Kultna serija na kanalu RTL Crime

‘Twin Peaks’, možda i najposebnija serija svih vremena, instantno je postala dio pop-kulture te promijenila televizijsku povijest zauvijek. Televizijska serija genijalnih redatelja Davida Lyncha i Marka Frosta na malim ekranima u SAD-u počela se prikazivati 8. travnja 1990. godine i u trenu je stekla toliko enormnu popularnost da je umjesto planiranih osam nastavaka predviđene miniserije odmah snimljeno još dvadesetak epizoda druge sezone.

Radnja jedne od najpoznatijih serija na svijetu u posljednjih trideset godina počinje misterioznim ubojstvom mlade ljepotice Laure Palmer. Agent FBI-a Dale Cooper stiže u zabačeno mjesto na sjeverozapadu SAD-a, gdje su svi žitelji čudaci svoje vrste. U tom trenutku kreće vizualno i literarno veličanstveno ”ludilo” serije koja je svojom posebnošću pomaknula granice dotadašnjeg poimanja o tome što se sve i na koji način smije i može prikazivati unutar jedne televizijske produkcije.

‘Twin Peaks’ je 1990. godine bila najhvaljenija serija, što potvrđuju brojne nominacije i nagrade kritike. Osvojila je tri Zlatna globusa, za najbolju dramsku seriju, najboljeg glumca (Kyle MacLachlan za ulogu agenta FBI-a Dalea Coopera) i najbolju sporednu glumicu (Piper Laurie za ulogu beskrupulozne Catherine Martell). Za prestižnu nagradu Emmy prva sezona imala je čak osam nominacija, i to za najbolju dramsku seriju, najbolju glavnu glumicu (Piper Laurie), sporednu glumicu (Sherilyn Fenn za ulogu mlade problematične tinejdžerice Audrey Horne), za scenarij (Harley Peyton za epizodu ‘Rest in Pain’), montažu zvuka (za epizodu ‘The Last Evening’), pjesmu (‘Into the Night’), originalnu glazbu (Angelo Badalamenti) i najbolju uvodnu špicu (Angelo Badalamenti i David Lynch).

Kultnu seriju ‘Twin Peaks’ gledajte od ponedjeljka do petka u 22:40 na kanalu RTL Crime.