Koja je poruka kolekcije “Boobies” brenda Eston Teco

Od petka, 28. siječnja u Galeriji SKC u Kružnoj 8 u Rijeci u prodaji će se naći originalna kolekcija “Boobies” brenda Eston Teco, poznatog po tome što naglasak stavlja na održivost koristeći materijale poput certificiranog organskog pamuka, biorazgradive boje kod printanja te recikliranih materijala koji bi inače završili na otpadu – poput luftića i plastičnih vrećica.
Eston Teco odjeća i modni dodaci izrađeni su u limitiranim kolekcijama, a kroz dizajn progovaraju o društvenim pitanjima poput body positivity pokreta, globalnog zatopljenja, ekologije i uništavanja prirodnih ljepota. Eston Teco teži promijeniti način konzumiranja mode te smanjiti njen negativni utjecaj na prirodu koristeći kvalitetne materijale proizvedene na etičan, ne destruktivan i održiv način za prirodu i ljude (radnike) te surađujući s lokalnim proizvođačima koje dijele isti cilj.
Kolekcija “Boobies”, dostupna i online, sastoji se od majica i haljina od 100 % pamuka na koje su aplicirane vunene dojke izrađene punch needle tehnikom. Svaka dojka je unikatna i jedinstvena. Dojke je izradila i na majice sašila umjetnica i vlasnica brenda Tanja Blašković, a iza ove modne priče nalazi se još jedna priča. Radi se o izložbi “Od manjka glava ne boli” čije će otvorenje biti upriličeno u petak, 28. siječnja u 20 sati u Galeriji SKC i moći će se razgledati do 9. veljače radnim danom i subotom od 17 do 20 sati.
Ovom izložbom Diana Zubak, umjetnica i studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, progovara o temi prevencije karcinoma dojke i važnosti samopregleda te se zalaže za borbu protiv stigmatizacije oboljelih žena. Izložba nastala u suradnji portala Mamo.hr i Galerije SKC sastoji se od trinaest fotografija oboljelih žena, a bit će izloženi i predmeti koji su obilježili proces njihovog liječenja.
“Izložba „Od manjka glava ne boli” predstavlja trinaest stvarnih priča žena i članova obitelji oboljelih od karcinoma, diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kroz svaku priču vidim borbu i hrabrost koja je obilježila i život moje majke, a samim tim i moj život, nakon što je oboljela 2019. godine, kaže autorica Diana Zubak.
„Od manjka glava ne boli” predstavlja borbu protiv predrasuda prema oboljelima od karcinoma. Žena bez dojke nije manje žena, samo zato što joj nedostaje dio tijela. Žena bez kose ne prestaje biti žena, samo zato što joj je otpala kosa u borbi protiv bolesti. Svaka osoba oboljela od karcinoma ostaje ono što je i bila, osoba sa željama, potrebama, planovima, emocijama kao i svaka zdrava osoba.
Pričama osoba oboljelih od karcinoma izložba daje prostor u kojem mogu ostaviti trag i svoje poruke, i promatračima, stoga su posjetiteljice i posjetitelji pozvani pomno pročitati svaku priču. Uz razumijevanje i prihvaćanje, one su tu da podignu svjesnost u borbi protiv zloćudnih bolesti. One su tu i kao direktan poziv da brinemo o sebi. Podsjetnik da samopregled i preventivan pregled daju priliku za život.
Na izložbi sudjeluju Monika Baranić, Mateja Barić, Maja Bojić Drinovac, Katica Crnković, Marina Čatak, Tajana Dorić, Sonja Grgat, Tajma Gosto, Anja Kukor, Nada Mirošević, Kristina Šimunić, Tena Šnajder i Marina Zubak.
Tijekom izložbe MAMO.HR – Od manjka glava ne boli putem donacija za umjetničke radove mnogobrojnih umjetnica i umjetnika, prikupljat će se sredstva za udrugu Nismo same iz Zagreba te Udruga Caspera.
Izložba je sufinancirana od strane Studentskog kulturnog centra u Rijeci putem Natječaja za financiranje studentskih projekata. Program će se odvijati u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama.
Za ulazak na izložbu nije potrebna Covid potvrda, no obvezno je nošenje zaštitne maske te je broj posjetitelja unutar prostora galerije ograničen.