Najpoznatiji svjetski vinari 19. veljače u Opatiji

Tvrtka Acrobat D&M d.o.o prije dvije godine pokrenula je Acrobat Portfolio Tasting, međunarodnu poslovnu vinsku smotru u Hrvatskoj koja je tada u Zagreb po prvi puta dovela neka od najznačajnijih imena svjetske vinske scene. Kako bi dodatno osnažili novo izdanje smotre koja će se održati 19. veljače u hotelu Kvarner Opatija, projektu se pridružila tvrtka Vino-Trade d.o.o., najstarije društvo u Hrvatskoj koje se već 30 godina kontinuirano bavi trgovinom i uvozom vrhunskih vina i šampanjaca.

„Svake dvije godine održavat ćemo ovaj ekskluzivni event u drugom gradu Hrvatske, kako bi stranci upoznali našu lijepu zemlju, a i kako bismo doprinijeli vinskom i gastronomskom turizmu. I izrazito mi je drago što mi se pridružio Juraj, čija obitelj ima, vjerojatno najdužu tradiciju u Hrvatskoj kada pričamo o trgovini vina“, izjavio je Dino Kušen, vlasnik Acrobat D&M-a. Dodao je također kako pozivaju i naše vinare da se priključe ovom uistinu bitnom događaju za vinsku scenu Hrvatske.

Organizatori Vinotrade Acrobat Portfolio Tasting smotre, Dino Kušen vlasnik Acrobat D&M-a i Juraj Dusper, direktor tvrtke Vino-Trade, zajednički žele doprinijeti kulturi vina, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj regiji, a za drugo izdanje ovog prestižnog i jedinstvenog vinskog događaja najavili su dolazak predstavnika najvažnijih svjetskih vinara (neki od njih su Vega Sicilia, Louis Roederer Cristal, Roberto Voerzio Barolo, Marjan Simčič, Biondi Santi, Gaja, Sassicaia, Ornellaia, Billecart Salmon, Vietti, Bordeaux, Jerman i drugi) te početak prodaje ograničenog broja ulaznica za događaj na kojem će biti predstavljeni noviteti pojedinih proizvođača, a održat će se i zatvoreni masterclassovi na kojima će polaznici moći otkriti tajne proizvodnje vina najekskluzivnijih proizvođača.

„Cilj nam je da posjetitelji uistinu uživaju i dožive profesionalno kušanje nekih od najboljih svjetski vina, tako će event trajati cijeli dan, od 11 pa do 18 sati. Ono na što smo uistinu ponosni su masterclassovi, njih 8, a posebno na vertikalu Cristala, koju će predstavljati Alexis Deligny, kuća Roederer“, izjavio je Juraj Dusper, direktor tvrtke Vino-Trade.

Elegancija i profinjenost prvog hotela na jadranskoj obali, hotela Kvarner, bit će idealan ambijent za petstotinjak ljubitelja kvalitetne kapljice koji će osim samog kušanja vina i jakih alkoholnih pića imati priliku sudjelovati na premijerama novih brendova te kušati asortiman svakog prisutnog dobavljača. Značajnost projekta za grad Opatiju, ali za hrvatski turizam  općenito prepoznala je i podržala Turistička zajednica Primorsko – goranske županije.

Održavanje festivala organizira su sukladno s COVID 19 preventivnim mjerama te je event podložan iznenadnim promjenama sukladno odlukama Stožera. Na dan eventa svi sudionici dužni su imati COVID potvrde ili negativan PCR test (ne stariji od 48 sati) za ulazak u Kristalnu dvoranu.

Prijave za ulaznice primale su se do 15. prosinca, stotinu ulaznica za ovo događanje prodaje se po cijeni od 1.000 kn.


Veliki broj vinarija bit će dio ovog posebnog vinskog festivala. Iz regije Veneto stiže Biancavigna rođena 2004. godine kao obiteljski projekt u brdima Conegliana sa svrhom proizvodnje vrhunskih vina dok je obitelj u regiji poznata po prodaji spektakularnog grožđa još od početka 20. stoljeća. Međutim, te 2004. Elena i njezin brat skupa sa suprugom Lucom Cuzziolom pokrenuli su vinariju sa svim iskustvom stečenim kroz različite industrije. Vinarija je opremljena tehnološki naprednim sustavom za poboljšanje kvalitete i proizvodnje pjenušaca. Imanje se prostire na 30 hektara koji su već dugo dio obitelji. Sastoji se od tri Rive, strme padine tj. brežuljaka unutar Conegliana. Rive di Soligo, povijesni vinograd koji se nalazi na 380 metara nadmorske visine s nagibom od 70% te Rive di Ogliano i Rive di Collalto, vinogradi smješteni u južnom dijelu Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Tlo je uglavnom ilovasto glinasto, te bogato mineralima i mikroelementima koji prosecco čine jedinstvenim pjenušcem. S obzirom da je vinarija izgrađena na brežuljcima Conegliana ima savršenu ravnotežu s krajolikom, iznutra i izvana. Naime, BiancaVigna je jedna od rijetkih talijanskih vinarija koja se može pohvaliti certifikatom “CasaClima Wine”. Maksimalno korištenje ekološki prihvatljivih i recikliranih materijala u izgradnji podruma, usmjerenost na obnovljive izvore i minimiziranje potrošnje energije u potpunosti predstavljaju filozofiju vinarije.
Upravo Elena i Enricho naglašavaju važnost terroira tvrdeći: ‘’ „Poznajemo svaki pedalj brežuljaka između Conegliana i Pieve di Soligo, mjesta koja našim vinima daju prepoznatljiv okus i miris. Vjerujemo da da samo intimnim opažanjem i razumijevanjem zemlje možemo tu zemlju protumačiti i proizvesti visokokvalitetan Conegliano Valdobbiadene Prosecco – simbol našeg teritorija, njegovih mirisa i okusa ali i njegove povijesti i tradicije.”

