Astrolozi o tečaju eura i budućnosti Europske unije

Ulaskom Urana u znak Bika, a pogotovo Saturna u Vodenjaka, počeli su problemi za Europsku uniju. Europska unija s ascendentom u Lavu i fiksnim T-kvadratom kroz kardinalne kuće njenog natalnog horoskopa vjerojatno neće doživjeti 2026. godinu u obliku u kojem je sada.

Pandemija korone u proljeće 2020. načela je temelje na kojima počiva EU, slobodni protok roba i ljudi odjednom je bio otežan, onemogućen. Kvadrat Urana na vladara ascendenta odnio je članicu Veliku Britaniju iz Europe. Povratak Saturna na natalnog Saturna u Vodenjaku u 7. kući ponovno je aktivirao pitanje istočnog neprijatelja Rusije, Saturn u opoziciji na ascendent koči članice i dovodi u fokus neravnopravnost među pojedinim članicama i činjenicu da postoje jednake i jednakije države članice. 

Rat u Ukrajini

Kako sedma kuća u svakom natalu predstavlja onog drugog, koji je zapravo naše ogledalo, tako i Rusija predstavljena Saturnom u horoskopu EU ukazuje na probleme koje EU ima u svojim temeljima. Opozicija Saturna na ascendent EU bila je krajem veljače ove godine kada je Rusija počela rat u Ukrajini, a krajem listopada Saturn će ponovno preći preko ove točke te će se vjerojatno pokrenuti stvari vezane za rat u Ukrajini. No, rat neće završiti. Mogao bi upravo tada tek početi. Pritisak Rusije na EU će pojačati.

U četvrtoj kući, temeljima karte EU, nalazi se konjunkcija Plutona i Marsa u Škorpionu u kojem su oba planeta jaka i koja predstavlja razlog za okupljanje, a to su energija i rude. U opoziciji u Biku, nalazi se Mjesec koji predstavlja građane EU, a u kvadratu u sedmoj kući nalazi se Saturn u Vodenjaku kao otvoreni neprijatelj i područje problema za opstoj EU.  Prelazak Urana kroz desetu kuću i njegov susret s Mjesecom u opoziciji s Marsom i Plutonom sugerira da će se EU raspasti, odnosno da će prestati postojati u obliku u kojem je danas. S obzirom da je riječ o T-kvadratu fiksnih znakova, promjena će biti teška jer fiksni znakovi ne vole promjene i napuštanje zone komfora. Tim znakovima je promjena najbolnija, ali i najpotrebnija. 

Fluktuacije eura

Retrogradni Merkur u Škorpionu u karti EU označava drugu kuću, odnosno novac  Europske unije i Uran radi opoziciju na njega. Izvjesne su velike fluktuacije eura kao valute. U proljeće 2023. kada će Uranu pomoći i utjecaj Jupitera u Biku, problemi s valutom mogli bi se intenzivirati, euro će padati, a građani EU bit će revoltirani.

Astrološki gledano proces raspada ili potpune promjene Europske unije dovršavat će se tijekom lipnja i potom prosinca 2024. te ožujka 2025. Proces koji je počeo još pandemijom 2020. godine, trebao bi se okončati do proljeća 2025. Vladar MC-a Europske unije je Venera u Vagi, koja osim sekstila s ascendentom radi kvadrat s konjunkcijom Urana (struja) i Neptuna (plin).

Budući da u proljeće 2023. Saturn ulazi u Ribe, prelazit će preko antiscije vladara MC-a, odnosno Vlade EU, pa će tijekom proljeća 2024. početi, isprva tajno, proces razdruživanja ili u najblažoj varijanti temeljnog preoblikovanja vlade EU. 

Prognoza za Hrvatsku

Događaji vezani za Europsku uniju i njen raspad/transformaciju ili koji god to oblik poprimilo, odrazit će se svakako i na Hrvatsku. Na već postojeće probleme hrvatskog sustava, nakalemit će se i oni europski. Novac koji se očekuje od EU-a u Hrvatsku neće stići, pogotovo ne od proljeća 2023.

Retrogradni Mars u Blizancima Hrvatskoj će donijeti probleme u zdravstvenom sustavu i na području rada. Nedostatak kompetentne radne snage u svim sektorima već je i sada prisutan, a nakon neizbježne propasti nekih tvrtki, bit će i brojnijih otpuštanja radnika.

Po predviđanjima s radionice koju je za napredne polaznike škole astrologije održala astrologinja Dunja Fućak, tekst pripremila Maja T. Diklić