Kratki vodič za kupnju stana pomoću stambenog kredita

Kada konačno dođe vrijeme da se odselimo od kuće i krenemo u samostalan život, prva najveća prepreka je odlučiti hoće li to biti podstanarstvo ili kupnja vlastite nekretnine. Nažalost, cijene i jednog i drugog „skaču“ u nebesa posljednjih godina i gotovo je nemoguće pronaći kvalitetan omjer cijene i kvalitete i kada biramo stanove za najam, ali i za kupnju.

Međutim, odluka se mora donijeti i ipak bismo savjetovali kupnju nekretnine prije odlaska u podstanarstvo. Vjerojatno krediti na 20 i 30 godina zvuče strašno i odlazak u najam je blaža opcija, treba uzeti u obzir ulažemo li novce ili ih „bacamo u vjetar“. Pogledamo li situaciju iz šireg kuta, otplatom kredita zapravo ćemo zaista jednom doći do nekretnine koja će biti samo naša, dok u podstanarstvu ne napredujemo, a novce dajemo na nešto što nam se nikada neće vratiti ni u kakvom obliku.

Postoje dvije vrste kupnje stana stambenim kreditom. Prva je da je objekt upisan u zemljišne knjige, a druga je da objekt nije upisan u zemljišne knjige. Kako bismo vam pravilno prenijeli sve informacije otišli smo se posavjetovati sa zaposlenicima Nivogradnje koji su nam objasnili postupak u oba slučaja u njihovim suradnjama.

Dakle, ako je taj stan ili objekt upisan u zemljišne knjige, prvi korak nakon odabira objekta je rezervirati stan telefonom. Zatim je potrebno otići u banku i provjeriti svoju kreditnu sposobnost kako biste znali imate li novčani kapacitet za kupnju tog stana i koje su vam opcije kamata, duljina otplate i sl.

Ako se kupac odlučio na kupnju i zadovoljava uvjete za odobravanje kredita, s Nivogradnjom d.o.o. sklapa se kupoprodajni ugovor koji se potpisuje u tri primjerka, od kojih kupac zadržava dva, a Nivogradnja jedan primjerak. S tim ugovorom kupac odlazi na ovjeru kod javnog bilježnika. Sljedeći korak je da kupac s ovjerenim ugovorom, vlasničkim listom i ostalom osobnom dokumentacijom u banci podigne zahtjev za odobravanje kredita. Nakon odobrenja kredita banka će kupcu pripremiti primjerke ugovora o kreditu i zahtjev za uknjižbu hipoteke u gruntovnici. Ugovore o kreditu potrebno je solemnizirati kod javnog bilježnika.

Sa solemniziranim ugovorom o kreditu kupac odlazi u gruntovnicu i predaje zahtjev za uknjižbu hipoteke banke na nekretninu. Prilikom predaje zahtjeva za uknjižbu kupac će dobiti broj pod kojim se vodi njegov predmet. Ovaj proces najčešće traje oko sedam dana.

Završetkom procesa kupac podiže potvrdu u gruntovnici i s tim rješenjem odlazi u banku gdje se onda dogovara konačna isplata kredita. Kad novci pristignu na račun prodavatelja, slijedi primopredaja stana. Prije primopredaje treba biti izvršen tehnički pregled i izdana pravomoćna uporabna dozvola. Za primopredaju je potrebno imati potvrdu o podmirenju ugovornih obveza koja se podiže u Upravi Nivogradnje. Ukoliko je sve u redu, po uplati ukupne kupoprodajne cijene kupac u Upravi Nivogradnje preuzima tabularnu ispravu koju ovjerava kod javnog bilježnika kod kojeg je deponiran potpis ovlaštene osobe Nivogradnje (u ugovoru Prodavatelj) i zaključuje se prijepis vlasništva.

Kada je riječ o kupnji objekta koji nije upisan u zemljišne knjige, postupak je većinom isti osim što se razlikuje u dijelu gdje kupac provjerava svoju kreditnu sposobnost. Naime, ako je objekt u fazi izgradnje, moguće je kupiti stan samo preko banke koja je partner u projektu. Banka (partner u projektu) može odobravati kredite za kupnju stanova koji su u fazi izgradnje jedino ako ima založno pravo na zemljištu na kojem se objekt gradi. Tek nakon uporabne dozvole može se provesti etažiranje u zemljišnim knjigama. Nakon upisa zgrade u zemljišne knjige, odnosno upisa posebnih dijelova zgrade, banka će provesti brisanje založnog prava na svakom pojedinom posebnom dijelu.

Ukoliko još uvijek imate nedoumice i nejasnoće po pitanju ove teme, detaljniji opis pronaći ćete na web stranici Nivogradnje.