinamika poprima sasvim novi ritam i smjer, a pred čitateljem se rastvara bogat, dramatičan akvarel života jedne nekonvencionalne američke obitelji, prožet trenucima začudne radosti, sreće i nježnosti, ali i dvojbama, strepnjama i ogorčenjem.

Claire Lombardo u ovom nam romanu donosi savršeno iznijansiran ekvilibrij različitih emocija i stanja koji međuljudske odnose čine neiscrpnim vrelom patnje, ali i veselja.

Svojim je prvijencem pokazala svu raskoš spisateljskog talenta i opravdala usporedbe književne kritike s velikim Jonathanom Franzenom.

„Kad bi postojao plod književne romanse Jonathana Franzena i Anne Tyler, bio bi to izvrstan prvijenac Claire Lombardo, u kojem sve pršti od zanosa i očaja, od toksičnih, ali snažnih obiteljskih veza… To je roman epskih razmjera – emocionalno, psihološki i pripovjedno“ – The Guardian

Njegova jedina supruga roman je prvijenac ganske spisateljice i docentice rodne i međunarodne politike na Sveučilištu u Bristolu Peace Adzo Medie.

Junakinju ove priče Afi Tekple upoznajemo u trenutku kad se ona udaje u najbogatiju i najpoznatiju obitelj u svom gradu, Ganyo, ali vjenčanje iz bajke nije onakvo kakvim se na prvu čini: njezin muž Elikem srce je već poklonio drugoj ženi, a na vlastitu se vjenčanju nije udostojio ni pojaviti, već šalje svog predstavnika!

Afi, koja je nakon smrti oca bila prisiljena učiniti taj korak kako bi ona i njezina majka osigurale egzistenciju, ubrzo postaje svjesna da je ona tek pijun u rukama svoje šire obitelji.

Suočena s novom stvarnošću u kulturi u kojoj muškarci vode glavnu riječ, ali i preispitivanjem vlastitih osjećaja i želja, mlada žena pronaći će svoj put k samoostvarenju i neovisnosti.

I nije ovo priča samo o jednoj ženi, već priča o ženama, o tome kako se osloboditi uloge koju im društvo nameće, o tome kako pronaći prijateljstva te doživjeti trenutke radosti i veselja koji će ih osnažiti. Prikazujući jednu nama daleku i manje poznatu kulturu te duboke osjećaje svojih likova vješto kombiniranima s humorom i daškom feminizma, Peace Adzo Medie stvorila je inspirativno štivo o tome što znači biti supruga, majka i kći.

O knjizi

“U vrijeme kada su pustolovine rijetke, Peace Adzo Medie pruža vam mnogo toga čemu se radovati, o čemu razmišljati i na čemu biti zahvalan” – The New York Times

“Duhovit i zabavan roman o mladoj ženi koja prelazi minsko polje modernog života sa svim njegovim tabuima i nepravdama, živeći u svijetu muškaraca koji žele da im žene budu dobre supruge i majke. U svojoj je pak junakinji autorica stvorila živahnu i simpatičnu heroinu koja bi sva ta pravila mogla prekršiti” – Goodreads