Novogodišnji program HTV-a

Hrvatska radiotelevizija (HRT) uspješnu godinu želi zaključiti i odličnim Novogodišnjim programom Hrvatske televizije (HTV).

Silvestarska noć na HTV-u počet će u petak, 31. prosinca humanitarnim specijalom popularne “Potjere” u 20.10 na Prvom programu HTV-a, u kojem će uz voditelja Joška Lokasa snage s lovcima odmjeriti i poznata lica.

U toj silvestarskoj emisiji “Potjere” natječu se, naime, Doris Pinčić, Ecija Ojdanić, Roko Sikavica i Mirna Mihelčić. Ecija Ojdanić, Roko Sikavica i Mirna Mihelčić u glumačkoj su postavi “Mrkomira Prvog” koji se od nedjelje, 19. prosinca, počeo prikazivati u programu HTV-a, a “kapetanica” ekipe je Doris Pinčić koja je, među ostalim, i jedan je od zaštitnih znakova ranojutarnjeg programa HTV-a. Eventualni osvojeni iznos namijenjen je sisačkoj bolnici za kupnju uređaja za ultrazvuk srca. Natjecatelji u humanitarnoj silvestarskoj emisiji Potjere, osim velikog srca, pokazali su i veliko znanje i snalažljivost u situaciji koja je od njih zahtijevala točnost i brzinu – pa provjerite kako su se snašli u toj neuobičajenoj situaciji.

Zabavna večer uz HTV1 nastavit će se već u 21 sat sa zadnjim ovogodišnjim talk showom “5.com s Danielom”, u kojem će Daniela Trbović raspričati, rapjevati  i rasplesati dvoje iznimno popularnih gostiju: pjevačicu Ninu Badrić i glumca Enisa Bešlagića.

Snimio Renato Branđolica za HRT
Snimio Renato Branđolica za HRT

Potom na HTV1 od 22:05 sati pa sve do iza ponoći slijedi “udarni” silvestarski program HTV-a: glavni adut Zabavnog programa HTV-a novogodišnji specijal popularne i sad već kultne “A-strane”.

“Nova godina dolazi, prepustite se pjesmi i plesu, veseloj atmosferi te raspjevano dočekajmo 2022. godinu: budimo večeras svi mladi u srcima, zaboravimo brige jer bolja i ljepša godina je pred nama”, poručuju iz produkcije A strane. Mladi pjevači i bend “A strane” pobrinut će se za izvrsnu glazbu, pridružit će im se zvjezdani gosti: Zorica Kondža, Vanna, Massimo, Goran Karan, Stanko Šarić i Najbolji hrvatski tamburaši, grupa Detour, Psihomodo pop, a voditeljima Dušku Ćurliću i Ivanu Vukušiću u pomoć je došao i „pomoćni voditelj“ Davor Gobac.

Za one gledatelje koji su se dobro raspjevali uz zvijezde i mlade snage “A strane”, Prvi program HTV-a (HRT-HTV1) nastavlja u istom tonu: s čak četiri odlična koncerta iz produkcije Glazbenih sadržaja HTV-a, koji vam je u pandemijskom nedostatku “živih novogodišnjih koncarata” iz hrvatskih gradova pripremio nisku ponajboljih snimki  iz svoje bogate riznice.  Prva je snimka koncerta “Split pjeva Mišu”, rertospektiva  pjesama legendarnog Mate Miše Kovača sa splitskog Poljuda 2019., potom slijedi snimka Gibonnijeva koncerta na Prokurativama iz 2017., a prisjetit ćemo se i koncerta nikad prežaljenog “Olivera u pariškoj Olympiji” iz 2006. godine. Glazbenu večer na Prvom začinit će snimka koncerta “Massimo na Prokurativama” iz 2018.