Gost VAPT-a je i renomirani proizvođač prosecca – Adriano Adami. Nastavljajući obiteljsku tradiciju, Adriano Adami je nastavio očevim stopama, stvorivši ime za kvalitetan prosecco na lokalnom tržištu. Osamdesetih godina prošlog stoljeća dolazi treća generacija, s novokvalificiranim enolozima Armandom i Francom Adamijem, kombinirajući obiteljsku tradiciju sa specijalizacijom i tehnologijom. S modernim pogonom za proizvodnju vina i pjenušavih vina brend se preselio na nova tržišta i stekao solidnu reputaciju. Kako braća objašnjavaju: ‘’Oni koji znaju osluškivati šaputajući glas prirode kako bi promatrali i razumjeli bit mjesta koja zovu domom, tišinom postižu sklad s okolinom.’’

Osim vinograda Giardino u zaseoku (ili rijeci) Colbertaldo, Adami sada proizvodi i Prosecco s jednim vinogradom iz Col Credasa u rijeci (communal cru) Farra di Soligo i iz poznate podzone Cartizze. Vinarija također proizvodi tri miješana Prosecca iz DOCG područja i jedan (Garbèl) iz šireg Prosecco DOC. Ukupno, Adami radi s oko 34 različita vinograda, svaki sa svojim karakterom. Vina se proizvode s oko 50 hektara vinograda, 12 vlastite zemlje, a ostatak uzgajaju drugi mali uzgajivači s dugogodišnjim vezama s vinarijom i dijeleći svoju predanost kvaliteti. Tijekom godine vinarija je izgradila svoj imidž kao jedan od najkvalitetnijih proizvođača najraširenijeg pjenušca svijeta.

Gost koji će donijeti čari španjolske cave na VAPT 2022. je renomirana vinarija Juve & Camps. Juve & Camps nalazi se u srcu glavnog proizvodnog područja Cava u gradu San Sadurní d’Anoia, nedaleko od Barcelone. Obitelj posjeduje 2700 hektara vinograda podijeljenih u tri posjeda na kojima uzgajaju tri autohtone sorte koje se koriste za proizvodnju cave: Parellada, Macabeo i Xarel.lo ujedno i glavne sorte za proizvodnju cave.

Sve je počelo prije otprilike 200 godina kada je Joan Juvé Mir, znatiželjan, pedantan, napredan vinar, postavio temelje za tvrtku. Kasnije je vinograde preuzeo njegov sin Antoni Juvé Escaiola koji se uspješno borio protiv strašne pošasti filoksere. 1921. godine, Joan Juvé Baqués, sin Antonija Juvéa Escaiole , postavio je podzemne objekte u obiteljskoj kući u Sant Sadurní d’Anoia kako bi napravio prvi pjenušac pod imenom Juvé. Od tada Juve & Camps ima fantastičnu reputaciju iznimne cave. Njihova vina redovito se poslužuju na španjolskim kraljevskim domjencima i vladinim prijemima. Na VAPT-u vinarija će predstaviti svoja najpoznatija vina poput Cava Essential, Cava Cinta Purpura, Cava Rose te Reserva de La Familia.

Na #VAPT2022 sudjeluje jedna od najpoznatijih champagne kuća Billecart-Salmon. Nakon što su se Nicolas François Billecart i Elisabeth Salmon vjenčali 1818. godine, odlučili su otvoriti kuću šampanjca u svom rodnom gradu, Mareuil-sur-Aÿ, Francuska. Billecart se kasnije udružio s Louisom Salmonom, Elisabethinim bratom, koji je postao vinar maisona. U međuvremenu, Billecart je preuzeo komercijalnu aktivnost vinarije.
Već 203 godine, od 1818. godine, kuća je u obiteljskim rukama i danas je vodi sedma generacija koju predstavlja Mathieu Roland-Billecart. Jedan od najistaknutiji rose šampanjaca u svijetu, proizlazi iz njihovih podruma i zaštitni je znak vinarije. Billecart-Salmon Rosé proslavljen je kao jedan od najboljih u svojoj vrsti.

“Smatramo da je naš rosé uistinu champagne rosé, a ne rosé champagne. Jer da ste ga slijepo kušali, ne biste pogodili da je to rosé.”

Uz rose šampanjac vinarija ima širok portfolio pjenušavih etiketa kao što je Billecart Salmon Brut Reserva, Billecart Salmon Brut Nature, Billecart Salmon Blanc de Blanc Grand Cru, ali i nešto prestižniji šampanjci kao Cuvee Nicolas-François Billecart.