Filmski program na Drugom

Za to vrijeme, za one koji na Silvestrovo više od glazbe preferiraju kultne filmove, tu je i Drugi program HTV-a (HRT-HTV2). A on u silvestarskoj noći donosi sljedeće naslove: u 20:05 kultni talijansko-njemački film “Dobar, loš, zao”, epski špageti-vestern Sergia Leonea iz 1966. s Clintom Eastwoodom u naslovnoj ulozi, a u 23 sata francuski film “Nedodirljivi”. Potom je u ponoć i 50 na rasporedu odličan američko-njemačko-švedski akcijski triler “The Girl in the Spider’s Web” (“Što nas ne ubije”) iz 2018., a u 2:45 talijansko-američki film “Malena”, hvaljena romantična drama s Monicom Bellucci iz 2000.

A u prvom danu nove godine, 1. siječnja 2022. Prvi program HTV-a (HRT-HTV1) u 11:15 vas izravnim prijenosom s pozornice Zlatne dvorane Musikvereina  već tradicionalno vodi na Novogodišnji koncert  Bečke filharmonije (koji ove godine komentira HTV-ova Jana Haluza).  Unatoč pandemiji, jedan od najvećih orkestara svijeta, Bečka filharmonija, kao i njegova matična Austrijska radiotelevizija, i ove Nove godine priređuju i nude u satelitski prijenos “koncert nad koncertima”. Koračnice, galopi, polke i valceri omiljenih skladatelja carske Austrije – i vrhunske izvedbe remek-djela skladatelja 19. stoljeća, odjeknut će pod dirigentskom palicom maestra Daniela Barenboima (već više od pola stoljeća jednog od najvećih i najutjecajnijih glazbenika svijeta koji je prošlog mjeseca napunio 80 godina života). Za razliku od prošle godine kada je orkestar svirao pred praznim gledalištem, a publika je pljeskala iz svojih domova online, ovom prigodom uživat ćemo u prizoru pune dvorane uzvanika i sretnika (s kovid potvrdama i maskama) koji su priliku da kupe ulaznice dobili na tradicionalnoj tomboli. Ove godine koncert prenosi više od 100 zemalja diljem svijeta, među kojima je, putem HRT-a, i Hrvatska.

Nadalje, s programa za 1. siječnja 2022. izdvajamo i filmski hit “Nemoguća misija: Raspad sistema” u 20:10 na HTV1, kao i domaći dokumentarni film “Starac i roda” u  20:05 na Drugom programu HTV-a, dirljivu priču o najpoznatijem “ljubavnom paru roda” u nas, Malenoj i Klepetanu, o kojima je brinuo Stjepan Vokić, umirovljenik i udovac iz Slavonskog Broda.

U nedjelju, 2. siječnja, u 20:45 na Prvom programu HTV-a (HRT-HTV1) emitira se i prvi dio domaćeg dokumentarnog filma “Ljubav oko svijeta” Davora i Anđele Rostuhar, koji su proveli godinu dana na putu oko svijeta s jednim ciljem – istražiti što ljubav znači predstavnicima raznih kultura.

Sport: početak siječnja u znaku skijanja

Kad je pak riječ o novogodišnjem sportskom programu na HTV2, uspješna tradicija nastavlja se Novogodišnjom turnejom četiri skakaonice. Domaćin prve postaje 29. 12. je Oberstdorf, a sve se nastavlja točno na Novu godinu, 1. siječnja u 13:55 sati, izravnim prijenosom na Drugom programu  HTV-a iz Garmisch-Partenkirchena.

No sve je to samo uvod u najveća domaća skijaška uzbuđenja svjetskog ranga: sljemenskog skijaškog spektakla koji je rasporedu 4. siječnja 2022., kad će se skijašice 16. put boriti za titulu Snježne kraljice, a dan poslije, 5. siječnja, ljubitelji alpskog skijanja moći će uživati u nastupima najboljih svjetskih slalomaša koji će se 13. put okupiti na Zagrebačkoj gori.